‘Stop hoge tarieven bellen naar het buitenland’

Politieke partijen en consumentenorganisaties willen een eind aan hoge tarieven voor het bellen naar het buitenland. Sinds 15 juni gelden er al andere regels die mobiel gebruik in een andere lidstaat van de Europese Unie reguleren: providers mogen geen extra kosten meer rekenen. Voor het bellen vanuit Nederland naar een ander land binnen de Europese Unie zijn geen aparte afspraken gemaakt.

Afschaffing roamingtarieven

Op 15 juni 2017 werden de zogenaamde ‘roamingtarieven’ afgeschaft. Dat zijn kosten die in rekening werden gebracht voor het gebruik van een mobiel netwerk in het buitenland. De afschaffing van deze kosten geldt alleen in landen die lid zijn van de Europese Unie. Dankzij de afschaffing kunnen alle Europeanen nu hun mobiele telefoon in een ander EU-land gebruiken zoals ze dat in eigen land zouden doen, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Telefoongesprekken, sms’jes en mobiel internet worden in een ander EU-land nu afgerekend tegen de normale tarieven die gelden. Wie een mobiele bundel heeft, ziet dat het verbruik uit de bundel gaat.

Beltarieven

Bellen in- en vanuit andere EU-landen wordt afgerekend tegen nationale beltarieven, maar het bellen naar andere EU-landen kennen internationale tarieven. Deze tarieven zijn vaak hoger dan de nationale tarieven. Op de internationale markt gelden tarieven van soms wel 1,99 euro per minuut. De kosten gelden ook voor abonnees met een zogenaamd ‘Onbeperkt bellen’-abonnement. De kosten worden namelijk berekend buiten de bundel om.
Europese consumentenorganisaties willen een eind maken aan deze situatie. Ook D66 pleit nu voor het afschaffen van de internationale beltarieven voor het bellen vanuit Nederland naar andere Europese landen.

De kosten

Uit een inventarisatie blijkt dat mobiele aanbieders gemiddeld 60 eurocent per minuut rekenen voor een telefoongesprek vanuit het eigen land naar andere Europese landen. Sommige providers rekenen zelfs 1,99 euro per minuut.

Een provider betaalt 1,4 eurocent per belminuut en 2,2 eurocent per SMS-bericht. Dat houdt in dat een provider bij een gemiddeld beltarief van 60 eurocent per minuut ongeveer 58 eurocent per minuut verdient. Dat blijkt uit cijfers van BEREC en BEUC, een koepel van consumentenorganisaties.

Hervormingen

D66 wil dat demissionair minister Kamp van Economische Zaken in Brussel gaat aandringen op hervormingen. Daarin is de politieke partij niet de eerste: een coalitie van 150 Europarlementariërs deed eerder al een soortgelijke oproep aan de Europese Commissie.

De Europese Commissie vindt dat er genoeg alternatieven zijn om vanuit het eigen land zonder of tegen beperkte meerkosten naar het buitenland te bellen. Daarmee doelt de Commissie op bijvoorbeeld FaceTime of Skype.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *