De oplader in het licht

Het mag duidelijk zijn dat een leven zonder smartphone voor de meeste mensen ondenkbaar is geworden. Je kunt met de toestellen bijna je hele leven regelen: sociale contacten onderhouden door te bellen, te sms’en en te Appen; werken via de mail, de telefoon en applicaties; jezelf vermaken met games, nieuwsberichten en gadgets. Maar we beseffen ons meestal niet dat een smartphone nergens is zonder oplader totdat hij een keertje kapot gaat…

Echte of neppe oplader?

Als je oplader kapot is, kun je diverse dingen doen. Je kunt naar de dichtstbijzijnde telefoon provider rijden en een gloednieuwe (maar wel peperdure) oplader van je eigen telefoonmerk aanschaffen. Daarnaast zijn er winkels als mediamarkt die dezelfde oplader misschien ietsje goedkoper aanbieden maar dat je ervoor in je portemonnee moet graaien mag duidelijk zijn. En daar ligt nu net de markt van de nep opladers; ofwel opladers die lijken op een originele oplader maar vele malen goedkoper zijn. Er zijn veel verschillende soorten nep opladers van opladers met stukjes lood erin zodat het ding steviger aanvoelt tot goedkope onderdelen die brandgevaren met zich mee brengen.

Apple versus Android
Een Apple smartphone kun je bijna alleen maar opladen met een Apple oplader. Daarvan bestaan er meerdere soorten dus let goed op welke compatibel is met jouw toestel. Wanneer je een andere oplader wilt gaan gebruiken, dan zal je na het aanbrengen van de kabel in de meeste gevallen een melding krijgen: ‘deze kabel is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed’.

Een Android telefoon kun je altijd opladen wanneer je in het bezit bent van een lader met micro-USB kabel. Dit soort kabel kan ook gebruikt worden voor andere toepassingen zoals bijvoorbeeld een e-reader. Een Android telefoon geeft geen melding wanneer er een nep oplader gebruikt wordt.

Meer verschillen tussen Apple en Android lees je hier >>

Vier belangrijke tips
Toch zijn alle opladers van andere producenten op de Europese markt in bruikbaar aangezien ze allemaal aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen. In 2017 staat het verminderen van elektronisch afval op de agenda en zodoende moeten opladers in de Europese Unie universeel bruikbaar zijn. Waarschijnlijk zal het neerkomen op een oplader met micro USB. Toch blijkt uit een onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) dat niet alle opladers met een micro USB aan de veiligheidsnormen voldoen. Simyo heeft een artikel geschreven over echte en neppe opladers. Er zijn vier belangrijke tips hoe je een oplader van het laatste soort kunt herkennen:

  • Een oplader die je online voor nog geen 5 euro kunt kopen (bij een buitenlandse verkoper);
  • Een oplader die hetzelfde logo heeft als het origineel maar toch spotgoedkoop is;
  • Een oplader waarvan je telefoon heel warm wordt tijdens het laden;
  • Een oplader die er zeer lang over doet om je telefoon volledig te laden.

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *