Vind alle providers en alle telefoons

Prepaid of mobiel abonnement?

Ouders staan bij de aanschaf van een mobiele telefoon voor een keuze: een abonnement of een prepaidkaart?

Een prepaidkaart heeft als voordeel dat er geen onverwachte kosten zijn. Zodra het beltegoed op is, zijn bel-, sms- en internetfuncties uitgeschakeld. Daarvan is het nadeel dat de kinderen dan ook in geval van nood alleen 112 kan bellen. Zodra het tegoed op is moet er opgewaardeerd worden. Daarnaast zijn de tarieven voor bellen, sms’en en internet vaak hoger dan bij een mobiel abonnement of sim only.

Bij een mobiel abonnement zijn het aantal belminuten, sms’jes en MB’s van tevoren afgesproken. Alle gegevens van het abonnement staan op één sim-kaart. Het voordeel is dat de kinderen altijd bereikbaar zijn. Het nadeel is dat er buiten de bundel gebeld kan worden, waardoor de telefoonrekening onverwachts hoger uit kan vallen.

Leeftijd
Vaak kiezen ouders voor een prepaidkaart omdat abonnees van mobiele aanbieders tenminste achttien jaar moeten zijn. Anders is het niet mogelijk een abonnement af te sluiten. Kinderen mogen wel gebruikmaken van een abonnement dat op naam van de ouders staat. De ouders zijn dan wettelijk verantwoordelijk. Zij moeten dan ook bijbetalen als er buiten de belbundel wordt gebeld.

Voorlichting
Veel kinderen kunnen uren bellen zonder bij de tijd stil te staan. Datzelfde geldt voor het bekijken van filmpjes op YouTube en het beluisteren van muziek op Spotify en Soundcloud. Daardoor kunnen de telefoonkosten voor internetten buiten de bundel oplopen. Daarom is het belangrijk uit te leggen hoe de kinderen zo min mogelijk data kunnen verbruiken.

Leg uit dat het kind minder lang kan internetten als hij of zij veel filmpjes bekijkt of veel muziek luistert via het internet. Spreek af dat internet alleen mag worden gebruikt voor Twitter, Facebook en WhatsApp. Daarbij is het zaak geen filmpjes via deze diensten te openen. Vergelijk tegenover jonge kinderen de databundel met een spaarpot: het bekijken van filmpjes en beluisteren van muziek op internet kost meer muntjes dan schrijven op sociale media. Het online spelen van spelletjes kost ook veel dataverkeer.

Wil je prepaid vergelijken? Klik dan hier.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op