Vind alle providers en alle telefoons

Handige apps voor het hardlopen

Ieder jaar opnieuw maken we er een goed voornemen van: meer sporten. Veel Nederlanders beginnen dan met fitness of met hardlopen. Na een tijdje stoppen ze ermee, omdat ze niet gemotiveerd zijn. Dankzij hardloop-apps raak je meer gemotiveerd en houd je het langer vol. Wij hebben een paar gratis apps op een rijtje gezet.

Nike+Running

nike run clubWereldwijd gebruiken bijna veertig miljoen mensen deze app van Nike. Daarmee is het ook meteen de populairste op de markt. Een groot pluspunt aan deze app is het spelelement. Hardlopers verdienen namelijk ‘fuel’ door sportieve uitdagingen te voltooien. Hoe meer fuel een loper verdient, des te meer beloningen en functies hij of zij zal krijgen. Dankzij dit element draait de app vooral op beloning en motivatie.

Een ander groot pluspunt is dat je jezelf kunt vergelijken met vrienden. Daarnaast is er een ingebouwde coach, die advies geeft over individuele trainingsschema’s. Ook zijn er tientallen video’s beschikbaar van trainingen van topatleten die door Nike worden gesponsord. Het is ook mogelijk om sporthorloges van Garmin of TomTom te verbinden met de app.

    Apple App Store      Google Play Store


Endomondo

EndomondoWie technische snufjes niet zo belangrijk vindt, maar gewoon een overzicht van zijn of haar hardloopactiviteiten wil, kan Endomondo eens uitproberen. Deze app focust namelijk net zoveel op de training als de loper zelf. De gebruiker krijgt overzichtelijke menu’s voorgeschoteld, waardoor de training makkelijk te volgen is. De overzichten bestaan uit tijd, afstand en tempo en worden aangevuld met een weerbericht, een calorieteller en een hoogtemeter.

Deze app is geschikt voor zowel beginnende lopers als ervaren hardlopers. Inmiddels telt de app al meer dan 20 miljoen gebruikers. Je kunt in de app ook trainingsschema's terugvinden. Die kunnen je op weg helpen naar een persoonlijk record.

    Apple App Store      Google Play Store


Runkeeper

runkeeperRunkeeper is één van de meest geliefde apps onder hardlopers. De app is gestoeld op het idee dat hardlopen om vooruitgang draait. Na je training kun je meteen alle data zien die je wilt zien. Het is ook mogelijk om die data te verspreiden via sociale media. Runkeeper houdt de tijd, tempo, afstand en hartslag bij.

Een groot voordeel van deze app ten opzichte van anderen is de connectiviteit. Je kunt de app verbinden aan bijvoorbeeld Garmin, Fitbit, Fitocracy, Zombies Run, Jawbone Up en nog veel andere apps. Runkeeper is gratis, maar er is ook een betaalde versie. In deze versie kunnen hardlopers zichzelf vergelijken met anderen. De app telt wereldwijd meer dan 25 miljoen gebruikers.

    Apple App Store      Google Play Store


Garmin Connect

Garmin ConnectGek op data en statistieken? Ben je nog niet zo lang aan het hardlopen? Dan is Garmin Connect waarschijnlijk de app waar je naar op zoek bent. Je kunt deze app het best gebruiken als je een sporthorloge van Garmin hebt, maar de app werkt ook prima met andere merken als je de data omzet.

Deze app geeft je vooral duidelijke grafieken en data. Daarnaast wordt ook de functie ‘Live run tracking’ geboden, zodat anderen kunnen zien waar je bent. Met Garmin Connect is het ook mogelijk om stukken tegen anderen te racen. Jammer is wel dat er geen trainingsschema’s te vinden zijn. Daar krijg je dan wel weer statistieken voor terug.

    Apple App Store      Google Play Store


Runtastic

RuntasticRuntastic beperkt zich tot de basis van het hardlopen. Geen rompslomp, niet al te veel functies, maar duidelijke overzichten. Je kunt jouw loopsessies vastleggen met GPS, details van de workout analyseren, een dagboek bijhouden en anderen steunen via de community.

Je kunt ook kiezen voor de betaalde versie en die gaat veel verder. Daarin zie je bijvoorbeeld live aanmoedigingen en gedetailleerde data. Ook vind je in de app trainingsdata en statistieken. Het meest indrukwekkende is de bibliotheek met verhalen. De spanning van het verhaal wordt hoger en hoger. Er wordt dan muziek toegevoegd en het aantal beats per minuut gaat omhoog. Zo raak je steeds gemotiveerder om te lopen.

Heb je nog een Adidas miCoach Smartwatch liggen? Er is geen aparte app meer voor, maar je kunt deze nog wel gebruiken in Runtastic. De ontwikkelaars van deze app hebben miCoach namelijk overgenomen.

    Apple App Store      Google Play Store


Map My Run

Map My RunMap My Run is niet alleen een hardloop-app, maar het is ook een lifestyle-app. Naast data over het tempo, de afstand, het aantal verbrande calorieën en de tijd is het namelijk ook mogelijk om je voedingsgewoonten in te geven. Op basis daarvan geeft de app tips om zo fit mogelijk te blijven. Door de ‘Gear Tracker’ aan te zetten houdt de app ook bij hoeveel kilometer je hebt gelopen.

Met de betaalde versie krijgt de loper toegang tot nog meer functies, zoals live tracking. Vrienden kunnen elkaar dan direct volgen. Ook zijn er uitgebreide overzichten van de hartslag en kan men gebruikmaken van ‘Route Genius’. Deze functie stelt een route voor aan de hand van de ingegeven afstand.

    Apple App Store      Google Play Store


Strava

StravaTot slot: Strava. Met deze app loop je tegen gebruikers van over de hele wereld. Gebruikers kunnen het tegen elkaar opnemen door segmenten aan te maken en deze zo snel mogelijk af te leggen. Race op vakantie tegen de lokale lopers of versla je buurman in je eigen straat. Met de overzichtelijke menu’s krijg je toegang tot alle gegevens van je training. Met de maandelijkse uitdagingen kunnen gebruikers ook een virtuele beker verdienen.

De app groeit hard; maandelijks komen er meer dan honderdduizend nieuwe gebruikers bij. Daarmee is er meer dan genoeg concurrentie om het tegen op te nemen. De app is er zowel gratis als betaald. De premium versie kost 55 euro per jaar.

    Apple App Store      Google Play Store

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op