Betalen met de NFC-chip

Pinnen? Betalen met contanten? In 2015 is dat niet meer nodig. Tegenwoordig hebben de nieuwste smartphones een NFC-chip, waarmee gebruikers kunnen betalen. Hoe werkt dat precies?

Near Field Communication
‘NFC’ staat voor Near Field Communication. Oftewel: betalen binnen het nabije veld. We hoeven niet bang te zijn dat we voor anderen betalen of dat andere apparaten de signalen overnemen, want de NFC-chip heeft een bereik van ongeveer 10 centimeter. De chip in de smartphone wisselt gegevens uit met de chip in bijvoorbeeld een pinautomaat.

Toen deze manier van betalen net uitkwam, werden banken overspoeld met vragen over de veiligheid: is er een maximumbedrag? Is er geen code meer nodig? Kunnen dieven misbruik maken? Standaard staan banken een bedrag van 25 euro per transactie per NFC toe.

Inschakelen
Niet alle smartphones ondersteunen betalen via de NFC-chip. De meeste nieuwe smartphones beschikken wel al over deze functie. Standaard staat NFC niet ingeschakeld. De gebruiker kan dit handmatig inschakelen via de volgende stappen.

Via Android kan men de functie inschakelen door naar het startscherm te gaan, op ‘Instellingen’ te tappen, te kiezen voor ‘NFC’, het schuifje in te schakelen en vervolgens Android Beam in te schakelen.

Via Windows gaat dit op een soort gelijke manier: ga naar de lijst met apps, kies ‘Instellingen’, tap op ‘NFC’ en haal het schuifje over. NFC is nu geactiveerd.

Apple-gebruikers kunnen alleen NFC inschakelen op de nieuwste iPhones: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Dit werkt alleen via de betaaldienst Apple Pay. Het werkt het best om de dienst in combinatie met Passbook te gebruiken. In Passbook kunnen gebruikers creditcards en andere kaarten opslaan. Momenteel is Apple Pay nog niet beschikbaar voor Nederlandse iPhone-gebruikers.

Niet alleen betalen
De NFC-chip is niet alleen te gebruiken voor betaaltransacties, maar ook voor het inchecken van de OV-chipkaart, of om snel data uit te wisselen zonder daarvoor een telefoonnummer nodig te hebben. Zo kan de gebruiker snel foto’s en video’s uitwisselen.

Steeds meer evenementen experimenteren met de chip. Het toegangsbewijs is dan al opgeslagen in bijvoorbeeld Passbook. Het enige dat de gebruiker nog hoeft te doen is de telefoon even langs het incheckapparaat houden.

Het is ook mogelijk met WiFi te verbinden via de chap. Dat is mogelijk door de NFC-tag te swipen. Dat is een ovale chip, die bepaalde functies van de smartphone activeert. Een dergelijke chip is al verkrijgbaar vanaf een euro en is zelfs in sleutelhanger formaat verkrijgbaar.

Tijdverdrijf met de chip
Wie liever niet betaalt via de chip, maar er wel mee wil experimenteren, kan apps als bijvoorbeeld Turf installeren. Met deze app kan men punten verdienen door op plekken in te checken met de app.

Hongerig geworden? Geen probleem. Haal de iPhone langs het NFC-paneel van het restaurant en het menu verschijnt op het scherm. En zo zijn er nog vele toepassingen te bedenken.

Nieuw?
De NFC-techniek is niet helemaal nieuw. Het wordt al sinds 2000 gebruikt in de zorg. Een thuiszorgmedewerker kan bijvoorbeeld een pas van een cliënt met NFC-ontvanger scannen. Op die manier hoeft de medewerker niet meer handmatig de uren te registreren. De techniek is bedacht om minder handelingen uit te hoeven voeren.x

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *