Vind alle providers en alle telefoons

Tips tegen een hoge rekening

Het is een veelvoorkomend feit: na de vakantie de post bekijken en dan een torenhoge telefoonrekening op de mat zien liggen. Dat komt voor veel afnemers van mobiele abonnementen als een verrassing. Ze hebben vaak niet door dat internet op de mobiel aanstaat, of weten niet wat bellen in het buitenland kost. Een paar tips om een hoge rekening te voorkomen.

De voorwaarden
De eerste stap is misschien wel de belangrijkste stap: het lezen van de kleine lettertjes. In de voorwaarden staan altijd de tarieven voor mobiel bellen, internetten en sms’en in het buitenland. Sommige aanbieders hebben speciale buitenlandbundels. Hoe de kosten tot stand komen, staat ook in de voorwaarden.

Het is verstandig te controleren of het datalimiet is toegepast. In het buitenland geldt namelijk een datalimiet van ongeveer 50 euro per maand. Wie meer dan 80 procent van het limiet heeft bereikt, krijgt automatisch een sms’je van de aanbieder. 100% bereikt? Dan volgt het tweede bericht, en stopt internet automatisch. Providers zijn verplicht zich aan deze regels te houden.

Per kalendermaand of per factuurmaand?
Veel aanbieders berekenen de datalimiet voor mobiel internetten per factuurperiode. Dat houdt in dat deze data voor alle gebruikers verschillen. Toch komt het voor dat er per kalendermaand wordt gerekend. Als de factuur per kalendermaand wordt opgesteld, kan de gebruiker twee keer het maximale bedrag kwijt zijn. Als de factuurperiode begint op de 18een de beller op 10 juli vertrekt, moet de afnemer van het abonnement dubbel betalen.

Automatische updates uitzetten
Updates kunnen erg verraderlijk zijn. De meeste smartphone-gebruikers merken niet eens dat automatisch updaten aanstaat. De telefoonrekening kan daardoor snel oplopen. Op MobielAbonnement.nl staat een uitgebreide handleiding om de instellingen aan te passen.

Dataverbruik bijhouden
Ontwikkelaars hebben apps gemaakt waarmee het mogelijk is het dataverbruik bij te houden. Door te kijken naar het dataverbruik, wordt de gebruiker sneller bewust van hoeveel MB het kost om een filmpje op YouTube te kijken. Daardoor zou men minder dataverkeer verbruiken. Met apps als ‘Onavo’ is het mogelijk het verbruik aan banden te leggen.

Filmpjes, muziekbestanden en plaatjes zorgen ervoor dat het dataverbruik snel oploopt. Een filmpje kost al snel 3 MB, muziekbestanden het dubbele, en een hoge resolutie foto kost 5 tot 15 MB. Een foutje is zo gemaakt, dus onze tip: zet internet op de telefoon uit, als er niet direct gebruik van wordt gemaakt.

Wi-Fi
We schreven er al over: Wi-Fi en Mi-Fi kunnen hele goede manieren zijn om minder data in het buitenland te verbruiken. In plaats van 3G of 4G op de smartphone te gebruiken, logt de gebruiker in op een klein apparaatje, dat het internet verzorgd. Dat apparaatje heet een Mi-Fi. Het gebruikt een 3G-verbinding, maar zet deze om naar een draadloos signaal. Bij de aanschaf of huur bij zo’n apparaat spreekt men een bedrag af met de provider. Het apparaatje is niet meer te gebruiken als het datalimiet is bereikt.

Veruit de meeste café’s, campings en restaurants bieden hun eigen draadloze netwerken aan. De consument kan daar vaak gratis op inloggen. Wie gebruikmaakt van Wi-Fi, kan het best na gebruik de verbinding verbreken met Wi-Fi en 3G/4G. Anders kan de telefoon automatisch verbinding maken met het mobiele netwerk. Wi-Fi gebruiken? Denk er dan aan geen vertrouwelijke informatie te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de mail, het inloggen bij de bank of het gebruik van DigID. Hackers kunnen namelijk allerlei gegevens opslaan via een slecht beveiligd netwerk.

GPS
Snel de weg vinden in het buitenland? Veel gebruikers van smartphones gebruiken hiervoor een online kaarten-applicatie. Dat is niet noodzakelijk. Door de kaarten al voor vertrek te downloaden, kan de telefoon ook offline de weg wijzen. De telefoon vraagt de huidige locatie dan op via GPS. Op die manier verbruikt men geen data voor deze functie.

Lokale prepaid-kaart
In de meeste landen is het mogelijk een prepaid kaart aan te schaffen, die verbinding maakt met een lokale aanbieder van mobiele telefonie. Op die manier hoeft de gebruiker zich niet aan te melden op een ‘vreemd buitenlands’ netwerk. De kosten zijn vooraf bekend. Nadeel is dat ‘op’ ook echt ‘op’ is.

De SIM-kaart thuislaten
Voor sommige mensen is bellen in het buitenland en gebeld worden niet zo belangrijk. Zij gebruiken de smartphone liever als een zakcomputer. Voor hen is het een goed idee de SIM-kaart uit het toestel te halen en  thuis te laten. De telefoon kan dan geen verbinding met het mobiele netwerk maken. Zo weet de gebruiker zeker dat de telefoon geen data in het buitenland gebruikt. Handig voor offline applicaties, of voor als er Wi-Fi in de buurt is.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op