Abonnementsvormen

Aanbieders van mobiele abonnementen bieden verschillende vormen aan. Zo is het mogelijk een abonnement met telefoon af te nemen, of alleen een abonnement met een sim-kaart te nemen. Dat wordt sim-only genoemd. Met of zonder toestel is het niet enige verschil. Het zijn twee heel verschillende producten.

Voorwaarden per abonnementsvorm

De voorwaarden van de verschillende abonnementen kunnen verschillen. Zo kunnen aanbieders onderscheid maken in hoe ze belminuten afronden. Telt een gesprek van 15 seconden als een belminuut, of pas na 55 seconden? Het verschilt per aanbieder of de abonnee belminuten mag sparen en opstapelen.

Het aanbod in zogenaamde bel-, sms-, en internetbundels verschilt. Bij sommige providers kan de afnemer 150 belminuten bij een abonnement met toestel krijgen, maar niet bij sim-only. Daar behoort alleen 125 of 175 belminuten tot de mogelijkheden. Het is ook niet altijd mogelijk alleen een abonnement zonder toestel af te nemen.

Veel of weinig bellen?
Wie weinig belt, heeft vanzelfsprekend geen abonnement met veel belminuten nodig. De mobiele abonnementen met het laagste aantal minuten beginnen bij 50 minuten. Daarbij is het cruciaal dat er niet buiten de bundel gebeld wordt, want de kosten voor bellen buiten de bundel zijn veel hoger dan voor een iets uitgebreider abonnement. Wie veel belt, kan juist beter een uitgebreid abonnement nemen. Sommige aanbieders hebben een bundel met 500 belminuten of sms’jes of een onbeperkte bindel.

Internet op de smartphone
Bellen, sms’en en internetten? Het is verstandig eerst te kijken of dat binnen de bundel van het mobiele abonnement loopt. Voornamelijk het internetten buiten de bundel kan voor een hoge telefoonrekening zorgen. Over het algemeen bieden bijna alle mobiele providers een bundel aan waarbij zowel gebeld, ge-sms’t als geïnternet kan worden.

De provider drukt internet uit in een bepaalde eenheid. Deze eenheid wordt afgekort tot ‘MB’. MobielAbonnement.nl raadt aan voor een bundel te kiezen die iets te groot is. Dan is er nog extra ruimte voor het geval dat de gebruiker meer internet dan hij of zij van te voren had ingeschat. Vaak is het mogelijk een bel-abonnement uit te breiden met voordeelopties voor sms’en of internetten. De kosten daarvan komen bovenop het maandelijkse bedrag.

Contractduur

Afnemers van een mobiel abonnement en aanbieders ervan, sluiten een contract af voor bepaalde tijd. Dat is meestal 1 of 2 jaar. Bij een 2-jarig mobiel abonnement is het maandbedrag vaak lager. Veruit de meeste providers verlengen het abonnement stilzwijgend als de afnemer niet zelf opzegt. Door zelf in de gaten te houden wanneer het contract verloopt, is het mogelijk over te stappen. De voorwaarden voor het overstappen en de bijbehorende kosten, verschillen per provider.

Sommige providers bieden ook de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen. Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten hiervan hoger dan van een 1-, of 2-jarig contract.

Waar moet ik op letten?
Alvorens een abonnement af te sluiten is het verstandig verschillende abonnementen met elkaar te vergelijken. Een paar handvatten:

  • Het daadwerkelijke verbruik: kijk naar wat er daadwerkelijk is verbruikt. Dit staat meestal op de website van de mobiele aanbieder.
  • Kies liever een te ruime bundel dan een te krappe. Het is voordeliger iets over te houden dan bij te moeten betalen. Voor bellen, sms’en en internetten buiten de bundel gelden namelijk hogere tarieven
  • Pas op voor telefonische aanbiedingen van de provider, hoe verleidelijk het ook kan klinken. Consumentenorganisaties krijgen maandelijks een groot aantal klachten binnen over tegenvallende aanbiedingen. Soms gaan consumenten ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden. Denk daarbij aan het afronden op minuten in plaats van seconden, of aan een nieuw datalimiet voor het internet.
  • Bel, sms en internet liever niet in het buitenland. Kosten voor bellen en internetten in het buitenland kunnen oplopen tot in de honderden euro’s.
  • Iedereen heeft het recht te veranderen van mobiel abonnement. Na een maand, één jaar of twee jaar mag men overstappen,

Laat een reactie achter

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *