Vind alle providers en alle telefoons

Veilig gebruik van Wi-fi

Openbare, snelle Wi-Fi-netwerken zijn handig en soms zelfs cruciaal, maar we staan bijna nooit stil bij de gevaren ervan. We denken niet aan wie er nog meer met het netwerk verbonden is, en wat mogelijke hackers van ons kunnen zien. Dat lijkt tot digitale identiteitsfraude, een groeiend probleem in Nederland.

Informatie verkrijgen via Wi-Fi

Wie verbonden is met een Wi-Fi-netwerk, verstuurt pakketjes aan het netwerk. Die pakketjes worden verzonden en ontvangen. Zo houdt de internetverbinding stand. Hackers kunnen doormiddel van software pakketten inspecteren. Zo valt te achterhalen welke websites andere gebruikers hebben bezocht, en op welke websites en andere netwerken men is ingelogd geweest.

De meeste smartphones zoeken automatisch naar beschikbare netwerken. Zodra de telefoon een open netwerk heeft gevonden, logt deze automatisch in op het netwerk. Iedereen met enige kennis van computers en netwerken, kan een eigen draadloos netwerk openen. Dat houdt in dat ook hackers een dergelijk netwerk kunnen beginnen voor hun malafide praktijken. Ze kunnen eenvoudig de naam van grote winkelketens gebruiken.

Wachtwoorden achterhalen en identiteiten stelen
Een ethisch hacker opende eens een draadloos netwerk. Binnen een kwartier waren meer dan twintig smartphones verbonden met zijn netwerk. Hij kon wachtwoorden achterhalen en identiteiten stelen. De hacker kan zelfs complete bankrekeningen plunderen. Alles valt te kraken.

Wie gebruikmaakt van een openbaar netwerk, loopt een groot risico. Wachtwoorden van e-mailaccounts vallen te achterhalen. Vanuit daar hebben hackers direct toegang tot andere netwerken, zoals sociale media. Veel Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites.

Het verkeer omleiden
Ingelogd op het netwerk van een hacker? Dan is het voor hem kinderspel om het verkeer om te leiden. Het lijkt voor de gebruiker net alsof hij of zij op de website van DigiD of van de bank zit, maar uiteindelijk komt alle informatie uit op een website van de hacker. De website lijkt dan verdacht veel op de website van de Rijksoverheid of van een bank. Dit wordt ‘spoofing’ genoemd. Alle gegevens die op de website worden ingevuld, komen direct bij de hacker binnen.

Binnen twintig minuten kunnen hackers alle inloggegevens van een e-mailaccount, van een bank, van sociale media of van DigiD buitmaken. Dan is identiteitsfraude een koud kunstje.

Veilig internetten

Veilig internetten op de smartphone? Gebruik dan in ieder geval geen openbaar WiFi-netwerken. De risico’s ervan zijn nu bekend. Alles wat wordt verstuurd via een draadloos netwerk, loopt gevaar. Gebruik liever mobiele data dan een openbaar WiFi-netwerk. Dat kost misschien extra geld, maar het is het waard. Wie alsnog wil inloggen op de publieke netwerken, kan beter geen werk of financiële activiteiten uitvoeren.

Zoals gezegd: een smartphone zoekt direct naar openbare netwerken. Daarom is het verstandig Wi-Fi uit te zetten zodra de gebruiker het huis verlaat. Verwijder indien mogelijk de netwerken uit de instellingen van de telefoon. Dat kan door naar ‘Instellingen’ te gaan, vervolgens te kiezen voor ‘Algemeen’ en de telefoon dan opnieuw de netwerkinstellingen te laten instellen. Dit werkt hetzelfde op Android en iPhone.

Schadelijke software
De kans op schadelijke software op de smartphone loopt toe, schrijft het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is daarom verstandig terughoudend te zijn met het installeren van applicaties, en op te passen met de instellingen van apps. Moet een app per se de contactenlijst uit kunnen lezen? Of moet de applicatie toegang kunnen krijgen tot de camera of microfoon?

Wie besluit een app te installeren, doet er goed aan altijd de laatste versie te installeren en de updates bij te houden. Zo worden beveiligingslekken snel opgelost. Voor Android en iPhone is het mogelijk een virusscanner te installeren, die applicaties en websites eerst controleert. Wie thuis een Wi-Fi-netwerk beschikbaar heeft, kan het best inloggen op het eigen netwerk. Gebruik nooit het netwerk van de buren.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op