Zo werkt de nieuwe energiebesparingsmodus van Apple

Apple komt met een nieuwe energiebesparingsmodus in haar besturingssysteem iOS 9. Daarmee kunnen gebruikers nog drie uur de iPhone of iPad gebruiken, terwijl het batterijniveau laag is.

Scherm naar beneden
Wie zijn of haar iPhone met het display naar beneden op tafel legt, bespaart direct op de batterij. In de vernieuwde versie van iOS weet het Apple dan dat de gebruiker het toestel op dat moment niet actief gebruikt. Het scherm blijft zwart als er notificaties binnenkomen. Op die manier gaat de telefoon standaard een uur langer mee.

Deze functie werkt op de nieuwste telefoons: de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Op de oudere iPhones werkt het waarschijnlijk ook, maar Apple heeft niet bekendgemaakt hoeveel langer de gebruiker de iPhone dan kan gebruiken.

Low Power Mode
Apple-gebruikers kunnen zelf de Low Power Mode inschakelen in de Batterij-instellingen. Zodra de energiebesparende stand is geactiveerd, duurt het gemiddeld drie uur langer voordat de telefoon of tablet moet worden opgeladen. Die drie uur komt bovenop het uur dat het toestel standaard langer meegaat. Op die manier kan de gebruiker het toestel tot vier uur langer gebruiken.

Deze modus sluit applicaties, die op de achtergrond openstaan, af. Daarnaast gaat ook de helderheid van het scherm omlaag. De bewegingseffecten en geanimeerde wallpapers worden ook uitgeschakeld. Daarmee levert de gebruiker in op prestaties en functionaliteiten, maar kan hij of zij langer gebruikmaken van de smartphone.

Belangrijke functies uitgeschakeld
Met de energiebesparingsmodus ingeschakeld, schakelt de iPhone een aantal belangrijke functies uit. Apps worden niet meer op de achtergrond ververst, downloads worden stopgezet en de netwerksnelheid gaat omlaag. Apple gaat er daarmee vanuit dat de gebruiker de energiebesparingsmodus niet altijd heeft aan staan, maar alleen in noodgevallen.

De gebruiker moet de nieuwe modus zelf inschakelen. Dat kan door naar de Instellingen te gaan en vervolgens op ‘Batterij’ te tappen. Vervolgens haalt de gebruiker de schuif ‘Energiebesparingsmodus’ naar rechts. Het batterijicoon rechts bovenin verkleurt dan van rood naar geel.

Wanneer inschakelen?
Iedereen met een iPhone kan de energiebesparingsmodus op ieder gewenst moment inschakelen, maar iOS9 verstuurt een melding met de suggestie de modus in te schakelen zodra de iPhone nog tussen de 20 en de 10 procent batterij heeft.

Apple Watch
De nieuwe functie verschijnt ook op de Apple Watch, waar de functie ‘Power Reserve’ gaat heten. Zodra het batterijniveau te laag is, schakelt de energiebesparingsmodus zichzelf automatisch in op het horloge. Daarmee kan men de Apple Watch 72 uur langer gebruiken.

Alle functies zijn dan uitgeschakeld. De horloge is dan geen smartwatch meer, maar een horloge als alle anderen: gebruikers kunnen alleen de tijd aflezen.

Andere smartphones
Apple is niet helemaal nieuw met de Low Power Mode-functie. Android-toestellen kenden de functie al. In het geval van de Samsung Galaxy S5 en de Samsung Galaxy S6 schakelt de energiebesparingsmodus zelfs alle kleuren uit. De gebruiker ziet de apps dan in het zwart-wit. Daarnaast worden de meeste functies compleet uitgeschakeld.

De energiebesparingsmodus van Apple is op dit moment alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. Vanaf juli kan iedereen gebruikmaken van iOS9. Apple brengt dan, voor het eerst in haar geschiedenis, een publieke betaversie uit.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *