Vind alle providers en alle telefoons

Uitleg over de smartphone

Bijna elke nieuwe mobiele telefoon die in de winkel te vinden is, is een zogenaamde smartphone. Dat is een mobiele telefoon die veel lijkt op een minicomputer. MobielAbonnement.nl gaat in op de vraag wat de oudere met deze telefoon kan.

Wat is een smartphone

‘Smartphone’ is Engels voor ‘slimme telefoon’. De telefoons worden ook steeds ‘slimmer’, want tegenwoordig kunnen we er mee internetten, bellen, sms’en, spelletjes spelen en zelfs met elkaar videobellen. Voor veel mogelijkheden van deze toestellen is een dataverbindingeen vereiste.

Onderweg foto’s en filmpjes maken? Geen probleem. De meeste telefoons hebben een ingebouwde camera. De kwaliteit van de foto’s is meestal aardig tot goed. We hoeven geen landkaart meer te gebruiken, want met de nieuwste telefoons is het mogelijk een route te plannen. Dat werkt op dezelfde manier als een TomTom. Daarnaast is het mogelijk muziek op te slaan en te beluisteren. De gebruiker kan eigenlijk net zoveel met zijn of haar telefoon als met de computer.

Merken
Bekende merken van smartphones zijn Apple iPhone, Samsung, BlackBerry en LG. De laatste jaren komt het merk Alcatel meer op. Apple maakt gebruik van haar eigen besturingssysteem. Dit besturingssysteem heet ‘iOS’. Samsung LG en Blackberry maken gebruik van een systeem dat ‘Android’ heet. Een telefoon van het merk BlackBerry is van oudsher voor zakenlui bedoeld. Een paar jaar geleden was het merk groot onder jongeren, maar nu stappen steeds meer mensen over naar een ander merk. Weten wat een ‘iOS’ is en wat ‘Android’ betekent? Klik dan hier.

Het is verstandig niet te veel naar het merk te kijken. In de basis kunnen de meeste smartphones hetzelfde. Het grootste verschil zit in de snelheid van de telefoon. We raden aan een fysieke winkel te bezoeken, waar de telefoons te testen zijn. Op die manier is uit te vinden welke smartphone het best bij de oudere past. Tenslotte: we zijn niet allemaal hetzelfde.

Apps
Vaak horen ouderen van de (klein)kinderen over zogenaamde ‘apps’. Dit zijn kleine programma’s op de telefoon voor extra functies. Denk aan de Buienradar, waarmee valt te zien of het gaat regenen. Sommige extra functies zijn gratis, anderen niet. Deze extra functies zijn te verkrijgen via een winkel op de telefoon. Op de iPhone is dit de App Store, op Android-toestellen de Google Play Store en op Windows-toestellen de Windows-store.

Geschikt voor ouderen?

Of smartphones geschikt zijn voor ouderen? Wij durven daar volmondig ‘ja’ op te antwoorden. Iedereen kan leren een nieuwe telefoon te gebruiken. Het enige wat nodig is: veel geduld, wilskracht en interesse. Voor alleen bellen is een simpel toestel net zo goed.

Op veel nieuwe mobiele telefoons kunnen ouderen de grootte van de letters en van de beelden op het scherm aanpassen. In het begin kan het ingewikkeld zijn om te leren hoe het toestel bediend moet worden. De praktijk leert dat daar soms een redelijk fijne motoriek voor nodig is. Wie veel belangstelling heeft in nieuwe ontwikkelingen en in techniek, doet zich zelf tekort door zich niet in een smartphone te verdiepen. Voor wie niet zo technisch is aangelegd: geen nood, het bedieningsgemak is de afgelopen jaren flink verbeterd.

Welke telefoon kan ik het best kiezen?
Aan keuze geen gebrek. De verschillende fabrikanten van mobiele telefoons brengen meerdere keren per jaar nieuwe toestellen op de markt. Daardoor is er keuze uit een iPhone, Windows Phone of Android-telefoon. Het verschil zit in een aantal zaken:

  • De prijs van het toestel: hoe trager en simpeler, hoe lager;
  • Hoe het apparaat eruit ziet;
  • De grootte van het scherm;
  • Het opslaggeheugen;
  • Het besturingssysteem;
  • Of het toestel bij iedere aanbieder van mobiele telefonie werkt.

Het opslaggeheugen bepaalt hoeveel foto’s, filmpjes en apps er op de telefoon kunnen. Hoe groter het opslaggeheugen, hoe sneller de telefoon zal werken. Of het toestel bij iedere aanbieder (‘provider’) werkt, hangt af van de ‘simlock’. Dat is een vergrendeling op telefoon, waardoor de telefoon op het netwerk van maar één provider werkt. Dat komt voornamelijk voor bij telefoons die te koop zijn bij abonnementen. Daarom zijn die vaak ook goedkoper. Pas na een aantal jaar is de telefoon simlockvrij te maken, tegen betaling. Indien de telefoon los wordt gekocht is een sim only abonnement interessant.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op