Inloggen met Facebook, Twitter of Google+

Op steeds meer websites en applicaties is het mogelijk in te loggen met een Facebook-, Twitter-, of Google+-account. Is dat veilig? Wat weten deze websites van de gebruiker, na het inloggen? Kunnen ze wachtwoorden zien?

Zo werkt het inloggen met social accounts

Om in te kunnen loggen via Facebook, Twitter of Google+, moeten ontwikkelaars van applicaties en websites toegang krijgen tot het systeem van het Twitter, Facebook of Google+. Dat gaat via een systeem dat ‘API’ heet. Via dit systeem ziet het sociale platform dat de gebruiker geregistreerd is, en ergens wil inloggen. De website ziet geen wachtwoord, maar krijgt alleen de bevestiging dat de gebruiker bestaat.

Gebruikers kunnen zelf instellen welke derde partijen toegang hebben tot deze informatie. Facebook heeft bijvoorbeeld standaard Skype en Spotify gemachtigd tot deze informatie. Via de privacy-instellingen kunnen gebruikers bepaalde applicaties en websites de toegang ontzeggen.

Veilig inloggen?

Kort gezegd: inloggen met deze netwerken is veilig. Wie toestemming geeft, moet zich wel afvragen of hij of zij dit geen inbreuk op de privacy vindt. Moeten alle aanbieders van apps en websites wel alles willen weten? Hoeveel privacy is iemand bereid op te offeren voor comfort en gemak? Vaak is het mogelijk alsnog een account aan te maken, zonder op een sociaal medium in te loggen. Dan hoeft de gebruiker alleen het gewenste gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres in te voeren.

Toegang intrekken op Twitter
Om de toegang van een app in te trekken op Twitter, klikt de Twitteraar op het tandwieltje rechtsboven. Klik vervolgens op ‘Instellingen’ en kies dan voor ‘Account instellingen’. Dan verschijnt ook de optie ‘Applicaties’.

Op deze pagina staat en overzicht met alle geautoriseerde applicaties. Achter iedere applicatie staat de knop ‘Toegang intrekken’. Door hierop te klikken wordt de koppeling tussen de applicatie en het Twitter account verwijderd.

Toegang intrekken op Facebook
Facebook werkt op een gelijksoortige manier. Klik rechtsboven op het pijltje dat naar onderen wijst. Klik vervolgens op ‘Instellingen’. In het linkermenu staat de optie ‘Apps’. Door daar op te klikken, verschijnt een pagina met alle apps. Bovenin staat het keuze menu: “Ingelogd met Facebook.” Door op een app te tikken, verschijnt een kruisje. Wie op het kruisje klikt, verwijdert de applicatie. Deze heeft dan geen toegang meer tot het Facebook-account.

Toegang intrekken op Google+
Bij Google+ zit het verwijderen van apps verstopt. De handigste manier om de toegang in te trekken is door naar plus.google.com/apps te gaan. Vanuit daar is het mogelijk de apps te verwijderen. Dat gaat op ongeveer dezelfde manier als bij Facebook: apps verschijnen op de pagina. Door erop te klikken is de app uit te schakelen.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *