Vind alle providers en alle telefoons

Instellingen aanpassen in het buitenland

Liever geen hoge telefoonrekening, maar toch de smartphone optimaal gebruiken? Door de instellingen aan te passen, kunnen gebruikers de telefoon blijven gebruiken in het buitenland en het verbruik verlagen. Een paar tips van MobielAbonnement.nl.

Roaming instellingen

In het buitenland meldt de telefoon zich automatisch aan op het buitenlandse netwerk. Dit noemen we ‘roamen’. Roaming valt uit te schakelen via de instellingen van de smartphone. Hoe de smartphone roaming uitschakelt, hangt af van het toestel en het besturingssysteem.

Android

Bij Android 4.0 en hoger kan roaming uitgeschakeld worden door de instellingen te benaderen en op ‘Draadloos en Netwerk’ te tappen. Vervolgens verschijnt de keuze ‘Meer’ op het scherm. Door daar op te drukken, verschijnt het scherm ‘Mobiele Netwerken’. Vanuit daar kan de gebruiker voor ‘Gegevensroaming’ kiezen. Deze optie kan uit, in het buitenland. Daarnaast kan men ook ‘Internationaal Roamen’ aanvinken. Dan kan mobiel internet ook in het buitenland gebruikt worden. Daarvoor geldt wel een hoger tarief.

Op Android 2.3.8 en lager werkt het uitschakelen van roaming anders. Ga naar de instellingen van de smartphone en kies voor ‘Draadloos en Netwerk’. Tap vervolgens op ‘Mobiele Netwerken’. Vanuit dit scherm kan de gebruiker roaming in- en uitschakelen.

iOS

Op de iPhone kunnen gebruikers roaming op een gelijksoortige manier uitschakelen. Tik op ‘Instellingen’ op het scherm. Kies vervolgens voor ‘Mobiel netwerk’. Het is verstandig dataroaming uit te schakelen. Gebruikers kunnen ook kiezen om alleen ‘EU-internet’ toe te staan. De iPhone maakt dan alleen verbinding met het internet in landen binnen de Europese Unie.

BlackBerry

BlackBerry-gebruikers schakelen dataroaming uit via ‘Verbindingen beheren’ en vervolgens het veld ‘Tijdens Roaming’ uit te schakelen. Bij de Z-serie werkt dit anders. Ga naar de instellingen en kies voor ‘Netwerkverbindingen’. Vervolgens verschijnt een veld waarbij men ‘Gegevensservices tijdens roaming’ kan uitschakelen.

Synchronisatie uitzetten

Buiten het bereik van een Wi-Fi-netwerk? Dan is het verstandig synchronisatie uit te zetten. Ook als er een 3G-oplossing voor in het buitenland is. Synchronisatie kost namelijk een hoop data. Dat kan als volgt:

Android 2.3.8 en lager: Ga naar instellingen, kies voor ‘Account- en Synchronisatieinstellingen’ en vink alle synchronisatiefuncties uit.

Android 4.0 en hoger: Ga naar de instellingen van de smartphone. Onder het kopje ‘Accounts’ kunnen gebruikers één voor één de functies uitschakelen.

iOS: Tik op ‘Instellingen’. Kies vervolgens voor ‘iCloud’, of ‘Email, contacten en agenda’s’. De gebruiker kiest dan zelf wat hij of zij niet wil synchroniseren.

Wie weer in de buurt is van een Wi-Fi-netwerk, kan net zo eenvoudig de synchronisatie weer inschakelen.

Niet automatisch updaten
Toestellen die gebruikmaken van Android of Windows Phone, kunnen automatisch applicaties updaten. De telefoon kan dit ook via het 3G- of 4G-netwerk doen. Daardoor loopt in het buitenland de rekening snel op.

Android-gebruikers kunnen dit uitschakelen in de Google Play Store. Kies daar voor het ‘Instellingen’-menu. Selecteer daar ‘Apps automatisch bijwerken’ en schakel het bijwerken van apps uit. De gebruiker kan dan zelf weer bepalen wanneer hij of zij de apps wil bijwerken.

Via de Windows Phone werkt dit via de normale instellingen. Kies voor ‘Telefoonupdates’. Vink vervolgens ‘Updates automatisch downloaden’ uit.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op