Vind alle providers en alle telefoons

Verdachte e-mails

Virussen, spam, phishing en trojaanse paarden zijn vier verschillende manieren om de ontvanger van een e-mail informatie afhandig te maken. Mails die ogenschijnlijk onschuldig zijn, kunnen gevaarlijk zijn voor de lezer en de smartphone.

Ongevraagde mail? Niet aanklikken!

Over het algemeen kunnen we de vuistregel: “Ongevraagde mail? Niet aanklikken!” hanteren. Als er niet is gevraagd om een mail, hoeft een persoon of bedrijf geen e-mail te sturen. Zeker niet als bij deze e-mail een bijlage zit.

Wie niet heeft gevraagd om informatie over een dienst, een bevestiging van een aanvraag of nieuwe inloggegevens, doet er goed aan een ongevraagde e-mail niet aan te klikken, maar te verwijderen. De lezer moet antwoord kunnen geven op de vraag: “Wat heb ik te maken met dit bericht?” Als het antwoord ‘niets’ is, verwijder de e-mail dan.

De tekst opzoeken

Oplichters gebruiken vaak dezelfde tekst, met hooguit een paar variaties. Ze bestaan uit misplaatste woorden en onbegrijpelijke zinnen. Dat komt doordat een dergelijke brief vaak is vertaald vanuit een buitenlandse taal. Een automatische vertaalmachine heeft deze dan vertaald. Deze teksten zijn vaak op te zoeken op Google. Kopieer en plak een gedeelte van de tekst en vind uit waar zulke teksten ook gebruikt zijn.

Rode vlaggen

Er zijn een aantal ‘rode vlaggen’. Daarmee bedoelen we dat bij het aantreffen van deze zaken de alarmbellen af zouden moeten gaan. Waar moeten e-mailgebruikers op letten?

Typefouten

Een typefout is vaak onschuldig, maar niet als de afzender onbekend is. Vaak staat een verdachte e-mail vol met typefouten als gevolg van knip-en-plakwerk. Fraudeurs letten vaak niet zo goed op ontwerp en spelling. Feit is wel dat oplichtingsmails er tegenwoordig steeds professioneler uitzien.

Ontbreken van een persoonlijke aanhef

Een mail die begint met: ‘Beste klant’ is meteen al verdacht. Waarom spreekt een bedrijf de lezer niet direct aan met zijn of haar naam? ‘Geachte heer Jansen’ duidt erop dat de brief ook echt aan de heer Jansen moet toekomen. Internetcriminelen hebben vaak geen beschikking over dit soort persoonlijke informatie. Als er ‘te algemeen’ gesproken wordt, is de kans groot dat het gaat om phishing.

Dreigementen

Tegenwoordig ontvangen veel mensen e-mails die zogenaamd van providers, banken of zelfs justitie afkomstig zijn. MobielAbonnement.nl is op de hoogte van een e-mail waarbij een boete betaald moet worden. Doet de lezer dat niet, dan zou ‘justitie’ maatregelen nemen: de lezer wordt zijn of haar huis uitgezet of in gijzeling genomen. Dit soort e-mails zijn niet waar.

De bedoeling van de e-mail is dat de lezer onmiddellijk geld overmaakt naar een vaag rekeningnummer. Het is het rekeningnummer van een oplichter of een katvanger. Onthoud dat de overheid nooit vertrouwelijke informatie per e-mail communiceert. Vertrouwelijke informatie wordt altijd verstuurd via de berichtenbox op Mijn DigiD. Daar ontvangt de lezer geen bericht van.

Op links klikken is een slecht idee

E-mails die links bevatten verwijzen vaak niet naar de juiste  website. Een link die van een bank lijkt te zijn, kan doorverwijzen naar een schadelijke pagina. Op zo’n pagina wordt om bijvoorbeeld bankgegevens gevraagd. Ook verkorte links zijn een bedreiging, omdat de ontvanger van de e-mail niet weet waar deze link naar toe verwijst.

Antwoorden?

Reageren op een verdachte e-mail verschaft de cybercrimineel waardevolle informatie. Zo weet hij of zij dat het e-mailadres actief wordt gebruikt en de mails worden gelezen. Dat levert kwetsbare slachtoffers op. Door te antwoorden helpt de ontvanger internetcriminelen.

Bij twijfel is het goed om te bellen met de zogenaamde afzender. Als deze van een bank is, bel dan met de desbetreffende bank om de bank op de hoogte te stellen dat haar naam wordt misbruikt voor oplichting. Deze kan dan actie ondernemen tegen de fraudeur(s)

 

 

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op