Vind alle providers en alle telefoons

Prepaid voor vakantie

Gebruik van de mobiele telefoon op vakantie kan erg kostbaar zijn. Veel reizigers zetten hun mobiel daarom in vliegmodus als ze op vakantie gaan. Het nadeel daarvan is dat ze niet bereikbaar zijn. Een ander nadeel: het reizen is een stuk minder leuk zonder internet. Wi-Fi is vaak traag en een routeplanner is altijd handig om te kunnen gebruiken. Prepaid biedt de perfecte uitkomst. Wij leggen uit hoe er flink bespaard kan worden op mobiele kosten op vakantie.

Hoge tarieven/rekening

Wie dataroaming aanzet, ziet de kosten snel oplopen. Of dat nu via een mobiel abonnement is, of op een prepaid kaart. Het gaat erom dat het mobiele toestel verbinding maakt met een buitenlands netwerk. Het netwerk moet ‘geleend’ worden, en daar worden hoge kosten voor in rekening gebracht.

Voor gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland gelden overal andere tarieven. Het verschilt zelfs per mobiele aanbieder. Prepaid gebruikers lopen niet zo veel risico: het grootste risico dat zij lopen is dat het beltegoed snel op is. Vooral gebruikers met een mobiel abonnement lopen gevaar. Hun kosten kunnen in hoog tempo oplopen.

Afschaffing roamingkosten

De laatste tijd is in het nieuws dat de Europese Unie deze kosten wil afschaffen. Helaas is dat nog niet zover. Per juni 2017 worden de kosten afgeschaft. Tot die tijd mogen providers een toeslag vragen voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Het blijft daarmee duur om met de eigen provider in het buitenland te bellen, sms’en of internetten. Vooral internet is een grote boosdoener. Een voorbeeld: voor het streamen van tien liedjes op Spotify betaalt men 8 euro.

Zodra de roamingkosten zijn afgeschaft, betaalt iedere gebruiker hetzelfde voor gebruik van internet binnen de Europese Unie als in zijn of haar thuisland. Tot die tijd is het raadzaam op zoek te gaan naar een goedkopere oplossing.

Goedkoopste oplossing: prepaid in vakantieland kopen

De goedkoopste oplossing is het kopen van een prepaid kaart in het land waar men op vakantie is. Een lokale simkaart verbindt immers met de lokale netwerken, waardoor er geen sprake is van roaming. Doordat er geen sprake is van roaming, worden er ook geen extra kosten in rekening gebracht.

Een lokale simkaart kan vaak online aangeschaft worden, maar het goedkoopste kan een prepaid gekocht worden in het land zelf. Vaak kan dit bijvoorbeeld op de luchthaven, in een supermarkt of in gespecialiseerde telecomwinkels. Vraag naar een ‘tourist simcard’ of een ‘prepaid card’. De afnemer krijgt de keuze uit verschillende kaarten met verschillende bundels. Er kan zelf opgewaardeerd worden. Is de vakantie voorbij? Dan verloopt de simkaart vanzelf. Daar hoeft de gebruiker niets voor te doen.

Hoeveel MB’s, sms’jes en belminuten heb ik nodig?

Hoeveel MB dataverkeer, sms’jes en belminuten benodigd zijn, hangt af van het aantal personen dat gebruik maakt van de simkaart, de duur van de vakantie en het gebruik in het algemeen. Een paar datafeitjes:

  • Streamen van audio kost ongeveer een MB per minuut;
  • Een website bekijken kost zo’n 1 MB;
  • Videobellen kost ongeveer 3 MB per minuut;

De ANWB deed eens een proef; de organisatie gaf 25 families twee gigabyte data voor drie weken vakantie. Dat bleek nooit genoeg. Daarom is het goed een groot abonnement te kiezen.

Wat kost het en wat kan ik ermee?

Wat een simkaart in het buitenland kost, hangt af van de aanbieder ervan en de valuta van het vakantieland. Over het algemeen kan er een simkaart aangeschaft worden vanaf 30 euro. Onderzoek van tevoren eerst welke aanbieder een goed bereik heeft en of de provider 3G of 4G aanbiedt. Zie het als voorbereiding op de vakantie.

Ook goed om te weten: staat de provider ‘tethering’ toe? Tethering houdt in: het delen van de simkaart. Een smartphone kan dan veranderd worden in een router, zodat ook laptops en tablets kunnen worden verbonden met het internet.

Het eenvoudigste is om de simkaart te gebruiken op de telefoon, net als in Nederland. Daarvoor is het wel benodigd dat het toestel simlock vrij is. Nadeel is dat de gebruiker niet meer beschikbaar is op het eigen telefoonnummer. Wie nog een extra telefoon heeft liggen, doet er goed aan deze mee te nemen voor de extra simkaart.

Een portable hotspot meenemen

Als het alleen om het gebruik van internet gaat, is het handig om een portable hotspot mee te nemen. Deze worden voor ongeveer 50 euro verkocht bij elektronicazaken en webshops. Soms is het ook mogelijk deze voor een bepaalde periode te huren.

Een portable hotspot is zo groot als een creditcard. De gebruiker stopt daar zijn of haar vakantiesimkaart in en het apparaatje straalt dan internet uit. Het bereik is ongeveer 15 meter, wat precies genoeg is om een laptop, een paar telefoons en de tablet van internet te voorzien. Het is te vergelijken met het modem van thuis. Over het algemeen gaan zulke apparaatjes ongeveer zes uur mee. Hoe sterk het signaal precies is, hangt af van de gekozen provider.

Wanneer een wereldsimkaart?

Wie van plan is door verschillende landen te reizen, kan het best een wereldsimkaart nemen. Daarvoor wordt een vast bedrag gevraagd. De gebruiker kan vervolgens in ieder land het aantal gigabyte opwaarderen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op