Je smartphone optimaal beschermen: tips

Voor veel mensen is de smartphone tegenwoordig een levensader. We gebruiken een smartphone om te communiceren met vrienden en familie, we lezen ons mail, zoeken de weg, shoppen, lezen het nieuws en gebruiken de smartphone ook nog eens voor ontspanning in de vorm van spelletjes.

Het verliezen van een smartphone is dan ook een kleine ramp, niet op de laatste prijs vanwege de hoge prijs van een geavanceerd model. Gelukkig zijn er diverse manieren om je smartphone te beschermen tegen zowel schade als diefstal. Wij geven je hiervoor uitgebreide tips.

Beschermen tegen diefstal

Smartphones zijn gewilde doelwitten van zakkenrollers. Ze zijn klein, waardevol en makkelijk te verkopen: de ideale combinatie voor een dief. Om te voorkomen dat je smartphone gestolen wordt, of om er in elk geval voor te zorgen dat de dief niets met je telefoon kan, zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden.

Smartphone nooit in achterzak of open jaszak
Het is een open deur, maar de meeste diefstallen zijn eenvoudig te voorkomen door de smartphone simpelweg beter weg te stoppen. Met name in drukke gebieden is het voor zakkenrollers een koud kunstje om onopvallend een smartphone te stelen uit een open jaszak of achterzak.

Maak het ze niet te makkelijk en stop de smartphone achter een rits weg, het liefst op een plek waar je het bovendien kunt zien wanneer iemand de smartphone probeert te stelen.

Maak de smartphone groter en/of zwaarder
Smartphones zijn onder meer zo’n gewild doelwit, omdat ze klein en licht zijn. Het valt daarom niet zomaar op wanneer ze gestolen worden. Je kunt een smartphone zwaarder of groter maken door een smartphonehoesje te gebruiken. Ook kun je met een klipje bijvoorbeeld je sleutelbos vastmaken aan dit hoesje wanneer je de telefoon niet gebruikt. Zo is de smartphone zwaarder en voel je het dus sneller wanneer iemand hem probeert te stelen.

Noteer het imei-nummer
Het imei-nummer is het serienummer van een smartphone. Op basis van dit nummer kan een telefoon vrij eenvoudig geïdentificeerd worden door bijvoorbeeld de politie. Ook kan de politie een sms-bombardement naar de telefoon versturen, waarin staat dat de telefoon gestolen is. Dit maakt verkoop van de smartphone voor de dief onaantrekkelijk.

Hoewel providers het afsluiten van abonnementen kunnen tegenhouden wanneer het imei-nummer van een gestolen smartphone bekend is, kunnen telefoons vooralsnog niet volledig afgesloten worden. Tref daarom altijd meerdere anti-diefstalmaatregelen voor effectieve bescherming.

Diefstal bestrijden

Is je smartphone dan toch gestolen, dan kan het zonder vooraf getroffen maatregelen lastig zijn om de telefoon terug te vinden. Bovendien loop je het risico dat de dief persoonlijke of gevoelige informatie onder ogen krijgt. Ook hiertegen kunnen maatregelen getroffen worden.

Installeer de app Prey of Waar is mijn iPhone
Met speciale apps kan een smartphone na diefstal gelokaliseerd en onbruikbaar gemaakt worden. Voor Apple-apparaten bestaat hiervoor de app ‘Waar is mijn iPhone’. Deze moet wel vooraf ingesteld worden met behulp van iCloud. Is dit het geval, dan kan de iPhone gelokaliseerd worden, kan er een noodsignaal naar de telefoon gestuurd worden waardoor deze gaat piepen, kan inhoud verwijderd worden en de iPhone als geheel vergrendeld worden.

Met de app Prey kunnen vergelijkbare handelingen verricht worden. Prey werkt niet alleen voor smartphones, maar ook desktops en tablets. Tot drie apparaten is Prey volledig gratis. Wil je meer apparaten installeren, dan moet je gebruik maken van de betaalde versie.

Gebruik altijd beveiligingscodes
Iedere smartphone kan beschermd worden met een toegangscode. Ook kunnen specifieke apps met een code beschermd worden. Maak hier zoveel mogelijk gebruik van en stel op zijn allerminst een toegangscode in. Hoewel er voor criminelen manieren zijn om deze code te omzeilen, is dit allesbehalve eenvoudig.

Voor de meesten zal het niet mogelijk zijn om je smartphone binnen te dringen. Zo weet je zeker dat ze niet bij gevoelige bestanden terecht kunnen komen en kun je eventueel op afstand alle gegevens op de smartphone wissen.

Smartphone beschermen tegen schade

Naast diefstal, kan de smartphone ook simpelweg beschadigd raken. Voorkom dit door de smartphone goed te beschermen.

Telefoonhoesje
Met een simpel smartphonehoesje kan de telefoon goed beschermd worden. Besteed altijd extra aandacht aan de bescherming die het hoesje biedt aan de hoeken van de smartphone. Een hoek is over het algemeen het gevoelige punt van de smartphone.

Valt de smartphone op een hoek, dan is impact erg geconcentreerd op één punt en is de kans op schade groot. Dit is veel minder het geval wanneer de telefoon bijvoorbeeld plat valt.

Folie of beschermglas
Het beeldscherm is erg gevoelig voor breuken, wat het gebruik kan bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Het scherm van een smartphone kan vrij eenvoudig beschermd worden door beschermfolie op het scherm te plakken. Een nog betere bescherming is een dun glazen plaatje dat op het scherm wordt geplakt.

Dit glazen plaatje kan zelf wel alsnog barsten, maar voorkomt over het algemeen dat het scherm van de smartphone zelf barst. Houd er wel rekening mee dat de smartphone iets dikker wordt door een dergelijk plaatje.

Verzekering tegen diefstal smartphone
Bij de meeste providers kan een verzekering afgesloten worden tegen de diefstal van de smartphone. Over het nut van deze smartphoneverzekering kan gediscussieerd worden. Bepaalde vormen van schade worden doorgaans al gedekt onder een inboedel- of reisverzekering. Ook wordt veel schade gedekt onder de garantie, die doorgaans twee jaar is. Gezien veel mensen een smartphone niet veel langer dan twee jaar hebben, is ook hier een telefoonverzekering relatief onnodig.

Iets anders om rekening mee te houden is dat verzekeraars soms moeilijk doen met de uitkering van schade. Zo moet er bij diefstal bewijs van braak zijn. Wordt de smartphone uit de jaszak gestolen, dan is dit dus niet mogelijk. Bij schade moet aangetoond worden dat deze niet opzettelijk is ontstaan. Dit is vaak vrij lastig.

Desalniettemin kan een telefoonverzekering wel degelijk nuttig zijn. Met name bij erg dure modellen geeft het meer zekerheid over de vergoeding van schade in diverse situaties.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *