Vind alle providers en alle telefoons

Meer dan bellen

Vroeger kon men alleen bellen en sms’en op een telefoon. Tegenwoordig kunnen gebruikers ook spelletjes spelen, foto’s maken en internetten. Bespreek met het kind welke spelletjes er op de telefoon gespeeld mogen worden en waar het kind wel of geen foto’s van mag maken.

Het fotograferen van anderen
Nu bijna iedere smartphone een fotocamera heeft, is het verleidelijk overal foto’s van te maken. Het lijkt leuk en onschuldig om een foto van vrienden en vriendinnen te maken en deze foto’s op Facebook te uploaden, maar dat is het niet helemaal. Niet iedereen voelt zich even prettig bij het idee dat een foto terug is te vinden op het internet.

Ook kinderen hebben portretrecht. De ouders hebben altijd het recht publicatie van een foto te verbieden. Spreek daarom af dat de foto’s pas mogen worden geüploaded als één van de ouders toestemming heeft gegeven, evenals de ouders van andere kinderen die op de foto’s staan. Datzelfde geldt voor familieleden. Een gekke foto van een oom kan vergaande gevolgen voor zijn werk hebben. Kinderen moeten zich dat realiseren. Dat kan alleen als de ouders het goede voorbeeld geven.

Grooming
Met internet op de telefoon heeft het kind de wereld onder de knop zitten. Ook ongewenste personen kunnen contact opnemen. Vroeger stonden kinderlokkers bij de speelplaats, nu werken ze online. Kinderen zijn zich van geen kwaad bewust en denken met een leeftijdsgenootje te praten. Kinderlokkers kunnen kinderen online verleiden tot het verrichten van seksuele handelingen. Dit verschijnsel wordt ‘grooming’ genoemd.

Praat daarom over de gevaren van chatten met onbekenden. Veel ouders ervaren dat verbieden zinloos is. De verleiding is te groot. Opvoedkundigen adviseren duidelijk te maken dat niet iedereen op internet goede bedoelingen heeft. Bied aan dat kinderen altijd kunnen praten als ze zich niet veilig voelen, of als een vreemd persoon contact opneemt.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op