Vind alle providers en alle telefoons

Kinderen, pesten en social media

Ongeveer 90 procent van de kinderen heeft een profiel op Twitter of Facebook. Het kan geen kwaad zich daarin te verdiepen. Vraag of het ook voor ouders is en wat kinderen er eigenlijk opzetten. Bespreek samen wat wel mag op sociale media, en wat niet. Neem als vuistregel: “Mag dit in de krant staan?” Als het antwoord ‘nee’ is, spreek dan af het niet online te zetten. Alles wat op internet staat, blijft levenslang bewaard. En dat kan voor ongemakken zorgen zodra het kind in de toekomst op stage moet.

Privé
De meeste kinderen staan niet stil bij hun privacy. Op een openbaar profiel op Twitter of Facebook valt alles te lezen. Met een smartphone is zo’n verhaal zo gedeeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk foto’s te delen van wat klasgenoten en vrienden zeggen op WhatsApp. Daar zullen niet alle betrokken tevreden mee zijn. Wat éénmaal online staat, is mogelijk onuitwisbaar. Op Facebook en Twitters kunnen kinderen en ouders ervoor kiezen het account af te schermen en te beveiligen. Alleen vrienden kunnen het profiel dan bekijken.

Privé moet ook privé blijven. Zijn de ouders boos? Is het kind naar de dokter geweest? Of was er een leuk feestje? Kinderen willen over van alles schrijven en willen alles delen. Beslis samen wat wel online kan en wat niet. Het kan een keuze zijn te besluiten een privé-account op Twitter, Facebook en Instagram te maken. Dan kunnen alleen vrienden, vrienden, vriendinnen en kennissen de verhalen lezen.

Het goede voorbeeld
Ouderschap is meer dan alleen voorlichten. Geef zelf ook het goede voorbeeld. Experimenteer bijvoorbeeld eens met Facebook of Twitter. Ouders realiseren zich vaak niet goed hoe verleidelijk het is van alles te delen op sociale media, tot ze zelf een dergelijke pagina hebben.

Voeg de kinderen toe op deze sociale media. Handig om een oogje in het zeil te houden, maar ook zodat de kinderen kunnen zien hoe de ouders het aanpakken. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Cyberpesten
Met de komst van smartphones en internet verplaatsen pesterijen zich van het schoolplein naar WhatsApp en andere sociale media. Dat kan zo uit de hand lopen, dat kinderen niet meer naar school of naar buiten willen. Ook hier geldt: afspraken maken.

Deel nooit privégegevens: naam, adres, telefoonnummer en naam van de school blijven geheim. Het is goed een schuilnaam te bedenken. Plaats liever geen foto’s en accepteer geen onbekende mensen op Facebook. Bespreek dat het kind zich online zich net zo gedraagt als in het echt: offline mogen kinderen ook niet schelden en anderen kwetsen. Leg uit dat het kind zich niet hoeft te schamen als hij of zij online wordt gepest, en ze altijd bij de ouders terecht kunnen.

Pesten voorkomen?
Hoe fijn zou het zijn als cyberpesten valt te voorkomen. Helaas is pesten onderdeel van het groepsproces. Zelfs dieren doen het. Bij pesten in het echte leven kunnen kinderen geluid horen en naar elkaars gezichten kijken. Bij tekst is dat niet zo. Er is geen enkele mimiek, waardoor een grap al snel uit de hand kan lopen. Datzelfde geldt bij felle discussies die ontaarden in ruzies.

Achter een beeldscherm voelen kinderen zich veilig. Ze voelen zich minder geremd, waardoor cyberpesten door de pesters vaak als ‘een grapje’ wordt gezien. Leer kinderen te begrijpen, door ze in hun wereld te verplaatsen. Dreigen met een internetverbod werkt averechts: kinderen durven dan niet meer te vertellen dat ze via het internet gepest worden.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op