App van de week: BOKS van Greenchoice

Hoeveel stroom gebruikt een huishouden eigenlijk? Wat kost het dag en nacht aan laten staan van een vriezer, en hoeveel energie kost verlichting? Het antwoord op deze vragen krijg je in de nieuwe energiebespaarapp van Greenchoice: BOKS. Deze week is het onze app van de week.

Verbruik per apparaatgroep

Handig in de BOKS-app is het overzicht. Wie een slimme meter in huis heeft kan het verbruik zelfs per apparaatgroep zien. Op die manier kunnen gebruikers gericht besparen. Er valt bijvoorbeeld te zien wat het oplevert om de CV een graadje lager te zetten, de TV van standby af te halen of apparaten te vervangen voor zuinige varianten.

Was het vroeger nog schrikken als je de energierekening kreeg, kun je nu direct je energieverbruik zien. Geen slimme meter in huis? Dan kun je het best de meterstanden vanuit de app doorgeven. Greenchoice geeft dan alsnog per apparaatgroep inzicht in het verbruik

Inzicht
De ontwikkelaars van de app hebben gewerkt met het idee dat inzicht in het energieverbruik de eerste stap is naar het besparen. Volgens Greenchoice zelf moet een besparing van 10 procent mogelijk zijn. Dat besparen gaat op een speelse manier, met steeds nieuwe uitdagingen in de app.

boks

Boks Challenges

De uitdagingen in de app worden ‘BOKS Challenges’ genoemd. Daarmee wordt energie besparen leuk, omdat gebruikers worden uitgedaagd om de challenge te behalen. Iedere paar weken worden er nieuwe uitdagingen toegevoegd aan de app. De eerste challenges zijn:

  • Het Grote Douchespel: een kaartspel over douchen;
  • De Oernacht: een hele avond zonder gas en stroom doorbrengen. Geen verwarming, geen verlichting en geen elektrische apparaten;
  • Trivia: een quiz over sluipverbruik en gloeilampen.

Voor de challenges heeft de gebruiker geen slimme meter nodig, dus iedereen kan de challenges behalen.

Bespaartips
Omdat de app werkt vanuit het idee: ‘de energieverbruiker moet inzicht krijgen’, geeft BOKS ook concrete bespaartips. Daarnaast is er een mogelijkheid om mee te doen aan uitdagingen om te besparen.

Om tot de bespaartips te komen, gebruikt de app een slim algoritme. Die gaat uit van het apparaat dat energie verbruikt. Een verwarming heeft immers een ander verbruik (de verwarming staat aan op andere tijden) dan een Wi-Fi-router (die staat altijd aan).

Niet echt een verbruiksmanager

Volgens de makers van de energiebespaarapp is het ‘totaal anders dan de bestaande verbruiksmanagers.’ Dat komt vooral door de weergave van het verbruik op apparaatniveau. Daarvoor is wel een slimme meter nodig. Dat levert volgens de aanbieder geen problemen op, omdat binnenkort alle Nederlandse huishoudens zo’n meter aangeboden krijgen.

Greenchoice wil de dienst voor volgend jaar uitbreiden met een piepklein apparaatje. Dat apparaatje moet er dan voor zorgen dat gebruikers realtime het energieverbruik in de app kunnen zien.

Alleen voor Greenchoice-klanten

greenchoiceBOKS is alleen bedoeld voor Greenchoice-klanten. Als je een andere energieleverancier hebt, valt de nieuwe app niet te activeren. Op die manier probeert de aanbieder nieuwe klanten te werven en meteen kennis te laten maken met de nieuwe manier van energie besparen.

De app werkt daarom alleen via de Greenchoice app. Deze app valt te downloaden via de Google Play Store en de Apple App Store. Via deze app is BOKS vervolgens te activeren door te klikken op de banner in de app, of BOKS te selecteren bij de instellingen van de app.

 

Laat een reactie achter

Ruud Bos|

Ik ben niet thuis maar ik verbruik toch een kuub gas?

Reageer

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *