Vind alle providers en alle telefoons

Boetes voor niet handsfree bellen

Wie een motorvoertuig bestuurt, mag niet tegelijk bellen en rijden. Daarbij maakt het niet uit of het om een auto, bromfiets, snorfiets of scootmobiel gaat. Het maakt ook niet uit of je met je eigen telefoon belt of met dat van een ander. Hoe de regels precies in elkaar zitten en welke boetebedragen erop staan, heeft MobielAbonnement.nl uitgezocht.

Waarom boetes?

Voor het handheld bellen tijdens het besturen van een motorvoertuig zijn boetes ingevoerd. De Nederlandse overheid is van mening dat handheld bellen achter het stuur leidt tot gevaarlijk weggedrag. Onderzoek wijst uit dat het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het besturen van een motorvoertuig de kans op een ongeval verhoogt.

Dat komt mede doordat de chauffeur wordt afgeleid als hij of zij de telefoon moet bedienen en tegelijk een voertuig moet besturen. Bovendien moet de aandacht verdeeld worden tussen het gesprek en het rijden.

Handheld bellen achter het stuur
In de auto is het niet toegestaan om handheld te bellen als jij de bestuurder bent. Veel automobilisten klemmen daarom de telefoon tussen het oor en de schouder. Ook dit is niet toegestaan. De boete bedraagt 230 euro plus 9 euro administratiekosten.

Een telefoon vasthouden

Het is niet alleen verboden om handheld te bellen terwijl je de auto bestuurt. Het is ook niet toegestaan om de telefoon vast te houden. Waarom de telefoon wordt vastgehouden, doet er niet toe. Dat houdt in dat ook het lezen van sms’jes en WhatsApp-berichten niet toegestaan is. Dit is hetzelfde strafbare feit als handheld bellen achter het stuur. De boete bedraagt dus 230 euro plus 9 euro administratiekosten.

Het vasthouden van de smartphone op de bromfiets, snorfiets of scootmobiel
In artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 staat het volgende: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’

Wat houdt dit in voor bromfietsers, snorfietsers en mensen op een scootmobiel? In de wet staat niet specifiek het woord ‘auto’ en er is daarom ook geen uitzondering. Het vasthouden van je telefoon op de bromfiets, snorfiets of op een gehandicaptenvoertuig (zoals een scootmobiel) is niet toegestaan. Er staat dezelfde boete voor als voor het bellen in de auto: 230 euro plus 9 euro administratiekosten.
Mag ik bellen in de file?
Bellen in de file is toegestaan. Hetzelfde geldt voor het bellen als je voor een stoplicht staat. Maar je moet wel weer ophangen als je weer begint met rijden.

Houder in het gezichtsveld
Een houder in het gezichtsveld hangen is niet wenselijk. De politie kan een boete opleggen op grond van artikel 5; gevaarlijk rijgedrag. De boete varieert dan tussen de 100 en de 1000 euro. De hoogte varieert van de ernst van de overtreding. Ook hier mag de bestuurder weer rekening houden met 9 euro administratiekosten.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op