Vind alle providers en alle telefoons

Smartphone drogen? De vier beste tips

Is de smartphone nat geworden? Hoe we ook proberen het apparaat te drogen, het lijkt maar zelden te werken. Van föhnen tot zelf droog blazen, van het wikkelen in een handdoek tot het voor de verwarming leggen van het toestel. Gelukkig weet MobielAbonnement.nl vier tips die wel echt werken.

De telefoon uitschakelen

Elektriciteit en water gaan nooit goed samen. Beperk de schade en schakel de smartphone meteen uit. Verwijder de simkaart en, het liefst, ook de batterij. Probeer het toestel absoluut niet op te laden, maar probeer het apparaat in ieder geval 72 uur te drogen. Het water verplaatst zich namelijk snel in de telefoon, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat de gebruiker graag wil weten of de telefoon nog functioneert, raden we dit af.

Niet föhnen

Op het internet wordt vaak de tip gegeven een smartphone te föhnen, want dan zijn de onderdelen snel droog. Dat is geen goed idee. Elektronica in smartphones is bijzonder gevoelig. Het is dan ook heel eenvoudig om een sterke reactie te krijgen. De elektronica kan namelijk niet goed tegen de warmte. Sommige materialen kunnen uitzetten, waardoor het water nog sneller door de telefoon stroomt. Zelfs de moeilijkst bereikbare plekken staan dan onder water.

Stofzuigen

Het is niet de snelste oplossing, maar wel één van de betere oplossingen: stofzuigen. De zuigkracht zorgt ervoor dat het water wordt opgenomen, waarna het echte drogen kan beginnen. Het drogen is een kwestie van geduld. Het duurt erg lang, maar het is de manier met de hoogste overlevingskansen voor de telefoon.

Reviveaphone

Reviveaphone is ook een oplossing. Het is een samengestelde vloeistof, die de schadelijke mineralen uit de telefoon zuigen. De telefoon raakt niet beschadigd en de gebruiker kan de waterschade zelf binnen 24 uur repareren. Het werkt als volgt:

  • De gebruiker schakelt het toestel uit en verwijdert, indien mogelijk, de simkaart en batterij;
  • De gebruiker giet de vloeistof in de bijgeleverde zak;
  • Stop de telefoon en de batterij in de zak en laat deze ongeveer zeven minuten dicht;
  • Haal de telefoon en de batterij uit de zak en plaats deze in het bakje. Zo kan het toestel drogen. Laat de telefoon ongeveer 24 uur in het bakje liggen;
  • Zet na 24 uur de telefoon weer aan. Nu zou de telefoon weer moeten werken. Werkt het nog niet? Laat de smartphone dan nog een keer 24 uur opdrogen.

De laatste uitweg: rijst

Als er echt haast geboden is, en de gebruiker geen vloeistof in huis heeft, werkt rijst wellicht ook. Zorg er wel voor dat de rijst ongekookt is. Ongekookte rijst absorbeert namelijk water, dus ook uit smartphones. Laat de telefoon ongeveer 24 uur in een bak rijst liggen.

Werkt de smartphone nog steeds niet, dan raden we aan een bezoek bij een telefoonwinkel te brengen. Helaas bieden onze tips geen garantie voor succes. Mogelijk zit er niets anders op dan een nieuw toestel aan te schaffen. Zorg er voor dat de telefoon zo ver mogelijk uit de buurt van water blijft. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op