Tips om de smartphone sneller te maken

Wie een nieuwe telefoon koopt, doet dat vaak vanwege de snelheid van het toestel. Na verloop van tijd valt te merken dat de smartphone trager wordt. Dat komt vaak door een overvol geheugen en vele processen op de achtergrond.

Opnieuw opstarten
Een applicatie wegdrukken helpt vaak niet om de telefoon sneller te maken. De applicatie werkt namelijk nog op de achtergrond. Het valt te vergelijken met het minimaliseren van een programma op de computer. De beste manier om een applicatie te helemaal af te sluiten is door de telefoon opnieuw op te starten. Er blijven dan geen processen meer draaien.

De meeste telefoons bieden een zogenaamd multitaskscherm. Dit scherm is op te vragen met de onderste knoppen van de smartphone. Veeg een app naar boven weg en deze wordt afgesloten.

Foto’s en video’s opruimen
Foto’s en video’s worden opgeslagen in het geheugen van de telefoon. Dat geldt ook voor foto’s en video’s die worden ontvangen via WhatsApp. Een goede tip: ga regelmatig door de fotomappen heen en verwijder de bestanden die niet per se op de smartphone hoeven staan.

Cache legen
Om bestanden en gegevens snel op te kunnen vragen, maakt de software op de smartphone gebruik van een ‘cache’. Links, foto’s, opbouwcodes en soms zelfs complete websites worden er opgeslagen. Dat kost veel ruimte en snelheid.

iPhone-gebruikers kunnen de cache legen via: Instellingen -> Algemeen -> Gebruik -> Beheer Opslag -> Safari -> Websitedata -> Verwijder Alle Websitedata. Let op: opgeslagen wachtwoord worden ook verwijderd.

Android-gebruikers legen de cache via: Instellingen -> Opslag -> Cachegegevens -> Cachegegevens wissen. Voor de browser Google Chrome werkt dit via de verticale puntjes in de app, of de menuknop. Kies Geschiedenis -> Browsegegevens wissen. Om de cache te legen, vinkt men Browsegeschiedenis, Cache en Cookies aan. Tap vervolgens op ‘wissen’.

GPS en Bluetooth
GPS en Bluetooth maken de telefoon niet alleen langzamer, maar laten de batterij ook sneller leeglopen. Met het inschakelen van deze opties, zoekt de smartphone continu naar GPS- en Bluetooth-signalen. Via het Instellingenvenster valt dit uit te schakelen.

Wie gebruikmaakt van een iPhone, kan per app instellen of de applicatie gebruik mag maken van GPS (locatievoorzieningen). Op die manier kan de navigatie-app wel gebruikmaken van GPS, maar Twitter of Facebook niet.

Verversen/synchroniseren
E-mail, Facebook, Twitter en Whatsapp verversen zichzelf ongeveer om de tien minuten. Op een Android-toestel heet dit ‘synchroniseren’. Dat kost veel energie, en veel snelheid. Zowel Android-smartphones als iPhones bieden de mogelijkheid dit uit te schakelen.

Op een iPhone kan dit via Instellingen -> Algemeen -> Ververs apps op de achtergrond. Er verschijnt een scherm met apps die zichzelf verversen. Daarvan valt vaak op z’n minst de helft uit te schakelen.

Via een Android-telefoon kan dit ook per app. Druk op de menu-knop in de app zelf, en zoek naar de ‘synchroniseren’. Op die manier kunnen gebruikers hun persoonlijke voorkeuren instellen. Nog een extra tip voor Android-gebruikers: maak niet te veel gebruik van ‘widgets’ op het startscherm.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *