Vind alle providers en alle telefoons

Beveiligingstips voor de smartphone

Een smartphone staat boordevol persoonlijke gegevens: wachtwoorden, e-mailaccounts, apps om mee te bankieren, en niet te vergeten: contactpersonen. Die gegevens moeten niet op straat komen te liggen. Daarom zetten we een paar tips op een rijtje, om de smartphone beter te beveiligen.

Niet onbeheerd achterlaten

Het klinkt vanzelfsprekend, maar let er maar eens op hoeveel mensen hun smartphone in hun achterzak van de broek dragen. Het is verstandiger het toestel in de binnenzak van de jas te dragen. Verlies de telefoon ook nooit uit het oog. Zeker niet in drukke cafés of op het station. Het kost niet veel tijd om malafide software te installeren, terwijl de eigenaar van het toestel even een kop koffie haalt.

Verschillende wachtwoorden

Duizenden Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord. Of het nu gaat om Facebook, om de persoonlijke e-mail, of zelfs voor persoonlijke documenten. Dat houdt in dat een hacker of dief maar één wachtwoord nodig heeft om de toegang tot alle informatie te krijgen. Gebruik verschillende wachtwoorden voor iedere dienst.

De telefoon is moeilijker te ontgrendelen als deze is beveiligd met een pincode, veegpatroon of, nog beter, een vingerafdruk. Smartphonedieven kunnen de telefoon dan namelijk niet resetten naar de fabrieksinstellingen. Vergeet niet regelmatig het wachtwoord te veranderen. Iemand hoeft maar één keer de code te zien, en het toestel is ontgrendeld.

Wachtwoord opslaan

Misschien een vervelende klus, maar wel het veiligst: leer wachtwoorden uit het hoofd. We raden af wachtwoorden digitaal op te slaan. Door ze in de notities van de smartphone te zetten, kunnen hackers eenvoudig binnendringen. Wachtwoorden zijn het best beveiligd als ze alleen in het hoofd zitten. Om een wachtwoord sterker te maken, kan men het best hoofdletters, getallen en leestekens door elkaar gebruiken.

Apps beveiligen

Op een iPhone is het eenvoudig om het installeren van apps te beveiligen. Ga naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Algemeen’ en dan ‘Beperkingen’. Daar kunnen iPhone-gebruikers rechten van apps ontnemen. Het is ook mogelijk het installeren van apps uit te zetten.

Met de applicatie AppLock (voor Android), kunnen smartphone-gebruikers apps beveiligen met een wachtwoord, pincode, vingerafdruk og veegpatroon. Applicaties als mobiel bankieren kunnen dan niet zomaar gebruikt worden. Dat houdt wel in dat er soms twee wachtwoorden moeten worden ingevoerd, voordat de app werkt.

Openbare netwerken

We schreven eerder al een uitgebreid artikel over het gebruik van WiFi-netwerken, maar herhalen het graag nog een keer: gebruik absoluut geen openbare draadloze netwerken. Hackers kunnen alle verstuurde informatie achterhalen. Daarom is het een slecht idee mobiel te bankieren op een openbaar WiFi-netwerk. Wie mobiel wil bankieren, kan dit het beste doen op de verbinding thuis, of via 3G/4G.

Niet op iedere link klikken

Een mail met een link gekregen? Denk dan twee keer na alvorens de link te openen. Als de link geen belletjes doet rinkelen, is het verstandiger de e-mail weg te gooien en de link niet te openen. Vaak worden adressen naar frauduleuze websites afgekort. Wie op deze link klikt, ziet het daadwerkelijke adres pas als de website is geopend. Dan is het al te laat, en kan de smartphone besmet zijn met een virus.

Zeker als een vriend of vriendin uit het niets een mail in het Engels stuurt, is het verstandig niet op de link te klikken. Vaak is de telefoon of computer van de vriend of vriendin dan geïnfecteerd, of het e-mailaccount is gehackt.

Antivirus

Bezitters van Android-smartphones kunnen een virusscanner in de vorm van een app installeren. Dit is geen complete virusscanner, zoals op de pc. Aan sommige beveiligingslekken kan een app namelijk niets doen. Als er een lek zit in het besturingssysteem, kan het programma er hoogstens voor waarschuwen. Google moet dan een beveiligingsupdate uitbrengen.

Apps helpen om te zien of de software op het toestel veilig is. Daarnaast bieden ze een overzicht van apps die toegang hebben tot privédata. Nog een handige functie: via gps is de smartphone terug te vinden in geval van verlies of diefstal. Deze virusscanners werken alleen op Android; Apple meent dat antivirus-apps niet nodig zijn, omdat het bedrijf alle applicaties eerst controleert voordat ze in de App Store verschijnen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op