Vind alle providers en alle telefoons

Belplafond

Een belplafond is een limiet op het aantal belminuten, sms’jes of MB’s. Bij veel providers is het mogelijk als afnemer van een abonnement zelf te bepalen hoeveel verbruikt mag worden. Ouders kunnen op die manier instellen hoeveel minuten hun kinderen mogen bellen, hoeveel sms’jes ze mogen versturen, of hoe veel MB’s ze mogen verbruiken. Zo komen ouders niet voor verrassingen te staan.

Een impliciet belplafond

Als de afnemer zelf kan kiezen het belplafond in te stellen, noemt men dat een ‘expliciet belplafond’. Bij sommige providers, zoals HollandsNieuwe, geldt standaard dat er niet buiten de bundel gebeld kan worden. Wie wel buiten de bundel wil bellen, kan dat zelf instellen. De provider haalt de blokkade dan weg. Dat heet ‘een impliciet belplafond.’

Zodra het plafond is bereikt, blokkeert de aanbieder de mogelijkheid om nog gebruik te maken van het bellen, sms’en en internetten. Vanaf dan kan het kind alleen nog oproepen en sms’jes ontvangen, maar niet terugsturen. Bij sommige aanbieders van mobiele abonnementen kunnen ouders uitzonderingen instellen. Dan kan het kind alleen bellen en sms’en naar vooraf ingestelde nummers.

De volgende providers bieden abonnementen met een belplafond aan:

Provider Belbundel SMSbundel Databundel
Ben Nee Nee Ja
Hi (nu KPN) Nee Nee Ja
hollandsnieuwe Ja Ja Ja
KPN Nee Nee Ja
MTV Mobile (gestopt) Nee Nee Ja
Rabo mobiel (gestopt) Nee Nee Nee
Robin mobile Ja Ja Ja
Simpel Ja Ja Ja
Simyo Nee Nee Ja
Sizz (gestopt) Nee Nee Nee
Tele2 Nee Nee Ja
Telfort Nee Nee Ja
T-Mobile Nee Nee Ja
Vodafone Nee Nee Ja
Youfone Ja Ja Ja

Niet via de provider
Geen mogelijkheid een limiet in te stellen bij de provider? Op Android is het mogelijk een applicatie te installeren waarbij de gebruiker een melding krijgt als hij of zij over het limiet in gaat. De app ‘Control Your Calls’ blokkeert geen oproepen, berichten of internet, maar geeft alleen een melding. Het is dus mogelijk over het limiet heen te gaan. Maar het biedt wel inzicht in het verbruik.

Vaak over het limiet
Bellen de kinderen vaak buiten bundel? Dan kan het verstandig zijn voor een grotere belbundel te kiezen. De tarieven voor het bellen buiten bundel zijn namelijk hoger dan de tarieven voor bellen binnen de bundel. Kijk ook goed naar welke nummers er gebeld wordt. Servicenummers vallen bijvoorbeeld niet binnen de belbundel.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op