Vind alle providers en alle telefoons

4 Tips voor mobiel gebruik bij een stage in het buitenland

Of je nu stage gaat lopen, een minor gaat volgen of voor een langere tijd gaat rondreizen: tips met betrekking tot mobiel bellen in het buitenland komen altijd van pas.

De kosten voor mobiel gebruik in het buitenland vallen vaak hoger uit dan je lief is, met als gevolg dat er aan het eind van de maand een hoge telefoonrekening op de deurmat ligt. Ga daarom goed voorbereid op reis en houd de volgende tips in je achterhoofd. Zo betaal je nooit meer dan nodig is.

Navigatie:
Tip 1: Vakantiebundels
Tip 2: Wi-Fi/Mi-Fi
Tip 3: Simkaart kopen
Tip 4: Verzekeren
Tip 5: Tarieven

Vakantiebundels
Met een vakantiebundel weet je waar je aan toe bent – het stelt je in staat om van te voren het aantal minuten, sms’jes en MB’s vast te leggen tegen een bepaalde prijs. Iedere provider biedt vakantiebundels aan, die je zowel in Europa als in de rest van de wereld kunt gebruiken en die je ook tijdelijk uit of aan kunt zetten. In principe zijn de vakantiebundels alleen voordelig wanneer je voor een korte tijd naar het buitenland gaat. Blijf je langer in het buitenland dan zou je een van de volgende alternatieven kunnen overwegen.

Maak gebruik van Wi-Fi/Mi-Fi
Anno 2016 is draadloos internet (bijna) overal beschikbaar. Hotels, restaurants, openbare plekken en natuurlijk je stageadres bieden een gratis draadloos netwerk aan. In principe heb je geen internetbundel nodig, omdat een draadloos netwerk altijd binnen handbereik is – zelfs in minder ontwikkelde landen. Handig? Ja! Veilig? Niet altijd. Ga daarom altijd verstandig met gevoelige informatie om. Internetbankieren en het openen van een vertrouwelijke e-mail zijn dingen die je daarom beter via je eigen mobiele internetverbinding of een beveiligde Wi-Fi verbinding kunt doen.

Mi-Fi netwerken is een nieuw fenomeen en kan in vergelijking met Wi-Fi een stukje betrouwbaarder zijn. Een Mi-Fi apparaatje is vrijwel bij iedere provider verkrijgbaar en geeft je toegang tot je eigen Wi-Fi netwerk, waar ter wereld je ook bent. In principe werken providers met contracten waarin vastgelegd wordt hoeveel MB’s jij per maand kunt gebruiken en tegen welke prijs.

Een simkaart in het buitenland kopen
Dit is wellicht de meest voordelige oplossing voor studenten die voor een langere tijd in het buitenland blijven. Een simkaart is vrij eenvoudig aan te schaffen en geeft je de mogelijkheid voordelig te bellen, sms’en en te internetten met een lokaal telefoonnummer. Er zijn een aantal providers (zoals Vodafone) in Nederland die je de optie geven om je mobiele abonnement tijdelijk stop te zetten, maar dit geldt helaas niet voor alle providers. Neem contact op met je provider om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Het verzekeren van je mobiele telefoon
De nieuwste mobiele telefoon – daar leg je tegenwoordig een flinke som geld voor neer. Daarom ben je er zuinig op en wil je alle risico’s indekken. In bepaalde landen is de kans dat je telefoon gestolen wordt nou eenmaal groter dan in Nederland, alhoewel dit grotendeels van jezelf afhangt. Het verzekeren van je telefoon tegen diefstal en/of schade kan via een verzekeringsmaatschappij in Nederland. De tarieven variëren flink en hangen af van de waarde van de telefoon. Ook is het vaak mogelijk om een verzekering bij je provider af te sluiten. Laat je voor het afsluiten van de telefoonverzekering goed informeren of je ook in het buitenland verzekerd bent. En zo ja, waar je tegen verzekerd bent.

Ook het afsluiten van een reisverzekering behoort tot de mogelijkheden. Alhoewel een groot deel van de reisverzekeraars niet zo happig is op het verstrekken van hoge vergoedingen bij diefstal of schade van/aan je telefoon. Dit omdat reizigers hier in het verleden misbruik van hebben gemaakt. De premie voor het verzekeren van je telefoon liggen bij een reisverzekering wellicht lager, terwijl de vergoedingen bij een verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in het verzekeren van telefoons over het algemeen hoger liggen.

Kijk in beide gevallen tot welk bedrag je telefoon verzekerd is, in welke gevallen een vergoeding uitgekeerd wordt en hoe hoog het eigen risico is.

Nieuwe EU afspraak belooft ‘normale’ tarieven

Een mededeling – In het verleden konden providers vragen wat ze wilden voor mobiel gebruik in het buitenland, met als gevolg dat mensen absurd hoge telefoonrekeningen op de mat kregen. De EU wil daar snel verandering in brengen, en heeft daarom per 30 april 2016 maximumtarieven voor gesprekken, sms’jes en dataverkeer ingesteld. De providers zijn verplicht om hier gehoor aan te geven. De maximumtarieven zien er per 30 april 2016 als volgt uit:

  • Bellen (per minuut) = nationaal tarief + maximaal 0,05 cent
  • Uitgaande sms’jes (per sms) = nationaal tarief + 0,02 cent
  • Datagebruik (per MB) = nationaal tarief+ 0,05 cent

Let op: in 2017 verdwijnen alle roaming tarieven.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op