Tethering: wat is het en hoe werkt het?

Geen internet in de buurt? Vraag een vriend of vriendin om te ‘tetheren’. Dat is Engels voor ‘een touwtje’. In dit geval is dat touwtje draadloos. Smartphones en andere apparaten kunnen met elkaar verbinden dankzij tethering.

Waarschuwing
Tethering is geen vervanging voor mobiel internet. Alle data die een hotspot-gebruiker verbruikt, gaat af van de databundel van degene die de hotspot heeft opengesteld. Daarom is het verstandig alsnog het dataverkeer in de gaten te houden.

Een persoonlijke hotspot

Wie wel eens heeft ingelogd op een WiFi-netwerk, weet waarschijnlijk al aardig hoe een persoonlijke hotspot werkt. De gebruiker logt namelijk op precies dezelfde manier in. Een vriend, vriendin of familielid kan de internetverbinding van de smartphone delen. Handig voor wie zelf geen data-abonnement heeft, of de snelheid van een 4G-abonnement van een kennis eens wil testen. Uiteraard is de verbinding beveiligd met een wachtwoord, zodat niet iedereen in de omgeving kan inloggen.

Op de iPhone

Het opstarten van een persoonlijke hotspot is relatief eenvoudig. Via de iPhone kan dit via ‘Instellingen’. Schakel allereerst Wi-Fi en Bluetooth in. Anders kan de hotspot niet gevonden worden. Tap vervolgens op ‘Persoonlijke hotspot’.

Er verschijnt nu een scherm met een schakelaar. Door deze op groen te zetten, is de hotspot geactiveerd. Bij ‘Wi-Fi-toegang’ kan men een wachtwoord ingeven. Verbinding via Wi-Fi, Bluetooth en USB is nu mogelijk.

Android

Het delen van de verbinding op Android is niet voor iedere smartphone gelijk. Per merk kan het precieze stappenplan verschillen. Over het algemeen werkt het delen van de hotspot als volgt:

 • Ga naar Instellingen en kies voor ‘Tethering en Mobiele hotspot’;
 • Tap op ‘Mobiele Hotspot’;
 • Er verschijnt een scherm, waarop de gebruiker kan instellen of alle apparaten verbinding mogen maken, of alleen bepaalde apparaten.
 • Daarnaast kan er een wachtwoord ingesteld worden. Tap daarvoor op de drie puntjes rechts bovenin;
  • Alle gewenste apparaten kunnen nu verbinden, door te zoeken naar de naam van de persoonlijke hotspot;

Windows Phone
Ook op een Windows Phone kan men het data-abonnement delen. Ga daarvoor naar de instellingen van de smartphone en kies voor ‘Gedeeld internet’. Vervolgens verschijnt een schakelaar. Haal deze over om de persoonlijke hotspot in te schakelen.

Bij ‘Delen’ kan de gebruiker kiezen of anderen mogen verbinden via Wi-Fi of Bluetooth. Als er een tijd lang niemand inlogt op de hotspot, schakelt Windows Phone de hotspot automatisch uit. Met het potlood onder in beeld is het mogelijk de naam en het wachtwoord aan te passen.

Verbinding maken
Verbinding maken met de hotspot van iemand anders? Dat kan via ieder apparaat dat Wi-Fi of Bluetooth ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan de laptop of de tablet.

Ga via de tablet, smartphone of laptop naar het internetvoorkeursmenu. Op de laptop werkt dat via het Wi-Fi-icoontje in de taakbalk, op de smartphone of de tablet via ‘Instellingen’. Kies voor ‘Wi-Fi’ en zoek naar alle punten in de omgeving. De naam van de telefoon met persoonlijke hotspot verschijnt. Bij een iPhone is de naam vaak: ‘iPhone van (naam eigenaar)’. Via Android en Windows kunnen gebruikers zelf een naam geven aan de hotspot. Bij het verbinden wordt om een wachtwoord gevraagd. Deze is van te voren ingesteld door de beheerder van de hotspot.

Laat een reactie achter

Marwan|

Als ik op de hotspot zit van me vriend kan hij dan mee kijken wat ik doe op me telefoon

Reageer

  Floris|

  Hoi Marwan, als je alleen verbind via 4G kan hij in principe niet meekijken maar er zijn wel andere mogelijkheden waardoor dat kan.

  Reageer

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *