Vind alle providers en alle telefoons

Autocorrect

De computer, smartphone en tablet hebben ons leven veel makkelijker gemaakt. Waar we vroeger de spelling van een woord moesten opzoeken in het woordenboek, kan het tekstverwerkingsprogramma dit nu automatisch voor ons corrigeren. De naam van deze functie korten we vaak af tot ‘Autocorrect’. Is deze functie wel echt zo handig als deze lijkt?

Fout verbeterd met autocorrect

Of het verstandig is autocorrect aan te laten staan bij het typen van een sollicitatiebrief, valt te betwijfelen. Op het internet kwamen we een hilarisch verhaal tegen van een mevrouw die solliciteerde als Medewerker Klantenservice bij een grote zorgverzekeraar. Haar brief moest gericht worden aan mevrouw Liljak. Helaas dacht de automatische correctie dit woord te herkennen als spelfout.

De sollicitante kreeg een e-mail terug met: “Ik zal het dossier opslaan. Denk je in het vervolg wel aan de aanhef?” De sollicitante begreep het niet: ze had toch keurig ‘geachte mevrouw’ gebruikt. Helaas werd de naam van mevrouw Liljak fout verbeterd. Zij had een brief ontvangen met: “Geachte mevrouw Luilak”. Een grappige fout, maar wel één die de kans op een succesvolle sollicitatie drastisch kan verkleinen.

Toch controleren

In principe zijn er twee keuzes: autocorrect aan laten staan en de tekst later nog eens controleren, of standaard de autocorrectie uitzetten en de tekst later nog eens verbeteren. MobielAbonnement.nl raadt de tweede optie aan, omdat dit tijd bespaart. Nog beter is om de brief achteraf te laten lezen aan iemand met veel verstand van de Nederlandse taal. Er zijn ook bureaus die deze dienst aanbieden.

Controleer hoe dan ook voor het wegsturen van de brief of er geen spel-, taal-, en stijlfouten aanwezig zijn. Op veel toestellen is er een optie om de taal automatisch te controleren, maar niet te corrigeren.

Vervoegingen
De automatische correctie is op de meeste toestellen vrij uitgebreid en de meeste fouten worden correct verbeterd. Met werkwoorden en vervoegingen hebben de meeste autocorrect-functies wel wat moeite: ‘Ik vermeldt’ is fout, maar wordt niet verbeterd naar ‘Ik vermeld’. Dat komt doordat zowel ‘vermeld’ als ‘vermeldt’ een correct geschreven woord is. De context waarin deze woorden staan, wordt niet uitgelezen door autocorrect.

Autocorrect uitschakelen

Autocorrect uitschakelen is relatief eenvoudig; zowel op een iPhone als een Android-toestel. Het uitschakelen van Autocorrectie wil niet zeggen dat de spelling helemaal niet meer gecontroleerd wordt. Alleen het verbeteren wordt uitgezet.

Op een iPhone kan deze functie uitgezet worden door naar de instellingen te gaan en op ‘Algemeen’ te tikken. Druk vervolgens op ‘Toetsenbord’. Daar verschijnt ook de optie ‘Autocorrectie’. Door het schuifje over te halen, wordt autocorrectie uitgeschakeld.

Op een Android-toestel heet deze functie geen ‘Autocorrect’, maar ‘Voorspellende tekst’. Dit kan uitgeschakeld woorden door naar de instellingen te gaan en op ‘Taal en invoer’ te tikken. Druk op het toetsenbord dat de naam van het toestel heeft. Op een Samsung heet deze optie bijvoorbeeld ‘Samsung-toetsenbord’. De optie ‘Voorspellende tekst’ verschijnt dan. Door er op te tikken wordt de functie uitgeschakeld.

Automatische controle inschakelen

Een functie die misschien handiger is dan automatische correctie, is ‘Automatische controle’. Deze functie onderstreept op iPhones en Android-toestellen fout geschreven woorden en zinnen. De gebruiker kan deze zelf beoordelen en eventueel verbeteren.

Op een iPhone is deze functie standaard ingeschakeld. Staat deze uitgeschakeld? Dan kan deze ingeschakeld worden door naar de instellingen van de iPhone te gaan en op ‘Algemeen’ te tikken. Scroll naar onderen en tik op ‘Toetsenbord’. De optie ‘Controleer spelling’ kan nu ingeschakeld worden.

Op een Android-toestel staat automatische controle standaard uitgeschakeld. Wie de functie wil inschakelen, kan dit doen door naar de instellingen te gaan en op ‘Taal en Invoer’ te drukken. Tik op de naam van het toetsenbord (bijvoorbeeld ‘Samsung-toetsenbord’) en kies voor ‘Autom. spellingcontrole’. Schakel het schuifje van ‘uit’ naar ‘aan’ door er op te drukken. Kies vervolgens voor ‘Nederlands’. De automatische spellingscontrole is nu ingeschakeld, maar verbetert niet automatisch de fouten.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op