Alarmfuncties op smartphone

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone als wekker. Maar de alarmfunctie is niet alleen te gebruiken als wekker, maar ook als herinnering voor bijvoorbeeld medicijnen. MobielAbonnement.nl legt uit hoe deze functies te benaderen zijn.

De klok op de iPhone

Op een iPhone is er geen ‘wekker’, maar een ‘klok’. Die is te benaderen door onderin het scherm naar boven te vegen. Het bedieningspaneel komt dan naar boven. Er verschijnt een rij met vier knoppen: een zaklamp, een klok, een rekenmachine en een fotocamera. Tik op de klok. Tik vervolgens op ‘Wekker’. De wekkerfunctie verschijnt dan.

Rechtsboven in het scherm verschijnt een plusje. Door op het plusje te tikken kan een nieuw alarm worden toegevoegd. Er verschijnt een scherm waarop een tijd kan worden geselecteerd. Door naar boven te vegen gaat de gebruiker naar een uur of een minuut later. Datzelfde geldt andersom, door naar onderen te vegen.

De alarmfunctie is vrij uitgebreid op een iPhone. Het is bijvoorbeeld mogelijk het alarm te herhalen, of zelfs een naam te geven. Wie meerdere alarmen instelt, kan ieder alarm een eigen geluid toewijzen. Ook is het mogelijk het ‘snoozen’ uit te schakelen. Het alarm speelt zich dan maar één keer af, in plaats van zich na een paar minuten weer te herhalen. Met de applicaties ‘Rise’ en ‘Wake ’n Shake’ kan de gebruiker opstaan met natuurgeluiden.

Wekker op Android

Android heeft standaard geen wekkerfunctie. Maar gelukkig zijn daar verschillende gratis apps voor. De applicatie AlarmOne is er een goed voorbeeld van. Dit is meer dan alleen een wekker. Zo is er bijvoorbeeld ook een mogelijkheid automatisch een sms te sturen. Mocht de gebruiker dan weer in slaap vallen, dan kan een vriend of vriendin een sms ontvangen om te komen wekken. De app maakt ook gebruik van een sensor. Wie de telefoon omdraait, geeft AlarmOne het signaal nog even te wachten alvorens het volgende alarm af te spelen.

De app AlarmPad doet ongeveer hetzelfde. De applicatie heeft talloze mogelijkheden. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld aangeven of het toestel mag trillen en of het volume rustig moet opkomen. Een leuke bijkomstigheid: deze wekker kan praten. Eerst wordt men wakker met en ingestelde wekkertoon. Daarna roept de app: “Wakker worden! Hallo daar!” De gratis versie heeft reclame, de betaalde versie van vijf euro niet.

Wakker worden met Windows

Wie een Windows Phone gebruikt, maakt meestal gebruik van het systeem ‘Cortana’. Dit systeem heeft een ingebouwde wekker. Tik in de lijst met apps op ‘Alarmsignalen’. Deze app heeft een wekker als icoontje. Tik op de + onder in beeld en stel de gewenste tijd in. Vervolgens op ‘gereed’ tikken en de wekker is ingesteld. Net als bij de iPhone is het mogelijk de wekker een naam te geven, een geluid in te stellen en het alarm te laten herhalen.

Is er een alarm ingesteld? Dan geeft Windows dit weer op het startscherm, door een wekkertje naast de tijd weer te geven. Onderin beeld staat dan wat de eerstvolgende afspraak is en waar deze plaatsvindt.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *