De smartphone schoonmaken en schoonhouden

Dat een smartphone snel vies wordt, weten we allemaal. Maar hoe we deze het beste schoon kunnen maken, is een goede vraag. Het scherm mag immers niet beschadigen, en de stofnesten bij de batterijpoort zijn vaak niet zomaar weg te peuteren.

Hoe vies is een smartphone?

Voordat we bespreken hoe een smartphone het best schoongemaakt kan worden, staan we stil bij het aantal bacteriën op een smartphone. Niet om gebruikers van smartphones schrik aan te jagen, maar wel om de noodzaak van het regelmatig schoonmaken van de telefoon duidelijk te maken.

De Universiteit van Londen onderzocht in 2011 390 smartphones. Zestien procent van de smartphones vertoonden een gevaarlijke bacterie. Welke resten The Wallstreet Journal op de telefoons heeft gevonden, vertellen we liever niet. En wat te denken van de vette vingervlekken op een smartphone? Het punt is duidelijk: maak de smartphone regelmatig schoon.

De smartphone schoonmaken: wees voorzichtig!

Natuurlijk is een vieze telefoon erg vervelend, maar het wordt nog vervelender als de telefoon na het schoonmaken niet meer functioneert. Voordat de smartphone kan worden schoongemaakt, is het belangrijk de telefoon eerst uit te schakelen. Op die manier kan het toestel niet kapot gaan.

Chemicaliën als allesreiniger en antibacteriële schoonmaakmiddelen kunnen de oleophobische laag van het toestel verwijderen. Zonde, want dan is het scherm gevoeliger voor krassen en gaat het scherm ook minder lang mee. Water valt ook te vermijden.

Microvezeldoekjes

Gebruik liever microvezeldoekjes om de telefoon te reinigen. Deze doekjes laten geen krasjes achter op het scherm. Microvezeldoekjes worden meestal ook gebruikt om brillen schoon te maken. Vette vingervlekken zijn te verwijderen door met ronde bewegingen over de vlekken te gaan. Het is belangrijk niet te veel druk te zetten. Anders is er kans op beschadiging van de beschermlaag.

Hardnekkigere vlekken zijn te verwijderen door het microvezeldoekje een heel klein beetje vochtig te maken. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon, zonder het scherm te beschadigen. Gebruik geen ruwe doeken! Ook het gebruik van een T-shirt is geen goed idee: deze laat harde stofdeeltjes achter. Op die manier kan het scherm krassen.

De batterijpoort schoonmaken

Laadt de smartphone niet goed op? Vaak komt dit door kleine stofdeeltjes die zich ophopen in de ingang voor de poort. De batterijpoort kan het beste worden schoongemaakt door te blazen. Een stofzuiger of een spuitbus met perslucht werkt ook prima. Let er wel op dat de spuitbus rechtgehouden wordt, anders spuit er water mee.

Kleine krasjes repareren

De meeste telefoons hebben een beschermlaag, maar toch kunnen er na enige tijd krassen ontstaan op het beeldscherm. Deze krasjes zijn te verhelpen met polijstmiddelen voor smartphones. Displex is daar een voorbeeld van. Let bij de aanschaf van zo’n middel wel op het onderscheid tussen toestellen met en zonder touchscreens.

Er is een mythe dat krasjes te verwijderen zijn met tandpasta. Dat is geen goed idee, want tandpasta kan de beschermlaag wegbranden.

Regelmatig schoonmaken

Nu we hebben geleerd hoe we de smartphone het beste kunnen schoonmaken, is het een goed idee de schoonmaak bij te houden. Maak de telefoon ongeveer om de week goed schoon. Zo is de kans groter dat de batterijpoort blijft werken, en het scherm langer goed blijft: zonder krassen en vlekken.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *