De smartphone mee naar school

Ouders staan voor een dilemma: mag de smartphone mee naar school of moet deze thuisblijven? Niet alleen ouders staan voor de keuze. Ook scholen twijfelen over het gebruik van telefoons. De ene school verbiedt het gebruik ervan, de andere juicht het toe vanwege de educatieve waarde. Leerlingen kunnen dankzij de nieuwe technieken immers snel iets opzoeken en stimuleren daarom innovatie.

Verbieden of aanmoedigen?

De Nationale Academie voor Media en Maatschappij adviseert scholen smartphones te verbieden. Ze blijken soms als wapens gebruikt te worden, om leraren te fotograferen. De veiligheid zou in het geding komen en kinderen zouden onvoldoendes halen doordat ze te veel afgeleid worden.

Ouders vinden het juist fijn dat hun kinderen altijd bereikbaar zijn. Het geeft een veilig gevoel. Ook op school kan zich een noodgeval voordoen. Natuurlijk heeft de school dan ook een telefoon, maar de tijd tussen het noodgeval en het bellen met de telefoon van school is vaak te lang. De schoolregels staan niet altijd toe dat kinderen een mobiele telefoon op school mogen gebruiken.

Educatief

‘Op school zit je om te leren’ is voor leraren een veel genoemd antwoord op de vraag: “Waarom zouden smartphones verboden moeten zijn op school?” Daar zit voor sommige scholen de clou. Een telefoon kan ook educatief gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het fenomeen ‘geocaching’ bij een les aardrijkskunde. Geocaching is een buitenspel, waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS om ergens ter wereld een verstopplaats te vinden. Op die manier leren kinderen kaarten te lezen en een digitaal kompas te gebruiken.

Een vraag opzoeken, het maken van een werkstuk, het voorbereiden van een presentatie en zelfs het presenteren zelf kan tegenwoordig allemaal via de telefoon. Zo is de presentatiesoftware Prezi is een handige tool voor spreekbeurten. Via de computer van de docent (vaak aangesloten op een beamer) kan de presentatie getoond worden. De leerling kan de presentatie op de eigen smartphone besturen. Op die manier kan een mobiele telefoon ingezet worden voor een revolutionaire manier van presenteren. Een alternatief voor Powerpoint.

Handhaven
Verbiedt de school het gebruik van telefoons, dan zal ook iedere docent de regel moeten handhaven. De ervaring leert dat hier een uitdaging ligt. Volgens onderwijsprofessionals is het onmogelijk het gebruik van telefoons op school te verbieden. Mobiele telefonie wacht niet bij het schoolhek. In plaats daarvan doen de professionals de aanbeveling de smartphone te beschouwen als een ondersteunend middel. Gebruik de leerling als expert op het gebied van de digitale wereld.

Daarnaast zeggen experts dat docenten nu de regels rondom telefoons op school niet kunnen of durven te handhaven, heeft vooral te maken met het niet begrijpen van de toestellen. Docenten doen er goed aan zich te verdiepen in de nieuwe technologie. Pas als ze begrijpen wat er om gaat in de wereld van hun leerlingen, kunnen ze daadwerkelijk goed onderwijs verzorgen. Op die manier krijgen ze niet met conflictsituaties te maken en kunnen ze het onderwijs innoveren.

Laat een reactie achter

Emma|

Ik vroeg hoe kan je stiekem je telefoon mee naar school meenemen niet dit

Reageer

    Floris|

    Hoi Emma, dat is een interessante vraag. Ik zou zeggen: probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden. Zet de telefoon op slaapstand en/of flightmode. Dan maakt de telefoon geen geluid.

    Reageer

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *