Vind alle providers en alle telefoons

Buitenland

Naar het buitenland gaan is een hele onderneming. Ook voor de smartphone, met je sim only. Binnen dit dossier wordt aandacht gegeven aan de aspecten die hier bij komen kijken.

Met een mobiel abonnement naar het buitenland

Wie belt, sms’t of internet in het buitenland, komt vaak voor een verrassing te staan. Er valt een hoge telefoonrekening op de deurmat. Veel consumenten zijn niet op de hoogte van de tarieven die gelden voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. MobielAbonnement.nl probeert deze kosten te verklaren.

kosten berekenen

Kosten berekenen

In het buitenland maakt men gebruik van een ‘vreemd’ netwerk. Dat wil zeggen: een ander netwerk dan waar de gebruiker normaal gesproken mee verbonden is. Dit heet ‘roamen’. Internationaal hebben de aanbieders van mobiele telefonie afgesproken dat er kosten worden berekend voor het doorsturen van gesprekken en data over de buitenlandse netwerken.

Voorheen konden de providers zelf bepalen welke tarieven ze hanteerden. Dat is veranderd. De Europese Commissie heeft maximumtarieven vastgesteld. Binnen de meeste EU-landen kunnen afnemers van abonnementen nu tegen een redelijk tarief bellen, sms’en en internetten. De kosten voor het gebruik van de telefoon in landen buiten de Europese Unie verschillen per land, per provider.

datalimiet

Datalimiet

Wereldwijd geldt een datalimiet voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon. Dit limiet is vastgesteld op 50 euro exclusief btw per maand. Zodra de gebruiker 80 procent van het limiet heeft verbruikt, krijgt hij of zij een waarschuwingsbericht van de aanbieder. Zodra men aan het limiet zit, wordt de dienst stop gezet. Vanaf dat moment kan de gebruiker niet meer internetten op de mobiele telefoon.

De limiet kan uit, maar dan moet de afnemer van het abonnement dat zelf aangeven bij de provider. De provider moet de limiet dan, zonder kosten, binnen één dag uitzetten. Vergeet niet de limiet later weer in te schakelen.

wifi-en-mifi in het buitenland

Wi-Fi en Mi-Fi netwerken

Liever geen mobiele dataverkeer verbruiken? Wi-Fi kan dan een goede oplossing zijn. Hotels, campings en grote ketens bieden vaak een gratis draadloos netwerk aan. Daarbij is belangrijk om te vermelden dat het niet de veiligste oplossing is. We raden dan ook aan om geen zakelijke e-mail te bekijken, niet in te loggen op internetbankieren en geen vertrouwelijke stukken te bekijken.

Het is ook mogelijk altijd een eigen Wi-Fi netwerk op zak te hebben. Dit kan door middel van een klein apparaatje, met de naam ‘Mi-Fi’. Vodafone, KPN en T-Mobile bieden dit apparaatje aan. De afnemer ervan spreekt een aantal MB’s af met de provider en betaalt voor de huur van het apparaat. Dat is een relatief goedkope en veilige oplossing.

Roaming

Wie op vakantie gaat naar het buitenland, moet meer betalen voor het gebruik van de mobiele telefoon. Deze kosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland, noemt men ‘roamingkosten’. De afnemer van een abonnement betaalt voor het feit dat hij of zij een netwerk gebruikt waarop men niet geregistreerd staat.

Het Europees Parlement wil de roamingkosten in 2017 afschaffen. Nederlanders met een mobiel abonnement betalen in het buitenland dan hetzelfde bedrag als in Nederland. Dat betekent ook dat data uit dezelfde bundel gebruikt wordt.

Instellingen aanpassen

Liever geen hoge telefoonrekening? MobielAbonnement.nl geeft tips om de smartphone optimaal te kunnen benutten. Verander de instellingen van de smartphone om de telefoon te kunnen blijven gebruiken in het buitenland en het verbruik te verlagen.

In dit artikel geven wij tips voor instellingen rondom roaming. De meest voorkomende besturingssystemen (Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone) komen aan bod.

kosten

Overzicht van kosten in het buitenland

Wat kost bellen, sms’en en internetten in het buitenland? In het buitenland gelden in ieder geval andere tarieven dan in Nederland. Mobiele aanbieders hanteren verschillende tarieven voor het gebruik van de mobiele telefoon. Zo is er bijvoorbeeld een verschil in aanbod en een verschil in indeling.

Ook is er een verschil tussen de kleinere providers en de drie grootste aanbieders (KPN, Vodafone en T-Mobile). Wij bieden een overzicht van de kosten bij de verschillende aanbieders en gaan in op de indeling van verschillende zones.

wifi

Wi-Fi in het buitenland

Een hoge telefoonrekening voorkomen? Internet via een draadloos netwerk in de buurt. Veel hotels, vakantieparken en campings bieden internet aan als een extra dienst. Soms is dit gratis, soms wordt er een vergoeding gevraagd. Vaak is de vergoeding lager dan de kosten voor gebruik van een mobiel abonnement in het buitenland.

Hoe vind je een Wi-Fi-hotspot? Wat is een ‘Wi-Fi-zone’ en wie zijn de aanbieders van draadloze netwerken? Wij leggen je ook uit hoe je zelf een Wi-Fi-hotspot opzet.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb gelezen over ‘roaming’: wat is dat?

  Roaming is een techniek waarbij wordt gezocht naar een netwerk van een andere aanbieder. Dit gebeurt alleen als het netwerk van de eigen provider niet beschikbaar is. In de meeste gevallen gebeurt dit in het buitenland.

  Nederlandse providers hebben zelf geen netwerken in andere landen, dus moeten ze aan concurrenten vragen of ze het netwerk mogen lenen. Daarvoor moeten Nederlandse providers een vergoeding betalen aan de providers van wie ze de netwerken lenen. De kosten daarvoor worden doorberekend aan de afnemer van een mobiel abonnement.

 • Wanneer verdwijnen de roamingtarieven?

  Roamingtarieven verdwijnen op 15 juni 2017. De afschaffing van die tarieven stonden al jaren gepland, maar sinds oktober 2015 zijn de plannen definitief. Dat houdt in dat providers nu al moeten afbouwen met hun tarieven.

  Vanaf halverwege 2017 betaalt de gebruiker dus precies hetzelfde voor gebruik in het buitenland als voor gebruik in Nederland.

 • Hoe zet ik roaming via mijn instellingen uit?

  Gebruikers kunnen roaming zelf uitschakelen. Dat werkt zo:

  Op een Android-toestel:
  - Ga naar ‘Instellingen’;
  - Kies voor ‘Meer netwerken’;
  - Tik op ‘Mobiele netwerken’;
  - Schakel roaming uit door te klikken op het vinkje bij ‘Roaming’. Als het vakje leeg is, is roaming uitgeschakeld.

  Op een iPhone:
  - Ga naar ‘Instellingen’;
  - Kies voor ‘Mobiel netwerk’;
  - Schakel ‘Roaming’ uit door op het schuifje te tikken. Als de schuif wit wordt, is roaming uitgeschakeld.

  Op Windows Phone:
  - Ga naar ‘Instellingen’;
  - Tik op ‘Mobiel netwerk & simkaart’;
  - Klik op ‘Opties voor gegevensroaming’;
  - Selecteer ‘Roaming niet toestaan’.

 • Waarom betaal je meer voor gebruik in het buitenland?

  Providers hebben afspraken met elkaar over het gebruik van netwerken. Zo is bijvoorbeeld afgesproken wat de vergoeding per minuut, per sms’je of per MB zijn. De kosten worden daarna doorberekend aan de afnemer van een mobiel abonnement.

 • Kan ik mij Nederlandse bundel in het buitenland gebruiken?

  Ja. Omdat de kosten voor gebruik in het buitenland hetzelfde zijn als voor gebruik in Nederland. Dat houdt ook in dat sms’jes, belminuten en MB’s uit dezelfde bundel gaan. Of de gebruiker ze nu in Nederland of in het buitenland gebruikt.

  Er gelden wel voorwaarden, een zogenaamde ‘Fair Use Policy’. Dat is om misbruik te voorkomen. De voorwaarden stellen bijvoorbeeld hoeveel minuten, sms’jes en MB’s iemand mag gebruiken in het buitenland. Wie de voorwaarden schendt, moet alsnog bijbetalen.

 • Zijn er alternatieven voor mobiel gebruik in het buitenland?

  Er zijn alternatieven voor mobiel gebruik in het buitenland. Je zou bijvoorbeeld Wi-Fi kunnen gebruiken. Veel hotels, restaurants en café’s bieden dit aan. Wie verbinding heeft met Wi-Fi zou bijvoorbeeld FaceTime, WhatsApp of Viber kunnen gebruiken om te bellen en berichten te sturen. Door te bellen en berichten te versturen via deze apps, maak je geen gebruik van de mobiele bundel. Daardoor bespaar je op eventuele kosten.

  Een andere mogelijkheid is het afnemen van een speciaal abonnement voor in het buitenland. We noemen dit vaak ‘Mi-Fi’. Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden. Met een speciale router voor in het buitenland betaal je vooraf en kun je voor een vast bedrag altijd internet gebruiken op de smartphone, tablet of laptop.
  Hoe voorkom je onverwachte kosten?
  Het is vaak mogelijk een buitenlandbundel af te sluiten bij de provider. Vaak is dit een interessante optie. Anders kan een zogenaamde ‘Mi-Fi’-router ook uitkomst bieden. Schakel mobiel internet uit in het buitenland en maak zo veel mogelijk gebruik van Wi-Fi.

  Wil je toch even gebruik maken van mobiel internet, schakel het dan direct na gebruik weer uit. De telefoon gebruikt namelijk ook data als de gebruiker zelf geen website bezoekt of app opent. Door de verbinding geheel uit te schakelen, kan het verbruik niet oplopen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op