Vind alle providers en alle telefoons

Veilig mobiel bankieren

Mobiel internetbankieren wordt steeds populairder. Daarmee wordt de kans slachtoffer te worden van oplichting ook groter. MobielAbonnement.nl heeft een paar tips op een rij gezet om dat te voorkomen.

Veilig mobiel bankieren

Steeds meer mensen maken gebruik van internetbankieren op hun mobiele telefoon of tablet. Het is gemakkelijk en snel, maar hoe zit het met de veiligheid? Waar moet men op letten tijdens regelen van bankzaken op de mobiel? MobielAbonnement.nl zet een paar veiligheidsmaatregelen op een rijtje.

Pas op voor pottenkijkers

Wie geld opneemt bij een pinautomaat, schermt ongetwijfeld zijn of haar pincode goed af. We raden aan datzelfde te doen bij mobiel internetbankieren. Pas op voor pottenkijkers op publieke plaatsen. Scherm de code af, zodat niemand kan inloggen als de telefoon op een ongelukkig moment onbeheerd ligt. Zo kan niemand inloggen op de Mobiel Bankieren-app.

Voor een goede code geldt dat deze niet makkelijk te raden is en deze geheim gehouden wordt. Beveilig de tablet of smartphone zelf ook met een aparte pincode. Klaar met internetbankieren? Sluit dan de hele sessie weer af.

Op het toestel zelf

Het is aan te raden om altijd de nieuwste en officiele versie van de bankieren-app te downloaden. Download en installeer nooit zomaar apps buiten de officiele appwinkels om. Daar kan namelijk schadelijke software inzitten, waardoor criminelen mee kunnen kijken. Op die manier vallen dan codes te ontvreemden, waarmee ze kunnen inloggen en rekeningen kunnen plunderen.

Bekijk daarom ook altijd met welk netwerk het toestel verbonden is. Het toestel moet verbonden zijn via 3G of 4G, of via de Wi-Fi thuis. Gebruik nooit netwerken van een andere eigenaar.

Online fraude

Ga nooit in op e-mails en telefoontjes die van de bank lijken te komen. De bank neemt namelijk nooit contact op per telefoon of per-email. We noemen dit ‘phishing’; het hengelen naar bankgegevens. Het is nog steeds het grootste fraudeprobleem op het internet. Dat terwijl het voorkomen van oplichting relatief eenvoudig is.

Denk maar aan het spotje op televisie: “Hang op, klik weg, bel uw bank.” Dat zijn precies de drie stappen die ondernomen moeten worden. Bij twijfel is het altijd goed de bank in te lichten. De bank kan dan actie ondernemen.

Klik nooit op de links in e-mails en open geen bijlagen, anders kan het toestel besmet raken. Wie vermoed een valse e-mail te hebben ontvangen, kan deze melden aan valse-email@fraudehelpdesk.nl. De Fraudehelpdesk verzamelt op haar website ook valse e-mails. Op de website staat een actueel overzicht van phishing mails.

Bankieren op gratis Wi-Fi

Pas op met het internetbankieren op een gratis Wi-Fi punt. Het is sterk af te raden dit te doen in het café of in een restaurant. Daar is nooit duidelijk wie is ingelogd en wie kan meelezen. Kwaadwillenden loggen vaak in bij publieke plekken, omdat de kans op succes daar het grootst is. Criminelen kunnen de hotspot hacken, waardoor gegevens ontvreemd kunnen worden.

Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij criminelen een nephotspot opzetten. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld de naam van een restaurant of een openbare vervoerder. Een niets vermoedende passant logt in op het netwerk en doet bankzaken via de nephotspot. De crimineel leest de wachtwoorden mee en leest welk bankrekeningnummer erbij hoort. Op die manier kan de rekening flink geplunderd worden.

Virusscanner

Voor iPhones en iPads zijn geen virusscanners beschikbaar. Dit komt doordat Apple vindt dat alle applicaties op de toestellen veilig zijn. Apple controleert alle apps in de App Store namelijk eerst zelf op fouten en mogelijke schadelijke software. Wordt er schadelijke software gevonden? Dan verschijnt de app niet in de App Store en kan deze niet geïnstalleerd worden. Voor de iPhone of iPad kan men F-SECURE SAFE downloaden. Dat is een app die websites controleert. Websites die te boek staan als ‘gevaarlijk’ worden automatisch geblokkeerd.

Bij Android-toestellen werkt dit anders. Dit systeem is meer open, waarbij het mogelijk is om schadelijke software te installeren. Daarom zijn er ook diverse antivirus apps beschikbaar voor Android. Een goed voorbeeld hiervan is AVG. Deze valt te downloaden via Google Play en controleert continu op schadelijke apps.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op