Vind alle providers en alle telefoons

4g

Navigatie:
Algemene informatieToekomst 4GTelefoons 4gOntvangstgebied 4GVeelgestelde vragen

Algemene informatie over 4G

‘4G’ staat voor ‘vierde generatie’, de opvolger van 3G. 3G is op veel smartphones nu nog de standaard technologie op het gebied van mobiel internet. Op het 3G-netwerk valt een snelheid te behalen van maximaal 10 MB. Via 4G valt een snelheid te behalen van zo’n 50 MB.

Inmiddels kan er ook gekozen worden voor 4G+. Theoretisch kunnen afnemers ervan downloadsnelheden behalen van 225 Mbps. Dat is 75 MB per seconde meer dan op een 4G-verbinding. Deze techniek noemt men ook wel eens LTE-Advanced.

Het verschil tussen 3G en 4G
Met 3G duurt het langer om video’s en foto’s te openen. Typerende snelheden liggen tussen de 5 en 10 MB per seconde. Bij 4G is dat zo’n 50 MB. Op YouTube deed een gebruiker verschillende tests: games downloaden, video’s streamen en navigeren. Het verschil in snelheid wordt dan duidelijk. 4G doet denken aan het internet thuis.


De toekomst van 4G

Techniek verandert snel. Fabrikanten vervangen de chips regelmatig en breiden de mogelijkheden uit. Daardoor is het moeilijk te zeggen of een nieuwe techniek de toekomst heeft. Wel valt te stellen dat mobiel internet razendsnelle ontwikkelingen kent. 4G kent hogere snelheden dan eerdere technieken voor mobiele data. Inmiddels onderzoekt de Europese Commissie de mogelijkheden voor 5G.

5G zou snelheden van een gigabyte per seconde moeten kunnen leveren en meer afnemers van mobiele telefonie zouden er gebruik van kunnen maken. Om het zwart-wit te stellen: 4G heeft geen lange toekomst, omdat de providers constant de technieken vernieuwen. 4G is overigens een goed startpunt geweest voor innovatie in mobiele datatechnieken.

Voor wie meer van zijn smartphone vraagt
Een abonnement met 4G is vooral aantrekkelijk voor gebruikers van smartphones die vaak video’s bekijken, grote foto’s sturen en veel toepassingen tegelijk op de smartphone draaien. 4G komt steeds meer voor bij gebruikers met een databundel van meer dan 1000MB. Doordat 4G een hogere snelheid heeft, verbruikt de gebruiker relatief gezien meer data. Dat blijkt uit rapporten van de telecomproviders.

Telefoons die klaar zijn voor 4g

Apple
Apple iPhone 5S Apple iPhone 5C Apple iPhone 6
Apple iPhone 6 Plus
HTC
HTC One (M7 LTE) HTC One Mini HTC One M8
HTC One SV HTC One Mini 2 HTC Desire 601
HTC Desire 610 HTC One
Huawei
Huawei Ascend P7 Huawei Ascend G6 Huawei Ascend G750
Huawei Ascend E5776
LG Electronics
LG Nexus 5 LG Optimus G2 LG G3
LG Optimus G LG Optimus G Pro LG G2 Mini
LG Optimus F6 LG Optimus F5 LG G3s
LG G Flex
Motorola
Motorola Moto G Motorola Moto X
Nokia
Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 625 Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 630 Nokia Lumia 820 Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 635 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 1520
Nokia Lumia 830
RIM
RIM BlackBerry Z10 RIM BlackBerry Q10 RIM BlackBerry Q5
Samsung
Samsung Galaxy S4 (m.u.v. type i9500) Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S4 Mini (m.u.v. type i9190)
Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy S3 Samsung Galaxy Ace 3
Samsung Galaxy S5 Mini Samsung Galaxy S4 Active GT Samsung Galaxy S4 Mini Dual SIM
Samsung Galaxy Mega Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy K Zoom
Samsung Galaxy Note 2 Samsung Sidekick Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Ace 4 Samsung Galaxy Alpha Samsung SM-G386F
Sony
Sony Xperia Z Sony Xperia Z1 Sony Xperia SP
Sony Xperia Compact Sony Xperia Z2 Sony Xperia M2
Sony Xperia Z3 Compact Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia T3

Ontvangstgebied 4G

Weten waar 4G gebruikt kan worden? De onderstaande kaart geeft precies aan welke provider in welk gebied 4G aanbiedt. Abonnees van andere providers kunnen ook gebruikmaken van de verbinding; de kaart geeft alleen weer wie de eigenaar van de mast is. De kaart is gebaseerd op informatie van de aanbieders van mobiele telefonie. T-Mobile verzorgt de verbinding vooral voor het Randstedelijk gebied. Vodafone en KPN bieden 4G in de omliggende gebieden. Tele2 werkt nog aan de uitrol van 4G.

Nu zijn er nog plekken waar verbinden met 4G niet mogelijk is. Naar verwachting bieden de providers in de loop van 2016 een landelijke dekking.

Voor een mooi overzicht, klik hier.

Veelgestelde vragen

Wat kost 4G?
Welke providers bieden 4G aan?
Welke databundel past bij een 4G abonnement?
Wat zijn de alternatieven voor 4G?
Heeft het gebruik van 4G invloed op mijn accu?
Kan ik 4G in het buitenland gebruiken?

Wat kost 4G?
De kosten voor 4G verschillen per abonnement. De website van de aanbieder verschaft meer informatie hierover. Daarnaast vallen de tarieven voor 4G te vergelijken aan de hand van vergelijkingssites. Over het algemeen liggen de tarieven tussen de 20 en de 60 euro, afhankelijk van de grootte van de databundel.

Welke providers bieden 4G aan?
Verschillende providers bieden op dit moment 4G aan:
– KPN;
– Hi;
– Simyo;
– Telfort;
– Vodafone;
– T-Mobile
– Tele2;
– Ben;
– Youfone.

Welke databundel past bij een 4G abonnement?
Aanbieders van mobiele telefonie raden aan een abonnement van tenminste 1000 MB per maand te koppelen aan een abonnement met 4G. Onder de 1000 MB zou er onvoldoende dataverkeer beschikbaar zijn en zou de gebruiker al snel de datalimiet bereiken.

Wat zijn de alternatieven voor 4G?
Op steeds meer plekken is het mogelijk buitenshuis gebruik te maken van andermans wifi-netwerken. Sommige particulieren bieden bewust een gratis verbinding aan. Zij zijn bijvoorbeeld onderdeel van een programma om meer WiFi-zones in te stellen. Ook zijn er bedrijven zoals café’s, ziekenhuizen en overheidsgebouwen waar de toegang tot het internet vaak gratis is.

Heeft het gebruik van 4G invloed op mijn accu?
Het gebruik van 4G kan invloed hebben op de accu van de smartphone. De Consumentenbond deed een test met meer dan 40 smartphones. Na het inschakelen van 4G verbruikte de telefoon 15 procent meer stroom. Dat komt doordat de telefoon constant naar een netwerk zoekt. Het is raadzaam om de verbinding uit te zetten, als er geen netwerk beschikbaar is.

Kan ik 4G in het buitenland gebruiken?
Nederlandse providers hebben vooralsnog geen afspraken met buitenlandse providers over het gebruik van 4G. Wie wil internetten in het buitenland, kan gebruikmaken van 3G. Buitenlandse providers gebruiken andere frequenties voor 4G. Vaak zijn de Nederlandse toestellen daar niet voor geschikt. De provider moet bovendien roaming mogelijk maken.

Daarnaast moet er voldoende dekking zijn. De frequenties zijn versnipperd. Veel frequenties waren al toegewezen aan andere diensten, zoals digitale televisie, reportage zenders en draadloze microfoons. Het Agentschap Telecom besloot deze frequenties alsnog toe te wijzen aan 4G. Daardoor is het puzzelen om uit te vinden waar de smartphone ook op 4G gebruikt kan worden.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op