Vind alle providers en alle telefoons

Wi-Fi in het buitenland

Een hoge telefoonrekening voorkomen? Internet in het buitenland kan prijzig zijn door de hoge tarieven voor mobielgebruik in een ander land.

Een hoge telefoonrekening voorkomen? Internet in het buitenland kan prijzig zijn door de hoge tarieven voor mobielgebruik in een ander land. Het is verstandig te internetten via een draadloos netwerk in de buurt. Sommige hotels, vakantieparken en campings bieden internet aan, als extra dienst.

Internetten buiten de EU
Binnen de Europese Unie zijn maximumtarieven voor mobiel dataverkeer afgesproken. Buiten de Europese Unie gelden die maximumtarieven niet. In de landen buiten de EU kan de telefoonrekening daardoor snel oplopen. Door de functie ‘Data Roaming’ uit te zetten, maakt de telefoon geen verbinding met mobiel internet in het buitenland. Mobiel internet is ook niet altijd noodzakelijk, want op veel plekken is een gratis of betaald Wi-Fi-netwerk beschikbaar.

Wi-Fi zoeker
Iedere smartphone kan Wi-Fi-netwerken zoeken, maar gebruikers kunnen zich er alleen op aanmelden. Met de gratis applicatie Wi-Fi Finder kan de gebruiker netwerken in de wijde omgeving zoeken. Op een plattegrond wordt weergegeven waar Wi-Fi mogelijk is. De applicatie heeft ook een offline kaart, waarmee de gebruiker alsnog een draadloos netwerk kan vinden, zonder eerst online te moeten zijn. De app spoort zowel gratis als betaalde netwerken op.

Niet-beveiligde netwerken

In het buitenland zijn vaak een aantal niet-beveiligde netwerken beschikbaar. De scanner in de smartphone kan deze Wi-Fi-netwerken detecteren. Het is volgens de Nederlandse wet verboden gebruik te maken van deze punten, omdat de gebruiker geen toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van het netwerk. De veiligheid op een onbeveiligde verbinding kan ook niet gegarandeerd worden. Het is daarom verstandig het punt niet te gebruiken, of alleen voor basale zaken: het bekijken van het weer, het lezen van Twitter en het online bekijken van het nieuws.

Wi-Fi Zones
In sommige landen zijn ‘Free Wi-Fi Zones’ beschikbaar. Dit zijn gebieden waar de gemeente of lokale overheid gratis Wi-Fi aanbiedt. Daarnaast hebben ook grote ketens als Beans & Bagels en McDonalds vaak een draadloos netwerk, waar klanten gratis gebruik van mogen maken.

FON en Skype
Sinds 2014 kunnen abonnees zogenaamde FON-punten gebruiken. Deze draadloze netwerken zijn gratis voor KPN-abonnees. Anderen moeten betalen voor het gebruik van de dienst. Het bedrijf Fonera beheert wereldwijd zo’n 12 miljoen FON-punten. Gebruikers kunnen een app van Fonera voor de iPhone of Android installeren om een FON-netwerk te vinden.

Skype biedt op veel plekken ter wereld een draadloze verbinding aan. Daarvoor heeft de aanbieder twee miljoen Wi-Fi-netwerken tot haar beschikking. Skype-gebruikers kunnen betalen via hun Skype Out-tegoed. De Wi-Fi kost ongeveer 8 euro per uur.

Mobiele Wi-Fi

Tegenwoordig kan men een eigen Wi-Fi-punt opzetten door middel van een klein apparaatje. Dit apparaatje heet ‘Mi-Fi’ en is een samentrekking van een dataverbinding zoals 4G en Wi-Fi. Daardoor is het mogelijk om goedkoop te internetten in het buitenland. De gebruiker neemt een pakket af bij de aanbieder van Mi-Fi, waarbij hij of zij per dag, per week, per maand of per MB betaalt.

Een Mi-Fi werkt als een soort router. Vijf verschillende apparaten kunnen verbinding maken met de Mi-Fi. Het voordeel is vooral het gemak: het is een klein apparaatje en het is goedkoper dan een mobiel internetten via het buitenlandse netwerk. De gebruiker komt ook niet voor verrassingen te staan. Vodafone, KPN en T-Mobile bieden de Mi-Fi ook aan.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op