Vind alle providers en alle telefoons

Veilig wachtwoord verzinnen? Zo!

Een goed wachtwoord op het internet is net zo belangrijk als het hebben van een veilige pincode. Een wachtwoord is immers de sleutel tot een account op het net. Of het nu gaat om het openen van e-mail of om het regelen van overheidszaken. Helaas zijn internetcriminelen er op uit om deze wachtwoorden te kraken. Dat kan voorkomen worden met een goed wachtwoord. Waaraan voldoet een goed wachtwoord en hoe valt deze te onthouden?

Een basiswachtwoord

Een veel gehoorde klacht is dat moeilijke wachtwoorden soms niet te onthouden zijn. Veel internetters willen de wachtwoorden daarom opschrijven. Dat is geen goed idee. Maar hoe kan een wachtwoord dan toch te onthouden zijn? Dat kan door te beginnen met een ‘basiswachtwoord’. Denk bijvoorbeeld aan een woord waarvan letters door cijfers en symbolen kunnen worden vervangen.

Een voorbeeld: iemand heeft een dochter die Julia heet. We beginnen als basiswachtwoord ‘Juliaismijndochter’. Dit wachtwoord voldoet niet aan de eisen van de meeste websites.

De eisen van websites

De meeste websites hebben bepaalde vereisten voor een wachtwoord. Zeker bij overheidsdiensten zijn de vereisten voor wachtwoorden steeds strenger. Zo moet een wachtwoord tegenwoordig bestaan uit tenminste 8 tekens, hoofdletters, kleine letters en symbolen. Daarnaast mag het wachtwoord niet eerder gebruikt zijn. De Rijksoverheid raadt zelfs een wachtwoord van tenminste 13 tekens aan.

Het wachtwoord ‘Juliaismijndochter’ zal niet worden goedgekeurd. Daarom veranderen we het wachtwoord met cijfers, letters en symbolen. Een ‘i’ kan bijvoorbeeld een uitroepteken worden. Een a kan een 4 worden omdat deze tekens op elkaar lijken. Een ‘o’ kan een 0 worden om dezelfde reden. Een ‘e’ veranderen we naar een 3. Als we ieder woord beginnen met een hoofdletter, wordt het wachtwoord nog sterker. Het wachtwoord wordt dan:

Jul!4!sM!jnD0cht3r

Dat is een prima wachtwoord. Alle benodigde tekens zitten erin en het heeft meer dan een voldoende aantal tekens. Het wachtwoord is ook niet eenvoudig te raden, maar wel eenvoudig te onthouden.

Kan een wachtwoord gekraakt worden?

Een wachtwoord kan gekraakt worden. Hackers maken gebruik van programma’s die verschillende combinaties maken van woorden en cijfers. Hoe lang het duurt voordat een wachtwoord gekraakt wordt, verschilt.

Het wachtwoord ‘12345678’ is binnen tien minuten gekraakt. Maar het gegeven voorbeeld: ‘Jul!4!sM!jnD0cht3r’ zal vele dagen, misschien wel weken of maanden in beslag nemen. Een ander voorbeeld van een slecht wachtwoord is ‘Rita1957’: Rita is een veel voorkomende naam, 1957 is een typisch geboortejaar. Dat is zo geraden. Houd daar rekening mee tijdens het bedenken van een wachtwoord

Het wachtwoord testen

Wie zeker wil weten dat zijn of haar wachtwoord veilig is, kan deze online testen. Het invullen van een wachtwoord op een willekeurige tester is onveilig. Kwaadwillenden kunnen dit wachtwoord opslaan en gebruiken voor het kraken van wachtwoorden. Daarom raden wij de test van VeiligInternetten.nl aan. Dit is een initiatief van de Rijksoverheid waar de gebruiker niet zijn of haar exacte wachtwoord hoeft in te vullen.

Als wij de eerder genoemde check doen met het wachtwoord ‘Jul!4!sM!jnD0cht3r’, geeft de test aan dat we een veilig wachtwoord hebben gekozen dat niet snel te kraken valt. Een dergelijk wachtwoord valt dus aan te raden.

Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken?

Nederlanders zijn erg onzorgvuldig met wachtwoorden. Ze gebruiken het wachtwoord op veel verschillende plaatsen en veranderen deze zelden, stelt de ECP, het platform voor InformatieSamenleving.

Door overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken verliest het wachtwoord aan waarde. Wie bijvoorbeeld een account op Facebook heeft, heeft een e-mailadres aan dit account gekoppeld. Als het Facebook-account hetzelfde wachtwoord heeft als het gekoppelde e-mailadres, heeft een kwaadwillende niet alleen toegang tot het Facebook-account, maar tot vrijwel alle websites waarvoor een account nodig is. Hoe dat precies zit, leggen we om veiligheidsredenen niet uit.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op