App van de week: bunq

Internetbankieren, mobiel bankieren en mobiel betalen zijn drie trends op de financiële markt die steeds populairder worden. Sinds 2015 is er een app die online geldzaken regelen nog eenvoudiger maakt: bunq. Een app met een bankvergunning.

Wat is bunq?

De ABN Amro Bank, de ING Bank, de Rabobank… Allemaal banken met een grote naam en met veel klanten. Van de bank ‘bunq’ had je waarschijnlijk nog niet gehoord, tot nu. Het is oorspronkelijk bedoeld als een app met een bankvergunning. Dat houdt in dat De Nederlandsche Bank de onderneming echt als bank ziet.

bunq kantoor

Dankzij de status van ‘bank’ mag het bedrijf onder meer zelf transacties met andere banken uitvoeren. Daarnaast valt het geld op een bunq-rekening onder het Depositogarantiestelsel. bunq heeft als bank een unieke positie, want als app is het eigenlijk een IT-bedrijf.

Wat kun je ermee?

Met bunq is mogelijk om via een smartphone of tablet geld over te maken naar vrienden, familie of andere personen in het adresboek van de gebruiker. Daarmee onderscheidt de app zich niet van de apps van de conventionele banken. bunq onderscheidt zich met het feit dat er geen IBAN-nummer noodzakelijk is. De overschrijving gebeurt via een telefoonnummer of een e-mailadres.

Een andere functie is dat kosten gedeeld kunnen worden met meerdere bunq-gebruikers. Ook is het mogelijk om toestemming te geven om met meerdere pinpassen te betalen vanaf één rekening. Het geldt wordt dan per direct via de rekening afgeschreven. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Het verhaal achter bunq

bunq werd in 2012 opgericht door Ali Niknam, een bekende ondernemer, want hij is ook de oprichter van het webhostingbedrijf TransIP. Daarmee bouwde hij al vroeg vermogen op. In 2015 kreeg hij met bunq een bankvergunning en aan het eind van het jaar had het bedrijf zestig werknemers.

Onder die zestig werknemers waren vooral ICT’ers, maar ook twee bankiers met een verleden bij de Royal Bank of Scotland. De medewerking van deze ervaren bankiers was een voorwaarde voor het verkrijgen van een bankvergunning.

‘Eerst een simpele app’

Het idee achter bunq is dat er eerst een simpele app is. Met die app kunnen gebruikers betalingen delen. Op langere termijn wil de bank andere diensten toevoegen. Daardoor blijven gebruikers eerst nog bij hun ‘grote’ bank, maar maken ze alvast kennis met de nieuwe bank.

De dienst vergelijkt zichzelf met WhatsApp: de meeste gebruikers hebben ook nog een mobiel abonnement bij een grote provider, maar ze maken ook gebruik van WhatsApp. Het is de bedoeling dat hetzelfde geldt voor bunq: je bent al klant bij een grote bank, maar neemt deze app erbij.

Hoe verdient bunq?

Grote banken gebruiken geld van rekeninghouders voor andere bankactiviteiten. Zo kan er geld worden verdiend. bunq doet dat niet. Daarmee roept de app vragen op: ‘Hoe wordt er geld verdiend?’ en ‘Hoe veilig is het?’

bunq vraagt gebruikers een klein bedrag voor bepaalde diensten. Zo kost een betaalpas bijvoorbeeld 9 euro. Daarnaast betalen gebruikers €1 per maand om te pinnen binnen de EU pinbetaling en 80 eurocent per geldopname.

Online betalen

Wie online met iDeal wil betalen, kan dit doen via bunq. Koop je iets via de mobiele telefoon, dan valt dit direct af te rekenen via de bunq-app. Anders kun je een QR-code scannen, zodat je een betaalverzoek krijgt.

Het is ook mogelijk via automatische incasso te betalen. De gebruiker krijgt dan eerst een melding dat een bedrijf vraagt om incasso. Pas als er toestemming is gegeven, wordt het bedrag geïncasseerd.

Veiligheid

Mobiel bankieren werkt via deze app op dezelfde manier als internetbankieren in het algemeen. Een groot verschil is wel het maximaal over te boeken bedrag. Bij bunq kunnen gebruikers maximaal 50.000 euro overboeken. De limiet staat standaard op 1.000 euro ingesteld. Het is mogelijk de limiet naar beneden bij te stellen

De app maakt gebruik van een extra veiligheidsslot: als de gebruiker een bedrag overmaakt dat hoger is dan het gemiddelde van de bedragen die normaal gesproken worden overgeboekt, wordt er gevraagd om verificatie/handherkenning.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *