Vind alle providers en alle telefoons

Verdachte apps

Virussen in programma’s op de computer of laptop kennen we allemaal. Maar we staan veel minder stil bij verdachte applicaties op de smartphone of tablet. Gehackte apps kunnen lijken op officiële apps, maar ze kunnen worden misbruikt door criminelen. Hoe vallen verdachte apps te herkennen?

Bekijk de populariteit

Bij vrijwel iedere App Store is het mogelijk recensies te lezen. Een app die duizenden downloads heeft, maar geen (goede) recensies, is verdacht. Hetzelfde geldt voor een vloedgolf aan positieve reacties in zeer korte tijd. Het kan zijn dat de recensies dan aangekocht zijn om het te doen lijken alsof het een goede app is.

Wie twijfelt, doet er goed aan naar de website van de ontwikkelaar te surfen. Gebruikers zien de naam van de ontwikkelaar altijd bij de applicatie staan. Op de website van de ontwikkelaar moet een link staan naar de App Store van Apple of Google. Is dit niet het geval, dan doet de gebruiker er verstandig aan de applicatie te mijden.

Toestemmingen controleren

Controleer altijd de toestemmingen van apps. Geef niet zonder meer toegang tot de locatie, camera of andere apps. Inloggen met Facebook of Twitter is vaak handig, maar ook gevaarlijk. De gebruiker geeft zonder zich er al te bewust van te zijn persoonlijke informatie prijs.

Applicaties die veel toestemmingen vragen, zijn vaak verdacht. Denk aan toestemming voor de browsergeschiedenis, accounts, contacten, internettoegang of telefoonidentiteit. Als toestemming niet noodzakelijk lijkt, geeft dan geen toestemming.

Pas op voor namaak
Net als kledingmerken, worden ook populaire apps nagemaakt. Het komt regelmatig voor dat er apps verschijnen met hetzelfde icoon en bijna dezelfde naam als een bekende app. Nog niet zo lang geleden verschenen er namaak-apps van BlackBerry Messenger en Angry Birds. Let daarom goed op de officiële spelling en wees alert op slechte reviews.

Verdachte e-mails
Applicaties kunnen gekoppeld worden aan e-mailadressen. Bij bepaalde applicaties moet de gebruiker zich eerst registreren door middel van een e-mailadres. Na een tijdje ontvangt de gebruiker dan een e-mail waarin wordt gevraagd om persoonlijke data als bankrekeningnummers en andere gegevens. Legitieme apps en bedrijven zullen hier nooit om vragen.

Bij twijfel over echtheid van de e-mail is het een verstandig idee de e-mail niet te beantwoorden, niet op links te klikken en te verwijderen. Middels links kunnen criminelen malware op de smartphone installeren.

De laatste updates installeren
Updates installeren is meestal niet het favoriete klusje van consumenten. Toch is het verstandig om er even tijd voor vrij te maken. Middels updates worden beveiligingslekken vaak gedicht. Google en Apple stellen gebruikers altijd automatisch op de hoogte van updates. Installeer deze regelmatig om optimaal beveiligd te zijn.

Virusscanner?
Voor iOS en Windows Phone zijn geen virusscanners, maar voor Android wel. Een dergelijke scanner geeft een waarschuwing als een app verdacht of kwaadaardig lijkt. Het is extra beveiliging, maar geen garantie.

Ook virusscanners kunnen verdacht zijn. Installeer daarom nooit antivirus-apps van onbekende bedrijven. Bedrijven met een goede naam zijn Avast, Avira en TrustGo. Zij brengen gratis software uit die de beveiliging van de smartphone of tablet verhogen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op