Hoe snel is mobiel internet in Nederland?

4G heeft een snelheid van ongeveer 120 megabits per seconde. 4G+ behaalt een snelheid van ongeveer 225 megabits per seconde. Aanbieders van mobiele telefonie in Nederland beloven een snel netwerk. Maar hoe snel is dit netwerk in vergelijking tot de rest van de wereld?

Hoe meten aanbieders de snelheid?

De snelheid van het netwerk wordt aangegeven in Megabit per seconde (Mbps). Dat is niet hetzelfde als een megabyte. Dat is de term om de grootte van een bestand aan te duiden. Een megabit is ongeveer een achtste van een megabyte.

Welke snelheden de gebruiker behaalt, hangt af van waar hij of zij zich bevindt, hoe druk het netwerk is en of de gebruiker stil staat of zich beweegt. Via zogeheten ‘speedtests’ meten providers wat de snelheid van de verbinding is. Dit zijn tests waarbij men bestanden verstuurt, om te meten met welke snelheid het bestand ontvangen wordt.

Hoge bandbreedte

Wie de rapporten van het internetbedrijf Akamai bekijkt, ziet dat Nederland in de wereldtop behoort, als het gaat om het gebruik van hoge bandbreedtes. Dat betekent dat onze normale internetverbindingen tot de wereldtop behoren.

Nederland tegenover Engeland

Volgens het State of the Internet-rapport van het internetbedrijf, doet Nederland het minder goed als het gaat om mobiele internetverbindingen. De Nederlandse mobiele internetverbinding behaalt een snelheid van gemiddeld 5,5 Mbps. In Engeland is dat 20,4 Mbps. De verbinding is daar bijna vier keer sneller.

De dekking van het Nederlandse 4G-netwerk is wel beter dan in Engeland. Nederland heeft een dekking van bijna 100 procent. In Engeland is het mobiele netwerk in bijna 90 procent van de gevallen te bereiken.

Niet het traagst

Het mobiele internet is het snelst in Engeland en in Denemarken. In Denemarken bedraagt de snelheid van het mobiele internet ongeveer 10 Mbps. In de top twintig van landen met het snelste mobiele internet, staat Nederland voor Hongarije, IJsland, Litouwen en Moldavië.

Onze verbinding zit wel in de lift: sinds het laatste kwartaal van 2014, is de verbinding met ongeveer tien procent sneller geworden. De snelheid lag toen nog rond 4,5 Mb per seconde. Het Europese gemiddelde ligt rond de 7 Mbps. In Vietnam is het mobiele netwerk het traagst, met gemiddeld 1,3 Mbps.

Meer eisen

Akamai denkt dat gebruikers van smartphones in de toekomst steeds meer eisen van het mobiele netwerk. Zo kijken ze regelmatig video’s op de mobiele telefoon, in een steeds hoger kwaliteit. Daardoor verwachten Nederlanders steeds sneller internet.

Mobiele internet neemt volgens het internetbedrijf nu al een behoorlijke vlucht in Nederland. De verwachting is dat over vier jaar ongeveer 70 procent van al het mobiele verkeer uit het bekijken van video’s bestaat. Uiteindelijk willen mobiele gebruikers hetzelfde kwaliteit op hun mobiel, als op hun televisie.

Wie gebruikt welk netwerk?

In Nederland gebruikt ongeveer 36 procent van de smartphonegebruikers het 4G-netwerk. In het Verenigd Koninkrijk is dat ongeveer 40 procent. De overige 60 procent maakt gebruik van 3G, of heeft geen internet op de mobiele telefoon.

De aanbieders van mobiel internet proberen de snelheden te verhogen. De 4G-masten worden aangepast om dekking op een hogere frequentie te bieden. Een mast heeft dan een minder groot bereik, maar kan sneller internet leveren. Dat geldt voor de meeste aanbieders, behalve T-Mobile.

T-Mobile laat op dit moment het hele netwerk vervangen. Via bepaalde software bepaalt de aanbieder straks hoe snel de verbinding mag zijn. Dat doen ze door de capaciteit op te delen. Zodra de aanbieder de mast heeft vervangen, neemt dankzij de vernieuwde techniek niet alleen de snelheid, maar ook het bereik toe.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *