Vind alle providers en alle telefoons

Handsfree tips

Iedereen heeft wel eens in de situatie gezeten dat hij of zij in de auto gebeld wordt. De keuze is dan ‘de telefoon ter hand nemen?’ of ‘de telefoon over laten gaan?’ Gelukkig zijn er oplossingen om toch op een veilige manier te kunnen bellen in de auto.

Waarom handsfree bellen?

Naast het feit dat handheld bellen onhandig is, is het ook bij wet verboden. De regels voor bellen in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Handheld bellen vergroot de kans op een ongeluk. Het leidt namelijk tot gevaarlijk weggedrag. Automobilisten raken afgeleid als ze zowel de telefoon moeten bedienen als de auto moeten besturen. Bovendien moet de aandacht verdeeld worden tussen het telefoongesprek en het rijden.

De automobilist mag daarom de telefoon niet vasthouden als hij of zij de auto bestuurt. De telefoon mag ook niet tussen het oor en de schouder geklemd worden. Wie toch handheld belt, kan daar een boete voor krijgen. Dan is het gebruik van een carkit om handheld te bellen uiteindelijk toch goedkoper.

Gebruik Bluetooth

Tegenwoordig heeft bijna iedere smartphone Bluetooth. Het handige daarvan is dat je een oortje kunt gebruiken. Vaak zit daar ook een draadloze microfoon in, waardoor het geluid prima is om mee te bellen. Oortjes zijn er in allerlei soorten en maten, dus voor iedere gebruiker is er wel een juiste te vinden.

Ondersteunt jouw autoradio Bluetooth, dan is er vaak een mogelijkheid om ook telefoongesprekken via de autoradio te voeren. Je kunt dan gewoon radio luisteren, maar als er een telefoontje binnenkomt kun je via een knop op de autoradio het gesprek beantwoorden. Daardoor hoef je de telefoon niet in de handen te houden, maar kun je toch bellen.

Voor wie nog nooit met Bluetooth heeft gewerkt: het is eenvoudig in te schakelen op zowel een iPhone als een Android. Dit doe je door naar de instellingen van het toestel te gaan. Bluetooth heeft vaak een apart ‘kopje’. Bij iPhone en Android moet je een schuifje omzetten om de techniek te activeren. Om de telefoon te koppelen met een bijvoorbeeld een oortje, is het aan te raden de handleiding te lezen. Anders wordt het apparaat misschien niet gevonden. Soms is het ook benodigd een pincode in te vullen.

Een USB-adaptertje

In de auto moeten de handen altijd aan het stuur blijven. Het aansluiten van een telefoon is daarom niet wenselijk. Het is een goed idee om de stroomkabel nog voor het rijden aan te sluiten. Een USB-adaptertje biedt de perfecte oplossing. Je kunt dan via USB opladen op de poort van de sigarettenaansteker. Op die manier kun je je telefoon bijvoorbeeld als navigatieapparaat blijven gebruiken.

De juiste carkit kiezen

Wie écht handsfree wil zijn, kiest er op zijn minst voor een carkit in de auto te gebruiken. Maar welke carkit is nu het meest geschikt? Er zijn twee soorten carkits: inbouw-carkits en externe carkits.

Bij een inbouw-carkit wordt de carkit in zijn geheel in het dashboard van de auto gebouwd. Tegenwoordig hebben autoradio’s ook steeds vaker zo’n carkit. Omdat deze oplossing vaak wat ‘stijlvoller’ wordt bevonden dan een externe carkit, is de prijs vaak hoger. Het grote voordeel is dat het minder ruimte inneemt en je minder kabels ziet.

Bij een externe carkit gaat het vaak om een houder die op de sigarettenaansteker van de auto wordt aangesloten. De installatie ervan is veel eenvoudiger dan bij een inbouw-carkit. Zo valt bijvoorbeeld de microfoon van de carkit heel simpel achter de zonneklep te monteren.

Uiteindelijk komen we toch weer terug bij Bluetooth: de meeste carkits bieden hier ondersteuning voor. Op die manier heeft de gebruiker een draadloze verbinding tussen GSM en carkit. Dat werkt zo: het geluid gaat over de luidsprekers in de auto en je stem wordt goed hoorbaar door de microfoon. De geluidsweergave met Bluetooth is meestal prima en kent geen ruis.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op