Vind alle providers en alle telefoons

Datamanagers: apps om het verbruik bij te houden

Wie een databundel heeft, is vaak gebonden aan een datalimiet. Zodra de afnemer van het abonnement meer data verbruikt dan het abonnement toestaat, verwacht de provider een bijbetaling. Om dit te voorkomen, is het verstandig een datamanager te gebruiken.

My Data Manager
my data manager
De gratis applicatie ‘My Data Manager’ houdt al het dataverkeer op de telefoon bij. Wie de applicatie voor de eerste keer opent, ziet het verzoek een dataplan op te zetten. Daarin staat over welke periode gemeten moet worden, wat het datalimiet is en wanneer de app opnieuw moet beginnen te meten. Deze applicatie is beschikbaar voor Android en iOS.

Deze app laat ook zien hoe het is gesteld met het dataverbruik van andere gekoppelde toestellen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van data op de iPad op 3G of 4G.

    Apple App Store      Google Play Store

Data Usage
data-usage
‘Data Usage’ doet ongeveer hetzelfde als My Data Manager, maar deze applicatie kan ook het gebruik voor WiFi bijhouden. Voor de iPhone is het ook mogelijk een zogenaamde ‘badge’ in te stellen. Het icoontje van de applicatie verandert dan in een teller. Deze laat in procenten van het toegestane verbruik zien hoeveel data er is verbruikt.

Voor Android biedt de app de mogelijkheid een widget aan te maken. Het dataverbruik staat dan standaard in beeld. De applicatie geeft ook weer of er een grote kans is dat de gebruiker meer verbruikt dan het datalimiet toestaat. Ook is de geschiedenis op te vragen.

    Apple App Store      Google Play Store

Dataman
dataman
‘Dataman’ is geen gratis app, maar wel erg uitgebreid. Met de Pro-versie kunnen gebruikers van smartphone per applicatie inzien hoeveel dataverkeer deze gebruikt. Deze functie heet ‘App Watch’.

Daarnaast heeft de applicatie de functie ‘Smart Forecast’. Dit is een soort weerbericht voor de databundel. Dataman voorspelt of de gebruiker het einde van de databundel haalt. Zodra de gebruiker op 50, 80 of 100 procent van het limiet zit, krijgt hij of zij een waarschuwing. De app geeft ook een stopwatch weer in het berichtencentrum.

    Apple App Store

Verschil met de rekening
Deze applicaties kunnen een verschillend verbruik aantonen dan de rekening van de provider. Dit komt doordat de provider al het dataverbruik bijhoudt. Soms kan bij het verbinden met de zendmast al data verbruikt worden (bijvoorbeeld voor aanmelding van berichtenservices en videobellen).

Mocht het verschil erg groot zijn, dan is het mogelijk een klacht in te dienen bij de provider. Voeg in dit geval screenshots bij van de applicaties van derden.

Eigen applicaties
De meeste aanbieders van mobiele abonnementen hebben hun eigen applicatie waarmee het dataverkeer valt bij te houden. Alle providers bieden ondersteuning voor zowel iOS als Android, maar niet alle providers bieden een app aan voor Windows Phone en Blackberry. We zetten ze op een rijtje:
Providers die geen app beschikbaar hebben, bieden vaak de mogelijkheid via de website het dataverbruik bij te houden.

Provider App iOS Android
Blackberry Windows
KPN MijnKPN X X
T-Mobile My T-Mobile X X X
Vodafone My Vodafone X X X
Simyo Mijn Simyo X X X
Ben Ben App X X
Tele2 Mijn Tele2 App X X
Hollands nieuwe Hollands nieuwe X X
Telfort BelStatus X X

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op