Vind alle providers en alle telefoons

Malware

Wie aan de term ‘malware’ denkt, denkt waarschijnlijk het eerst aan schadelijke programma’s op de computer. Weinig smartphonegebruikers staan er bij stil dat schadelijke software ook op de smartphone of tablet voorkomt. Hoe kunnen we malware bestrijden?

Wat is malware?

Malware is kwaadaardige software die criminelen gebruiken op in te breken op de smartphone of tablet. Op die manier kunnen dieven bijvoorbeeld bankgegevens buitmaken. Voorheen noemden we dit ook wel ‘een virus’, maar dit is slechts één vorm van malware.

Andere vormen zijn ‘wormen’ en ‘spyware’. Computerwormen maken kopieën van zichzelf en studeren deze door naar anderen. Bij spyware wordt er persoonlijke informatie vastgelegd en verstuurd. Het gaat daarbij vaak om gegevens van pinpassen en creditcards.

Hoe kom ik er aan?
Slachtoffers kunnen op verschillende manieren schadelijke software binnenhalen. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail, sms of zelfs via een app. Vaak hebben ze een link ontvangen waar ze op hebben geklikt. Door op de link te klikken raakt het toestel besmet.
Een andere optie is dat er een app is gedownload die malware bevat. Het kan ook zijn dat de laptop of computer het eerst besmet was, en dat er daarna is verbonden met de computer of laptop. Zorg er daarom voor dat alle apparaten optimaal bevestigd zijn.

Misbruik voorkomen
Om malware te voorkomen, is het verstandig om voorzichtig te zijn met waar de gebruiker de smartphone of tablet koppelt. Opladen bij een openbaar oplaadpunt lijkt misschien niet gevaarlijk, maar dit kan wel degelijk problemen opleveren. Wie een vreemde melding krijgt op de smartphone of tablet terwijl deze verbonden is met een computer, laptop of oplaadpunt, kan het best de USB-kabel uit het toestel verwijderen.

Wees ook voorzichtig met het aanklikken van links en het downloaden van apps. Download alleen apps uit de officiele appstores van Google en Apple. Het is mogelijk dat een app uit de Google Playstore schadelijke software bevat. Bij apps uit de Apple App Store is die kans veel kleiner omdat Apple alle apps handmatig controleert.

Houd daarnaast het toestel up-to-date. Dat betekent dat updates meteen geïnstalleerd moeten worden.

Hoe kom ik er van af?
Als de smartphone of tablet besmet is geraakt met malware, moet de gebruiker zich focussen op het verwijderen van de malware en verdere diefstal of verlies voorkomen. Met applicaties als Avast Mobile Security kan er gescand worden op schadelijke software. Deze app kan de software opsporen en direct verwijderen.

Daarnaast is het zaak om direct alle belangrijke gegevens te wijzigen. Denk aan het veranderen van wachtwoorden van Google, Skype en Facebook. Ook de codes voor creditcards en andere passen moeten gewijzigd worden.

De laatste strohalm
Wie echt alles heeft geprobeerd, maar de software niet verwijderd krijgt, kan proberen het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Bij het terugzetten van de fabrieksinstellingen moeten echt alle bestanden verwijderd worden. Vergeet niet van tevoren een backup van foto’s en muziek te maken.

Heeft de telefoon een SD-kaart? Sluit deze dan aan op een computer en formatteer de kaart. Partitioneer het opnieuw met schijfbeheer software. Op die manier wordt het probleem bij de wortels aangepakt.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op