Vind alle providers en alle telefoons

Veelgebruikte begrippen uitgelegd

3G
3G is de benaming voor de derde generatie data-overdracht-systemen in de mobiele telefonie. Het is een andere naam voor ‘Universal Mobile Telecommunications System’ (UMTS). 3G heeft een snelheid van ongeveer 8 Mbit per seconde.

4G
4G is de vierde generatie data-overdracht-systemen. De technische term is ‘LTE-A’. Dit vernieuwde netwerk kent een snelheid van ongeveer 150 tot 1000 Mbit per seconde.

App
‘App’ is een afkorting voor ‘applicatie’: een programma op de smartphone, die een specifieke taak uitvoert. Apps verbruiken vaak dataverkeer.

Bluetooth
Via Bluetooth kunnen gebruikers van een telefoon verbindingen tussen apparaten op korte afstand opzetten. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze headset in de auto. De apparaten hoeven niet in elkaars zicht te zijn, doordat Bluetooth werkt met radiosignalen. Via deze verbindingen kunnen snelheden worden behaald tot 1 MB per seconde.

Dual band
Telefoons maken gebruik van radiosignalen. Mobiele telefoons maken gebruik van frequenties tussen 900 en 1800 MHz. De simkaart maakt via de ingebouwde antenne van de telefoon aanspraak op een frequentie.

GPS
GPS staat voor ‘Global Positioning System’. Via dit systeem is het mogelijk de locatie van de gebruiker te bepalen.

VoIP
VoIP is een afkorting voor ‘Voice over IP’. In plaats van te bellen over het reguliere netwerk, maakt de beller gebruik van het internet. Op die manier kan er gebeld worden via 3G of Wi-Fi. Dit kost dan geen belminuten en gaat niet ten koste van de belbundel.

Virtuele provider
Een virtuele provider is een aanbieder van een mobiel abonnement, zonder eigen netwerk. Vaak zijn deze providers dochterondernemingen van grotere telecombedrijven, zoals KPN, Vodafone en T-Mobile. De virtuele provider maakt gebruik van de technische infrastructuur van de daadwerkelijke provider.

WhatsApp
WhatsApp is een berichtendienst voor smartphones. Gebruikers kunnen gratis berichten, foto’s en video’s met elkaar delen via het internet. De applicatie kost een eenmalig bedrag voor de iPhone. Voor andere systemen is de berichtendienst nog gratis.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op