Vind alle providers en alle telefoons

Whatsapp tips

WhatsApp voegt vaak nieuwe functies toe. Weinig gebruikers door dat deze functies er zijn. Dat is jammer, want ze kunnen erg handig zijn: het uitschakelen van leesbewijzen en het markeren van belangrijke berichten zijn daar voorbeelden van. We zetten een paar tips op een rijtje.

Onmisbaar: back-ups!

Berichten en groepsgesprekken wil je natuurlijk niet kwijtraken. WhatsApp maakt daarom een backup in de cloud. Je kunt instellen of dit automatisch moet gebeuren, of dat je direct handmatig een backup wil maken.

Op een iPhone doen gebruikers dit door naar de instellingen van WhatsApp te gaan en op ‘Chats’ te tikken. Kies vervolgens voor ‘Reservekopie’ en stel in hoe vaak er een back-up moet worden gemaakt. Op een Android-toestel is dit ook mogelijk, maar dan wordt de reservekopie weggeschreven naar Google Drive, in plaats van iCloud.

Data besparen

Door media op te slaan valt data te besparen. Dat is vooral handig voor gebruikers met een kleine databundel. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van de maand te weinig MB’s hebt en daardoor moet bijbetalen of de verbinding vertraagd wordt. Door media op te slaan hoef je niet alle plaatjes nog eens te downloaden. WhatsApp verbruikt daardoor minder data.

Je kunt dit instellingen door naar de instellingen te gaan en op ‘Chat’ te tikken. Kies vervolgens voor de automatische download-optie. Daarmee kun je aangeven wanneer media gedownload mag worden. Daar kun je instellen of plaatjes en andere media automatisch gedownload moeten worden, of alleen op Wi-Fi.

Blauwe vinkjes

Blauwe vinkjes betekenen op WhatsApp dat een bericht is gelezen. De komst van deze vinkjes hebben nogal voor wat frustratie gezorgd: waarom leest een contactpersoon de berichten wel, maar beantwoordt hij of zij deze niet? De verzender van het bericht voelt zich waarschijnlijk genegeerd.

Om dat te voorkomen kunnen de blauwe vinkjes ook uitgezet worden. Dat kan door naar de instellingen te gaan en te kiezen voor ‘Privacy’. Daar kun je de ‘leesbewijzen’, zoals de vinkjes heten, uitzetten.

Is een bericht wel verzonden?

We kennen het allemaal: we zitten en de trein, versturen een bericht op WhatsApp en opeens valt de verbinding weg. Is het bericht dan wel verstuurd? Dat valt uit te zoeken via een vrij simpele methode. WhatsApp heeft namelijk de mogelijkheid te laten zien wanneer een bericht is verzonden, ontvangen en zelfs gelezen. Dan moet je de leesbevestigingen wel aan laten staan.

Dit kan op de volgende manier: Ga naar een WhatsApp-chat en houd een bericht ingedrukt. Er verschijnt dan een info-knop. iPhone-gebruikers kunnen het bericht naar links vegen om de benodigde informatie te zien.

Groepen op ‘stil’ zetten

Groepsgesprekken kunnen erg handig zijn, maar soms zou je willen dat het gesprek op ‘stil’ gezet kan worden. Goed nieuws: dat kan. De app biedt namelijk een functie waarmee je voorkomt dat het telefoonscherm vol komt te staan met allerlei notificaties.

Dit doe je zo: ga naar WhatsApp en tik op het groepsgesprek. Bovenin staat het onderwerp van het gesprek, net als de leden van het gesprek. Door erop te tikken verschijnt te groepsinformatie. Tik op ‘stil’ en kies voor hoe lang je geen notificaties meer wil ontvangen.

Waar zijn mijn vrienden?

Samen onderweg? Of met zakenrelaties afgesproken, maar geen idee waar het afgesproken restaurant precies zit? Vraag dan om de locatie te delen. Dit kan door op het pijltjesicoon naast het tekstveld te tikken. Druk op ‘deel locatie’ en verzend de locatie.

De ontvanger krijgt een kaartje te zien, met daarop een rode pin. Bij de rode pin hoort een adres. Als de locatie echt klopt, verschijnt er ook een locatie.

Verzendlijsten

Tot slot: verzendlijsten. Erg handig voor uitnodigingen voor bijvoorbeeld een feestje. Je kunt met de verzendlijsten meerdere contactpersonen tegelijk hetzelfde bericht sturen. Het is vergelijkbaar met een BCC in e-mail.

De ontvanger krijgt het bericht alsof het een privébericht is. Dat is toch even persoonlijker dan een grote groepschat. Je kunt een van de verzendlijst gebruikmaken door naar onder te swipen en op ‘Verzendlijsten’ te tikken. Druk op ‘Nieuwe lijst’ en kies de ontvangers. Door op ‘maak’ te drukken verschijnt een chatscherm. Daar kun je je bericht schrijven. Je verzendt het bericht dan alsof het een privébericht is.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op