Vind alle providers en alle telefoons

Het verschil tussen 4G en 5G

Steeds meer Nederlanders kiezen bij het afsluiten van een mobiel abonnement voor toegang tot het 4G-netwerk. Het supersnelle netwerk is onderhand de standaard geworden. Inmiddels werken providers en technici aan 5G. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen 4G en 5G? Wat zijn precies de voordelen?

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. De ‘G’ in ‘5G’ staat dus voor ‘Generation’. Kenmerkend voor het komende nieuwe netwerk is de extreem hoge snelheid. 4G was al snel, maar 5G wordt nog sneller. Zo snel, dat het geschikt is voor bijvoorbeeld zelfrijdende tractoren en gewassen die voorzien worden van sensoren.

Bij 5G gaat het om een nieuwe technologie. De focus bij deze nieuwe technologie ligt op internet. Bij 4G ging de gesprekskwaliteit ook omhoog, door de mogelijkheden tot Voice over LTE.

Hoe werkt het?

Grote telecombedrijven zijn bezig om afspraken te maken over 5G. Onder deze afspraken valt bijvoorbeeld dat het ook ‘backwards compatible’ is. Dat houdt in dat als je geen 5G afneemt, alsnog terug kunt vallen op het 4G of 3G-netwerk, zonder de verbinding daarvoor wegvalt. Bij de overgang tussen 4G en 3G werd de verbinding verbroken als er teruggeschakeld moest worden naar 3G.

Mobiele verbindingen werken met een zender en een ontvanger. De gsm-mast is de zender, jouw telefoon de ontvanger. Daarbij gaat het niet om eenrichtingsverkeer, maar om een constante stroom van signalen. Als je bijvoorbeeld belt, wordt een signaal verstuurd naar de mast, die het signaal op het netwerk weer omzet. Het omgezette signaal komt dan via andere masten binnen bij degene die je belt.

Dit werkt via frequenties. De frequentie van 5G is hoger dan van 4G. Daardoor is de verbinding veel sneller. Er is ook meer ruimte op deze frequentiebanden, waardoor meer mensen verbinding kunnen maken met het netwerk. Het probleem is dat een hoge frequentie niet zo ver komt als een lage frequentie. Providers gebruiken versterkers om het signaal krachtiger te maken en er zo voor te zorgen dat het netwerk in de meeste gebieden beschikbaar is.

Waarom 5G?

Deze nieuwe techniek wordt nog sneller dan 4G, maar dat is niet het grootste voordeel. De grootste winst is dat het netwerk meer data aankan en betrouwbaarder is. Daarnaast is verbinding met het netwerk een stuk minder intensief voor de batterij.

Naar verwachting hebben in 2020 meer dan 20 miljard apparaten op één of andere manier een koppeling met het internet. We hebben het dan niet alleen over smartphone en tablets, maar ook over wearables, zoals smartwatches en slimme brillen.

De hoge snelheid en grote capaciteit van 5G biedt ook interessante kansen voor ‘Internet of Things’. Steeds meer huishoudelijke apparaten worden dan met het internet verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een op afstand bedienbare thermostaat, het kunnen dimmen van licht en het kunnen regelen van geluid. Op deze manier worden de huizen in Nederland steeds slimmer. 5G moet in 2020 beschikbaar zijn.

4G en 5G

Met 4G kunnen gebruikers nog een snelheid van ongeveer 50 Mb per seconde behalen. Met 5G wordt dat vertienvoudigd, naar 500 Mb per seconde. 4G heeft nog het probleem dat de meeste mensen niet de maximale snelheid kunnen behalen doordat het signaal wordt onderbroken door bijvoorbeeld gebouwen en gemixte signalen.

Daar komt straks verandering in. Doordat het netwerk veel sneller is dan 4G, heb je zelfs met het minste bereik nog een snelle verbinding. De verbinding zou dan net zo snel moeten zijn als kabelinternet of als een glasvezelverbinding.

5G wordt op verschillende plekken ter wereld getest. Dat gebeurt op kleine en grote schaal. Helaas zijn de resultaten daarvan nog niet helemaal bevredigend. Gelukkig is er nog genoeg tijd voor doorontwikkeling; 2020 wordt steeds als datum genoemd. Telecomexperts verwachten een massale overstap naar het nieuwe netwerk zodra deze beschikbaar is. Voor nu werkt 4G nog prima, maar de vraag naar capaciteit, techniek en een hogere snelheid blijft maar groeien. 5G zou deze vraag het hoofd kunnen bieden.

De proeftuin in Groningen

Niet alleen in het buitenland worden testen gedaan met 5G. Ook in Nederland wordt er volop getest met dit snelle draadloze internet. Noord-Groningen is het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest wordt, onder de noemer ‘5Groningen’.

Aan het project werken negen partners mee: het Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, Vodafone, TNO, Surf, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool. Op het netwerk worden al proeven gedaan met drones, zelfrijdende wagens en virtual reality.

De toekomst

De komst van 5G zal nog even op zich laten wachten. Er zijn nog aardig wat problemen die opgelost moeten worden. Maar telecomexperts zijn het erover eens dat 5G straks de nieuwe standaard wordt. Het belooft een grote verandering op de telecommarkt, zowel voor bedrijven als voor gewone gebruikers.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op