Vind alle providers en alle telefoons

Tips tegen cyberpesten

Op het internet is aardig wat informatie te vinden over cyberpesten, maar toch zijn de tips vaak weinig concreet. Het blijft vaak bij algemeenheden als ‘Praat regelmatig met je kind over cyberpesten’, maar vaak blijkt dit niet concreet genoeg. Daarom geeft MobielAbonnement.nl een aantal prominente tips.

Zo valt cyberpesten te voorkomen

Ouders die niet op hetzelfde niveau zitten met hun kinderen, kunnen cyberpesten niet voorkomen. Zorg er daarom voor dat je weet waar je kind mee bezig is. Het is geen goed idee om op strenge toon te vragen waar zoon of dochter mee bezig is, maar ga liever voor het scheppen van een ontspannen sfeer, zodat je zoon of dochter je in vertrouwen neemt.

Een goede relatie is dus belangrijk. Dat kost tijd en het vergt aandacht. Geef ruimte, maar probeer ook betrokken te zijn door waardering te tonen. Daardoor kan een goed gesprek ontstaan, waarin je uitlegt wat wel en niet acceptabel is, of wat zelfs strafbaar is. Het leren over goed en fout, maar vooral over respect, is belangrijk.

Zet de computer in een gemeenschappelijke ruimte. Volgens de stichting ‘Stop Pesten Nu’ zijn kinderen voorzichtiger als ze weten dat de ouders meekijken. Leg uit dat internet een vals gevoel van anonimiteit geeft. Jongeren durven meer te zeggen omdat ze geen reacties zien. Leer kinderen daarom om elkaar niet te kwetsen. Ook niet als je elkaar niet kunt zien.

Als jouw kind slachtoffer is geworden

Kinderen schamen zich als ze gepest worden. Ze zullen er zeker niet mee naar de ouders komen. Wees daarom attent op signalen. Gedraagt zoon of dochter zich anders? Hoe zit het met het zelfvertrouwen? Toon interesse, luister naar de verhalen en bied steun. Daarnaast zijn deze tips goed om uit te voeren:

  • Vertel het kind dat hij of zij beter niet kan reageren op haatberichten en ze ook niet zelf mag versturen. Blokkeer de afzenders;
  • Maak een nieuwe gebruikersnaam en een nieuw e-mailadres aan;
  • Doe niets zonder overleg met het kind;
  • Breng school op de hoogte;
  • Bij ernstige gevallen kan de politie ingeschakeld te worden, bewaar daarom bewijs;
  • Geef het kind de mogelijkheid hulp te zoeken;
  • Gesprek en begeleiding vanuit professionals kan noodzakelijk zijn;

Als jouw kind anderen pest op internet

Als jouw kind zelf anderen pest op het internet, is het goed om duidelijk te maken dat dit anderen pijn doet. Kies daarvoor een gepast gespreksmoment. De eerste ingeving is misschien om heftig en gemotiveerd te reageren (“Waar denk jij mee bezig te zijn?!”), maar dat werkt averechts. Vraag in plaats daarvan wat er precies is gebeurd en vraag aan je zoon of dochter waarom hij of zij anderen pest. Luister daarbij aandachtig.

Veel ouders worden boos, maar dat helpt niet. Maak in plaats daarvan duidelijk dat je dit gedrag niet accepteert en wilt dat het onmiddellijk stopt. Daarbij is het beter niet meteen naar straf te grijpen, maar het kind op zijn of haar verantwoordelijkheid te wijzen.

Het is waardevol om je kind te leren positief om te gaan met anderen. Laat je kind zelf ervaren dat het leuker is om vrienden te hebben dan anderen te pesten. Verzin samen oplossingen om het pesten te stoppen. Een internetverbod is meestal niet erg zinvol. Het is verstandig ook op school te melden wat er is gebeurd.

Als jouw kind weet dat iemand wordt gepest op internet

Het kan erg veel impact hebben op een kind als hij of zij weet dat iemand wordt gepest op het internet. Leg uit aan je zoon of dochter dat hij of zij een wereld van verschil kan maken door zich in te denken hoe het zich zou voelen als het in de schoenen van een gepest kind stond. Maak duidelijk dat niets doen niet helpt.

Ook al helpt maar één persoon, dan nog zal dit de mentale pijn bij het slachtoffer verzachten. Daarnaast stopt het pesten vaak als meerdere personen zich bij het slachtoffer voegen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op