Vind alle providers en alle telefoons

Veilig online solliciteren via je smartphone

Vandaag de dag regelen we steeds meer zaken online. Waar men vroeger nog een CV en een sollicitatiebrief per post verzond, of zelfs persoonlijk bij het bedrijf afleverde, vullen we nu een online formulier in. Online solliciteren maakt het vinden van werk gemakkelijker, maar er kleven ook de nodige risico’s aan. MobielAbonnement.nl geeft tips om veilig online te solliciteren.

Het gebruik van Wi-Fi

Wie solliciteert vanuit huis, op het eigen Wi-Fi-netwerk, loopt niet zo veel gevaar. Waarschijnlijk is de gebruiker de enige gebruiker van het netwerk. Dat is heel anders als het gaat om openbare netwerken. Een vertrouwelijke e-mail verzenden vanuit een café of restaurant is niet verstandig.

Dat komt door een aantal risico’s, waarvan de kans op een hack het grootste risico is. Een Wi-Fi-netwerk kan namelijk uitgelezen worden door criminelen. Zij kunnen meelezen en persoonlijke informatie onderscheppen. Deze informatie kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Bovendien weet de gebruiker niet of de hotspot ‘Wi-Fi Burger King’ wel echt van de Burger King is. Kwaadwillenden kunnen een eigen hotspot opzetten, die ze een logische naam geven. Veel mensen zullen daar verbinding mee maken, waarna persoonlijke gegevens gestolen kunnen worden.

Goede beveiliging smartphone

Naast de beveiliging van het netwerk is ook de beveiliging van de smartphone cruciaal. Zorg ervoor dat het toestel werkt met de nieuwste versie van het besturingssysteem. Update regelmatig. Hetzelfde geldt voor applicaties die gebruikt worden op het toestel.

Daarnaast is het aan te raden geen applicaties van andere plekken dan de App Store van Apple of de Play Store van Google te downloaden. De applicaties die in deze winkels staan zijn bij gebruik van de App Store goed gekeurd door Apple. Bij de Play Store is dat minder het geval. Daar kunnen ontwikkelaars zelf hun applicatie plaatsen. Daarom raden wij aan om op een Android-toestel een virusscanner van bijvoorbeeld Avast of AVG te installeren.

Het bedrijf controleren

Voor het solliciteren is het goed om na te kijken of er inderdaad contact is met het bedrijf waar men wil solliciteren. Controleer of er gegevens van het bedrijf op de website staan. Lees recensies over het bedrijf en ga op zoek naar meer informatie. Geen goed gevoel bij het bedrijf? Dan is het verstandig de sollicitatie niet door te zetten en het contact te verbreken.

Informatie delen

Bij een sollicitatie heeft een werkgever een CV nodig om een beeld te krijgen van de kandidaat. Op een CV hoeven bepaalde zaken nooit vermeld te worden, omdat ze fraudegevoelig zijn. Denk daarbij aan een BSN-nummer, kopie van het identiteitsbewijs, rijbewijsnummer, bankgegevens, creditcard-informatie of wachtwoord.

Pas als de kandidaat en de werkgever tot overeenstemming zijn gekomen, is een kopie van een paspoort of rijbewijs noodzakelijk. Het maken van deze kopieën gebeurt meestal op de eerste werkdag.

Geld overmaken

Legitieme bedrijven vragen bij sollicitaties nooit om het overmaken van geld. Zeker als dit via MoneyGram of Western Union moet gebeuren, is de kans groot dat het om oplichting gaat. De sollicitant is zijn of haar geld dan kwijt.

‘Recruiters’ die vragen stellen over de financiële situatie zijn vaak louche. Geef daarover nooit informatie: het is niet voor niets het grootste taboe van Nederland. Wie wel al geld heeft overgemaakt, kan het best aangifte doen van oplichting.

Een goed wachtwoord

Het kan zijn dat het nodig is om voor het solliciteren een account aan te maken. Kies in dat geval een sterk wachtwoord. Een goed wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Kies voor een goed te onthouden, maar willekeurig wachtwoord.

Een wachtwoord met een (achter)naam, e-mailadres, burgerservicenummer, geboortejaar of reeks is geen goed wachtwoord. De Rijksoverheid biedt ook veel tips over het bedenken van een sterk wachtwoord.

DigiD

In enkele situaties wordt er gevraagd om een DigiD. Houd deze altijd privé: het is de digitale identiteit waarmee ingelogd kan worden op diensten van de overheid. Toets de gegevens van DigiD altijd zelf in en geef de gegevens nooit aan iemand anders.

Houd er rekening mee dat medewerkers van overheidssites als Werk.nl en UWV.nl nooit om een DigiD vragen. Vertrouw nooit op e-mails: het versturen van vertrouwelijke informatie gebeurt altijd per brief. E-mails waarin wordt gevraagd om een DigiD, kunnen het best meteen weggegooid worden.

 

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op