Vind alle providers en alle telefoons

Veiliger surfen met een VPN

Wie surft op zijn of haar smartphone of tablet, laat onbewust sporen na. Dat begint al met het IP-adres waarop we surfen. Daarnaast gebruiken veel website zogenaamde cookies om advertenties op het publiek te kunnen afstemmen. Opera, het bedrijf achter de bekende internetbrowser, heeft daarom een app uitgebracht waarmee gratis extra veilig geïnternet kan worden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘VPN’.

Wat is een VPN?

De afkorting staat voor ‘Virtual Private Network’: een virtueel privaat netwerk. Wat houdt dit eigenlijk in? Met een VPN maakt de gebruiker verbinding via een andere server, waarmee het zichtbare IP-adres naar de buitenwereld wordt veranderd.

Feitelijk zorgt een VPN ervoor dat een computer, smartphone of tablet die zich buiten een netwerk bevindt verbinding kan leggen met een netwerk, alsof het toestel in dezelfde kamer staat. Doordat het lijkt alsof het toestel van een andere locatie verbinding maakt, blijft bepaalde informatie verborgen.

Het nut van een VPN

Een dergelijk netwerk verbergt de gebruikers identiteit. Daardoor kan de gebruiker van de VPN veiliger internetten. Het verkeer wordt namelijk zwaar versleuteld. De kans om slachtoffer van hackers te worden wordt daarmee kleiner. Het is ook erg handig voor reizigers. Dankzij dit soort beveiligde private verbindingen wordt het mogelijk om op publieke locaties veilig te internetten. Denk bijvoorbeeld aan hotels en restaurants.

Een ander bijkomend voordeel is dat het mogelijk is om een locatie na te bootsen. Bij een VPN kan gekozen worden voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten als locatie. Inhoud van pagina’s die voor Nederland niet toegankelijk is, kan dan alsnog worden bekeken.

Hoe installeer ik het?

Op een smartphone of tablet valt Opera VPN erg eenvoudig te installeren. De gebruiker gaat naar de Apple App Store en zoekt op ‘Opera VPN’. De applicatie ‘Opera Free VPN’ verschijnt dan. Tik deze aan en klik op ‘Downloaden’.

Open de app. Deze zal vragen voor toestemming om de VPN-instellingen te wijzigen. Geef hier toestemming voor. Tik vervolgens op het bliksemschichtje en kies een locatie. Opera VPN biedt de keuze uit Canada, Duitsland, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten.

Hoe werkt Opera VPN?

Opera VPN maakt verbinding met de gekozen locatie. Door op ‘Settings’ te tikken kan er gekozen worden om de VPN uit te schakelen. De gebruiker maakt dan weer verbinding met het eigen netwerk. Daarnaast zijn er opties om advertenties en trackers uit te schakelen.

Als alle functies zijn ingeschakeld, kan er veiliger gesurfd worden. Dit kan gewoon in de eigen browser. Het maakt dus geen verschil of er Chrome, Safari of Opera gebruikt wordt.

Voor wie geen iPhone heeft..

De app is alleen beschikbaar voor iOS. Wie de applicatie wil gebruiken op Android, moet de browser ‘Opera’ installeren. Vervolgens moeten gebruikers een extensie downloaden van de website van SurfEasy.

Eenmaal de extensie geïnstalleerd, kan er van dezelfde functionaliteiten als bij de iOS app gebruik worden gemaakt. Het enige nadeel is dat de extensie alleen in Opera werkt.

Hoe verdient Opera geld?

Deze app en bijbehorende dienst is helemaal gratis. De vraag; ‘Hoe verdient Opera geld?’ komt dan al snel op. Dat zit als volgt: Opera VPN is ontwikkeld door SurfEasy. Dit bedrijf biedt ook betaalde varianten van het netwerk aan. Daarmee wordt de gratis versie gefinancierd.

Daarnaast verzamelt het bedrijf grote hoeveelheden data over het surfgebruik van de gebruikers. Het gaat daarbij om algemene data en niet om individuele gebruikers. SurfEasy kan niet bijhouden welke bezoeker het vaakst welke website raadpleegt, omdat het geen logs bijhoudt.

Betaalde alternatieven

Wie uitgebreidere wensen heeft, kan een abonnement nemen bij alternatieve diensten. De kosten voor gebruik van deze diensten zijn vrij laag. Betrouwbare aanbieders zijn onder anderen Cloak VPN, TunnelBear, SurfEasy, Avast! SecureLine, Cyberghost en Hide My Ass.

De kosten bedragen tussen 2 en 25 euro. Bij het duurste abonnement is het mogelijk meerdere apparaten aan het netwerk te koppelen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op