Vind alle providers en alle telefoons

Veilig betalen met de mobiel

Tegenwoordig bieden steeds meer smartphones de optie om mobiel te betalen. Dat kan op twee manieren: online betalen of contactloos betalen. Bij de laatste techniek houdt de gebruiker zijn of haar smartphone tegen de betaalautomaat aan. Dit wordt op steeds meer plekken mogelijk.

Online betalen

Om veilig online  te betalen, gelden er een paar vuistregels. Zorg allereerst voor een optimale beveiliging van de smartphone. Dat begint bij het updaten van de software. Controleer of de laatste versie van het besturingssysteem is geïnstalleerd op het toestel.

Wees voorzichtig met bankgegevens. Geef nooit inlogcodes, pincodes en TAN-codes door als iemand daar om vraagt. Vul deze gegevens alleen in tijdens het internetbankieren als alles in orde is. Ga nooit in op e-mails of telefoontjes van de bank. De bank neemt altijd per brief contact op.

Pottenkijkers

Bankieren kan bij alle banken met een speciale app. Zulke applicaties zijn over het algemeen veilig, maar houd wel rekening met speciale omstandigheden. Doe nooit bankzaken op een gedeelde Wi-Fi-verbinding, maar op 3G of 4G. Op een WiFi-verbinding kunnen kwaadwillenden meekijken.

In het openbaar bankieren is nooit een goed idee. Men kan apparatuur stelen of criminelen kunnen inlogcodes afkijken. Dat kan zowel digitaal als offline. Veilig internetbankieren kan op maar één plek: thuis.

Het toestel beveiligen

Om veilig online bankzaken te regelen is het noodzakelijk dat ook de smartphone zelf optimaal beveiligd is. Update altijd het besturingssysteem en de officiële versie van de bankier-app. Kies een slimme pincode voor zowel de bankieren-app als de smartphone die niet eenvoudig te raden is en houd deze geheim. We raden codes als ‘1234’, ‘0000’ en het geboortejaar ten sterkste af. Klaar met bankieren? Log dan uit en sluit de sessie af.

Contactloos betalen

Voor contactloos betalen is geen pincode benodigd als het bedrag onder de 25 euro is. De klant rekent af door de telefoon of betaalpas dicht bij de betaalautomaat te houden. Betalingen worden direct van de rekening afgeschreven, zonder ook maar een toets in te hoeven drukken.

Dat zorgt ook voor angst bij veel consumenten. Ze zijn bang dat ze bestolen kunnen worden. Daarom hebben banken een limiet van 25 euro ingebouwd. Wie meer dan 25 euro wil betalen, moet alsnog een pincode intoetsen.

Een geschikte smartphone of simkaart

Om op deze manier te kunnen betalen, is een geschikte smartphone of simkaart nodig. Dit is een smartphone of simkaart die is voorzien van een zogenaamde ‘NFC-chip’. Steeds meer providers doen proeven met simkaarten met zo’n chip. Daarmee wordt contactloos betalen ook mogelijk op oudere smartphones.

Met de nieuwste smartphones is contactloos betalen zeker mogelijk. Dit valt in te schakelen via internetbankieren of via de geleverde applicatie van de bank.

Hoe veilig is contactloos betalen?

In principe is contactloos betalen veilig. Niemand kan meer dan 25 euro per keer afrekenen zonder pincode. Er geldt een maximum bedrag van 50 euro dat achtereenvolgens afgeboekt kan worden, zonder pincode. Wie het aantal betalingen overschrijdt, moet eerst de pincode intoetsen en de pas in het automaat steken. De teller staat weer op 0 als de pincode is ingetoetst.

Dat betekent dat er bij verlies van de smartphone of betaalpas voor maximaal 50 euro buit gemaakt kan worden. Meld diefstal en verlies daarom altijd bij de bank. Het is mogelijk om voor hogere bedragen gedupeerd te raken. Dat komt meestal voor bij contactloos zakkenrollen.

Zakkenrollen voorkomen

Contactloos zakkenrollen valt te voorkomen door het uit te schakelen als er geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan via internetbankieren en bij een aantal banken is er ook een optie via de app. Alleen bij ABN Amro is uitschakelen niet mogelijk; daar moet een nieuwe pas aangevraagd worden. Een andere optie is om de daglimiet te verlagen naar een zo laag mogelijk bedrag. Stel bijvoorbeeld een euro in. De maximale schade bedraagt dan een euro.

Tot slot is het een idee om een metalen hoesje te bestellen. Metaal zorgt ervoor dat het magnetisch veld van de NFC-chip afgesloten wordt. Daardoor kunnen criminelen de chip niet meer uitlezen. Een aantal banken verstrekt zo’n hoesje, waarvan ABN Amro er één is. Een stukje aluminiumfolie doet ook wonderen.

 

 

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op