Vind alle providers en alle telefoons

5G dekking

We doen het allemaal wel eens: mopperen over ons mobiele bereik. Dat terwijl Nederland één van de beste 4G-netwerken ter wereld heeft. In slechts een paar landen is de 4G dekking beter dan in Nederland. 4G is nog vrij nieuw, maar we werken alweer aan een nieuwe techniek: 5G. Wat voor dekking mogen we daarvan verwachten?

Volledige dekking in de Europese Unie

In 2025 moet er een volledige 5g-dekking in Europa zijn. Dat is afgesproken tijdens de ‘Staats van de Unie’-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie. Om dit alvast te kunnen testen, werd er een experiment met gratis wifi aangekondigd. Dat moet in 2020 van start gaan.

De Europese Commissie wil dat de aanleg van 5G-netwerken in 2018 begint. Daar komen ongeveer twee miljoen banen voor vrij. Brussel wil dat er een soort ‘gigabit-society’ komt. Dat houdt in dat ieder huishouden binnen de Europese Unie in 2025 een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mbit per seconde heeft. Publieke instellingen als scholen, bedrijven en transportterminals moeten verbinding krijgen tot internetverbindingen van ongeveer een gigabyte per seconde.

Hoe lang duurt het tot 5G de standaard is?

Europees gezien wordt 2020 als het jaar van de uitrol van 5G genoemd. Om een dekking van 90 procent te garanderen, kan de uitrol meer dan vier jaar duren. Als het inderdaad vier jaar duurt, zien de providers dat als een relatief snelle uitrol. Tot die tijd proberen mobiele aanbieders de snelheid steeds verder op te voeren.

Naar verwachting zullen kleine dorpen en plattelandslocaties in 2022 5G-dekking hebben. Is de uitrol daar succesvol, dan zijn waarschijnlijk daarna winkelcentra en luchthavens aan de beurt. Daarna komen de grote steden, omdat het daar het drukst is.

Meer gebruikers op het netwerk

Het grote voordeel van 5G is dat er veel gebruikers tegelijk op het netwerk kunnen. We spreken dan over veel meer gebruikers dan op het huidige 4G-netwerk. Dat komt vooral van pas bij bijvoorbeeld evenementen en andere plekken waar veel mensen tegelijk bij elkaar zijn.

Deze techniek kan straks een hoger datavolume per gebied aan en de verbinding zal stabieler en betrouwbaarder zijn.

Een beter bereik

Met 5G krijgen we straks een beter bereik. Dat heeft te maken met de beschikbare spectrumruimte voor mobiele netwerken. In Nederland worden daarvoor extra frequenties beschikbaar gemaakt. De gedachtegang daarachter is dat langere frequentiegolven een hoger bereik hebben.

In Nederland wordt bijvoorbeeld de 700 MHz-band vrijgemaakt voor 5G. Een paar jaar geleden werd deze band nog gebruikt voor Digitenne. De Europese Commissie wil dat landen de ruimte beter gaan benutten, doelend op 5G.

Gebruik van frequenties

Hoe zit dit nu eigenlijk met 5G en frequenties? Hoe werkt een mobiel netwerk eigenlijk? Om daar een goed antwoord op te geven, is het goed zich voor te stellen dat alle draadloze communicatie – van portofoon tot mobiel netwerk – plaatsvindt tussen de 600 MHz en 3 GHz.

In Nederland hebben de aanbieders KPN en Vodafone ervoor gekozen om het grootste gedeelte van het huidige 4G-netwerk op de frequentie 800 MHz aan te bieden. Dat is een vrij lagere frequentie, wat inhoudt dat ze per 4G-mast een groter gebied kunnen afdekken. Dat werkt bij 5G straks net zo.

Er is wel een nadeel aan het gebruik van lange golflengtes: er zijn grote antennes voor nodig. In ons land levert de komst van een dergelijke antenne nogal eens protest op.

Kleine antennes

Gelukkig is er een oplossing voor grote antennes: kleine antennes. We noemen deze antennes ‘small cells’. Zie het als een soort zender met een laag bereik. Theoretisch gezien kunnen dit soort kleine antennes maar kleine gebieden beslaan. Deze antennes zijn geschikt voor kleine toepassingen: bijvoorbeeld op kantoor, zodat medewerkers in het gebouw overal een goed bereik hebben.

Het idee is dat 5G straks de band tot 3 GHz kan gebruiken. Dat is haalbaar met het gebruik van deze kleine antennes. Een voordeel van small cells is dat het mogelijk is om stukken van het frequentiespectrum te hergebruiken. De antennes kunnen dan frequenties gebruiken die met elkaar concurreren, maar ze storen elkaar niet. Ze liggen namelijk geografisch gezien ver genoeg uit elkaar.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op