Vind alle providers en alle telefoons

Smartphone aan de auto verbinden

Veilig rijden, maar toch je smartphone kunnen gebruiken. Hoe kun je dat het best aanpakken? Smartphonefabrikanten hebben hun eigen systemen ontworpen die gebruikt kunnen worden in de auto. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel.

De functies

Steeds meer telefoonfabrikanten werken aan systemen om smartphones samen te laten werken met auto’s. Zo zijn er bijvoorbeeld technieken om belangrijke functies en inhoud van de smartphone weer te geven op een scherm in het dashboard. Daardoor wordt het simpeler tegelijkertijd auto te rijden en de smartphone te bedienen.

De meeste fabrikanten komen met de volgende functies:

  • Handsfree bellen;
  • Navigeren;
  • Muziek afspelen
  • Apps gebruiken

Wat je precies kunt met ieder systeem, hangt van de fabrikant af. Daarom geven wij een beschrijving van ieder systeem. Bij nieuwe modellen van veel automerken is het tegenwoordig mogelijk te kiezen uit Android Auto of Apple Carplay. Zo kun je altijd verbinden met het besturingssysteem dat past bij jouw mobiele telefoon.

CarPlay voor iOS

Smartphonefabrikant Apple kwam met een eigen systeem: CarPlay. De fabrikant noemt het zelf een ‘slimmere, veiligere manier om je Apple iPhone in de auto te gebruiken.’ Met CarPlay is het mogelijk Siri te gebruiken, zodat je apps met je stem kunt bedienen. Daarnaast zijn er knoppen te gebruiken op het dashboard of op het stuur van de auto.

Komt er een nieuw bericht binnen? Dan leest CarPlay het bericht automatisch voor. Natuurlijk moet er ook een antwoord volgen op het bericht. Met hetzelfde systeem valt er een uitgaand bericht in te spreken. CarPlay is voor de meeste gebruikers beschikbaar (vanaf iPhone 5). Het werkt draadloos en met een kabel. Goed om te weten: dit systeem werkt alleen met apps van Apple-partners.

Android Auto

Android Auto en CarPlay lijken wel wat op elkaar, behalve dat Android Auto alleen via usb aan te sluiten valt. Met spraak en knoppen aan het stuur valt de telefoon te bedienen. Het is alleen beschikbaar voor smartphones met Android versie 5 of hoger. Alle apps zijn geschikt voor Android Auto als de ontwikkelaar het standaard Google-sjabloon gebruikt.

Veel mensen stellen de vraag of Android Auto hetzelfde is als het besturingssysteem dat sommige auto’s gebruiken. Het antwoord daarop is: ‘nee’. Bij een auto met Android als besturingssysteem gebruikt het dashboardsysteem een computer met Android. Daarop kan de gebruiker zonder smartphone apps installeren of internet. Soms is het wel mogelijk om de smartphone te verbinden.

MirrorLink (bijna alle besturingssystemen)

MirrorLink was het eerste initiatief voor het besturen van een smartphone in de auto. Veel auto- en telefoonfabrikanten werkten eraan mee, tot Google en Apple besloten om zelf naar een oplossing op zoek te gaan.

Daarom kan MirrorLink in theorie nu samenwerken met bijna alle mobiele besturingssystemen. Alleen iOS biedt er geen ondersteuning voor. Jammer genoeg werkt MirrorLink alleen bij een klein deel van de smartphones. De spraakbediening is beperkt en de verbinding gaat via USB of draadloos.

Op de automarkt zijn een paar wagens met ondersteuning voor MirrorLink, zoals de Citroën C1, de Peugeot 108, Toyota Aygo en Volkswagen Polo. Bij de Citroën, Peugeot en Toyota is het de enige manier ook navigatie op het dashboardscherm in te schakelen. De autofabrikanten leveren zelf geen ingebouwd scherm.

Bluetooth

Wie geen auto heeft met ondersteuning voor verbinding voor smartphones, zou een autoradio met Bluetooth kunnen gebruiken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de autoradio. Stel in op de smartphone dat Bluetooth aanstaat, door naar de instellingen van de smartphone te gaan en op ‘Bluetooth’ te tikken. Haal het schuifje over.

Het kan zijn dat de telefoon opnieuw opgestart moet worden. Ga weer naar de instellingen van de telefoon en tik weer op ‘Bluetooth’. De autoradio zal nu in een lijst van apparaten verschijnen. Tik erop om er mee te verbinden.

Met Bluetooth is het vaak niet mogelijk de smartphone te besturen. In sommige gevallen is het mogelijk om inkomende gesprekken op te nemen via de knoppen op de autoradio. Dat is meestal de enige functie die beschikbaar is.

Rijden met een houder?

Een houder met een telefoon op het dashboard is toegestaan, maar of het ten goede komt aan het rijgedrag is de vraag. Besturingssystemen op telefoons zijn meestal niet ontworpen voor gebruik in de auto. De knopjes zijn te klein en er zijn te veel bedieningsmogelijkheden.

Daarom is het veiliger de smartphone aan de auto te verbinden. De genoemde systemen hebben namelijk allemaal een speciale automodus met grote knopen en beperkte mogelijkheden. Apps die de veiligheid op de weg in gevaar brengen, worden automatisch geblokkeerd.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op