Vind alle providers en alle telefoons

Veilig bankzaken regelen

Sinds 2015 gebruiken steeds meer Nederlanders een app om mobiel te bankieren. In dat jaar begonnen de Nederlandse banken namelijk aan de campagne ‘Bankier met een app’. Bankieren via een app is snel, simpel en veilig, maar hoe zorg je ervoor dat dit ook veilig blijft?

Geen jailbreaks en roots

Zorg ervoor dat het originele systeem op de telefoon behouden blijft. Breng dus geen wijzigingen aan in het besturingssysteem van de telefoon. Dat houdt in dat je beter geen jailbreaks op iOS kunt uitvoeren, beter niet kunt rooten op Android en geen hacks op andere systemen kunt uitvoeren.

Als je dat wel doet, tast je daarmee de veiligheidslagen op de smartphone aan. Daarmee komt de algehele beveiliging van het apparaat in het geding. Je stelt je kwetsbaar op voor aanvallen op de telefoon.

Alleen uit de officiële app store

Download en installeer alleen programma’s en apps uit officiële bronnen. De Apple App Store, Google Play Store, BlackBerry App World en de Windows Phone Store zijn de enige goedgekeurde bronnen waar je veilig apps kunt downloaden en installeren.

Voordat je een app installeert, is het goed om de commentaren en waarderingen te bekijken. Wordt een app erg laag gewaardeerd, of zijn er zelfs waarschuwingen van andere gebruikers, installeer de app dan niet.

Een mobiele pincode gebruiken

Gebruik voor het regelen van digitale bankzaken altijd een mobiele pincode. Vaak vraagt de bankieren app om een aparte code, maar je kunt zelf ook nog een extra code instellen. Dit kan bijvoorbeeld een toegangscode op de telefoon zelf zijn. Het is dan onmogelijk de telefoon zonder toegangscode te ontgrendelen.

Natuurlijk is een mobiele pincode alleen nuttig als deze echt geheim blijft. Bewaar daarom geen pincodes, beveiligingscodes en wachtwoorden van de telefoon en van mobiel bankieren op de telefoon zelf. Schrijf geen codes en wachtwoorden op, maar verzin liever een ezelsbruggetjes. Zorg er ook voor dat niemand mee kan kijken als je aan het mobiel bankieren bent

Een beveiligd netwerk gebruiken

Om mobiel te bankieren kun je het best gebruikmaken van een beveiligde internetverbinding. Openbare netwerken, zoals in restaurants en op hogescholen en universiteiten zijn vaak onveilig. Er kan zomaar iemand meekijken. Het best kun je 3G of 4G gebruiken. Dat is een directe verbinding tussen jou en de provider, waar niemand anders op kan inloggen.

Geen goed gevoel? Stop met mobiel bankieren!

Heb je geen goed gevoel bij het mobiel bankieren? Doe het dan niet. Heb je het idee dat er een poging tot oplichting ondernomen wordt, bel dan meteen de bank. Op die manier bescherm je jezelf optimaal.

Je telefoon optimaal beveiligen

Beveilig je smartphone optimaal. Dat betekent dat je gebruikmaakt van lastig te raden wachtwoorden en toegangscodes, deze niet opschrijft en niet deelt met anderen. Daarnaast update je je regelmatig het besturingssysteem en de Mobiel Bankieren app. Gebruik ook een virusscanner. Zeker op Android toestellen komen virussen nogal eens voor.

Een antidiefstal-app is ook een goed idee. Verlies je je telefoon, dan is er kans dat je meer verliest dan alleen het apparaat en je adresboek. In theorie kan men inloggen op je bankrekening. Daarom is het verstandig antidiefstal apps te installeren. Cerberus is daar een goed voorbeeld van. Met de app kun je je smartphone lokaliseren als je deze kwijt bent. Het is ook mogelijk om alle persoonlijke data (inclusief de SD kaart!) op afstand te verwijderen.

Hoe kwetsbaar ben ik?

De Nederlandse banken weten dat er regelmatig kwetsbaarheden in systemen aan het licht komen.In Nederland zijn de Mobiel Bankieren apps daarom beveiligd met maatregelen die variëren van een limiet op de bedragen die met  de app kunnen worden overgeboekt tot het weigeren van betalingen naar bankrekeningen die nog niet eerder zijn gebruikt. Banken letten ook voortdurend op verdachte transacties.

Hoe groot is de kans op misbruik?

De kans op misbruik is in ons land niet groot, maar toch is het verstandig goed op te letten. Banken doen er alles aan om bankieren via een app veilig en betrouwbaar te houden. Heb je desondanks een vermoeden van misbruik, breng je bank dan meteen op de hoogte.

Houd je aan de Uniforme Veiligheidsregels van de Betaalvereniging Nederland. Dan is de kans op misbruik zo klein mogelijk.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op